Απηλλάγη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς από την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, διότι παραβίασε την εντολή κομματικής πειθαρχίας όταν η πρώην υπουργός Εξωτερικών υπερψήφισε τα έκτακτα μέτρα της Τρόικας, που επεβλήθησαν στην κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου προκειμένου να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση της χώρας από την Ενωση και το ΔΝΤ.
Προ διημέρου ο κ. Σαμαράς προχώρησε ένα βήμα ακόμη και ανακοίνωσε τη... συγκρότηση επιτροπής «αξιολογήσεως» των εν ενεργεία βουλευτών, που θα αποφανθεί εάν τελικώς περιληφθούν εκ νέου στους συνδυασμούς το κόμματος κατά τις προσεχείς εκλογές. Από τη διαδικασία εσωτερικής «καθάρσεως» της Νέας Δημοκρατίας δεν εξαιρείται και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.
Εάν ο κ. Σαμαράς θεωρούσε αντιπαραγωγική την παραμονή του κ. Κ. Καραμανλή και άλλων στελεχών του κόμματος στη Ν.Δ. μπορούσε κάλλιστα να τους απομακρύνει, δίχως να δώσει εξηγήσεις. Το έπραξε και ο κ. Παπανδρέου, όταν δεν περιέλαβε στους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη.
Αλλά ο νέος αρχηγός της συντηρητικής παρατάξεως, αντί να αναλάβει προσωπικώς την πρωτοβουλία απομακρύνσεως βουλευτών που δεν επιθυμεί -όπως έπραξαν άλλοι προκάτοχοί του στη Ν.Δ.-, συγκροτεί σώμα «κριτών» και εισάγει διαδικασία ταπεινωτική για το αντιπροσωπευτικό σύστημα της χώρας. Η τακτική υποδηλοί κατά την άποψη ορισμένων έλλειψη πολιτικού θάρρους.
Αλλά και η έλλειψη ευθύτητος και θάρρους δεν είναι ασύνηθες φαινόμενο στη ζωή εν γένει, και στην πολιτική ειδικότερα. Ενίοτε μάλιστα επιβραβεύεται από τον χύδην όχλο. Το βαρύτατο πολιτικό σφάλμα του κ. Σαμαρά είναι ότι κατά τα φαινόμενα δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί πως η απομάκρυνση προσώπων από το κόμμα δεν συνιστά αναγέννηση.
Ο κ. Σαμαράς εξελέγη ηγέτης της Ν.Δ. με το σύνθημα εισαγωγής νέων ιδεών, αλλά ο πολιτικός του λόγος είναι απλά ιδιόρρυθμος και ενίοτε ακατανόητος. Η καταψήφιση του σταθεροποιητικού προγράμματος από το ΚΚΕ έχει μία πολιτική λογική, ασχέτως εάν κανείς μπορεί να διαφωνεί με τρόπο απόλυτο. Η καταψήφιση του ιδίου νόμου από τη Ν.Δ. με το επιχείρημα ότι διά του τρόπου αυτού θα ανακόψει τη στροφή των πολιτών προς το ΚΚΕ είναι τέχνασμα μηχανιστικής, όχι πολιτικής σκέψεως και επικρίθηκε χθες εντονότατα από Γερμανό Χριστιανοδημοκράτη ευρωβουλευτή στο Στρασβούργο.
Διατυπώνονται ανησυχίες πλέον ότι η πολιτική που επέλεξε ο κ. Σαμαράς υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε συρρίκνωση, ενδεχομένως και σε διάσπαση της Ν.Δ. Αλλά ακόμη και η διάσπαση δεν θα ήταν τόσο τρομερή εξέλιξη εάν γινόταν για λόγους ιδεολογικούς και όχι ως αποτέλεσμα τακτικισμών. Πέρασε ο κ. Σαμαράς έτη πολλά στο περιθώριο της πολιτικής. Διεσώθη χάρη σε ένα φιλικό, αλλά άκρως περιορισμένο περιβάλλον. Αλλά θα πρέπει να γνωρίζει ότι είναι αδύνατον να εγκλωβίσει στη σκήτη του ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, όπως η Ν.Δ., που έχει ασφαλώς και τις δουλείες του.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου