Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Ενας «Ρομπέν» στις Κάννες

Η νέα ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ αφηγείται την ιστορία που οδήγησε στον μύθο

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΕΠΟΧΗΣ
Σκηνοθεσία: Ρίντλεϊ Σκοτ
Ερμηνεία: Ράσελ Κρόου, Κέιτ Μπλάνσετ, Ουίλιαμ Χερτ, Μαρκ Στρονγκ, Μαξ φον Σίντοφ.
ΦΕΣΤΙΒΑΛ. Η οικονομική κρίση και η παγκόσμια ανησυχία δεν αφήνουν ανεπηρέαστο ούτε και το Φεστιβάλ των Καννών. Η εορταστική ατμόσφαιρα της χθεσινής έναρξης ήταν, όπως και πέρυσι, πεσμένη σε τόνους. Η έλλειψη αισιοδοξίας φαίνεται και από την κίνηση της αγοράς.
«Στεγνή» τη χαρακτηρίζουν στις ειδικές εκδόσεις τους τα μεγάλα κινηματογραφικά περιοδικά, όπως το Variety, σημειώνοντας ότι...
η οικονομική ανασφάλεια των δύο τελευταίων ετών, έχει περιορίσει σημαντικά την παραγωγή, αλλά και την αγορά ανεξάρτητων ταινιών, που δεν έχουν τη στήριξη των στούντιο. Στη μεγάλη αγορά των Καννών, οι ταινίες που προσφέρονται για πώληση των δικαιωμάτων, είναι εντυπωσιακά λιγότερες, ενώ αντιστρόφως ανάλογη είναι η διστακτικότητα των διανομέων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μεγάλες εταιρείες, όπως η Pathe και η Wild Bunch, που χειρίζονται την πώληση μεγάλου αριθμού τίτλων κάθε χρόνο, αυτή τη χρονιά, έχουν μια πολύ πιο σεμνή λίστα ταινιών στην κατοχή τους.
Εμμεση αναφορά στο αίσθημα ανασφάλειας και επιθυμίας για κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη έχει και η ταινία έναρξης. Ο «Robin Hood» (***) του -απόντος λόγω μιας πρόσφατης επέμβασης στο γόνατο- Ρίντλεϊ Σκοτ, διαθέτει πλήθος τέτοιων αναφορών. Μιλάει για την κοινωνική αδικία, τη βαριά φορολόγηση, το δικαίωμα των ανθρώπων για ελευθερία κάθε είδους, με τρόπο που μοιάζει ιδιαίτερα ταιριαστός στην παρούσα κατάσταση.
Η ταινία ωστόσο είναι κυρίως μια περιπέτεια και ως τέτοια την αντιμετωπίζουν και οι δημιουργοί της, που στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκαν κυρίως στα στοιχεία της δράσης και της ανανέωσης του μύθου.
Από τους χαρακτήρες με τις περισσότερες ενσαρκώσεις στην ιστορία του κινηματογράφου, ο Ρομπέν των Δασών στην ταινία του Σκοτ αντιμετωπίζεται όπως ο Μπάτμαν από τον Κρίστοφερ Νόλαν, το Star Trek από τον Τζ. Τζ. Εϊμπραμς, ακόμη και ο Τζέιμς Μποντ στο νέο του λανσάρισμα. Ο νέος «Robin Hood» αφηγείται όχι μια άλλη εκδοχή του μύθου, αλλά την ιστορία που οδήγησε στον μύθο.
Ο Ρόμπιν, που εδώ έχει και επώνυμο -Λόνγκστραϊντ- είναι στρατιώτης στο πλευρό του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, ο οποίος επιστρέφει από την τρίτη Σταυροφορία. Οταν ο βασιλιάς πεθαίνει, ο Ρόμπιν και οι σύντροφοί του επιστρέφουν στην Αγγλία και παραδίδουν το στέμμα που έσωσαν από τη φρουρά που έπεσε σε ενέδρα. Ο Ρόμπιν με την ταυτότητα ενός ευγενούς θα βρει την οικογένεια του άντρα που τού έδωσε το νέο του όνομα και με την προτροπή του πατριάρχη της οικογένειας, θα μείνει μαζί τους και θα συνεχίσει να υποδύεται τον χαμένο ευγενή.
Ετσι θα γνωρίσει και τη Μάριαν, σύζυγο του νεκρού. Και ενώ η σχέση τους αρχικά θα είναι ανταγωνιστική, θα εξελιχθεί σε έρωτα. Μόνο που τα γεγονότα δεν τους αφήνουν σε ηρεμία. Ο νέος βασιλιάς επηρεάζεται από τον σύμβουλό του, έναν κατάσκοπο των Γάλλων, και η διχόνοια έρχεται στη χώρα, ενώ οι Γάλλοι ετοιμάζονται να επιτεθούν. Ο Ρόμπιν με τη νέα του ιδιότητα, θα ενώσει τους Αγγλους εναντίον του εχθρού, αλλά τελικά θα κηρυχθεί παράνομος.
Ο Ρίντλεϊ Σκοτ, ο Ράσελ Κρόου και η Κέιτ Μπλάνσετ δείχνουν από την αρχή ότι η νέα ταινία δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες. Εχει έναν ήρωα πολύ σοβαρό, που ελάχιστη ομοιότητα έχει με τους πιο διασκεδαστικούς προκατόχους του. Ο νέος «Robin Hood» μπορεί να παίρνει τον εαυτό του λίγο περισσότερο στα σοβαρά, όμως είναι μια χορταστική περιπέτεια, με την έμπειρη φροντίδα του Σκοτ και τη στιβαρή παρουσία του Ράσελ Κρόου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :