Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Οι γαλάζιοι ζουν τον εφιάλτη τους - Το ΕΛΚ βγάζει τον Σαμαρά στη σέντρα...


ΑΣΧΗΜΑ μαντάτα για τη Ρηγίλλης από το Ευρωκοινοβούλιο. Εχω ζοφερή ανταπόκριση για το κλίμα απομόνωσης που δημιουργείται για τη Ν.Δ. στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με αφορμή την καταψήφιση της συμφωνίας στήριξης της ελληνικής οικονομίας από Ε.Ε. και ΔΝΤ. Αντιμέτωποι με την οργή της ευρωπαϊκής Δεξιάς, μάλιστα, βρέθηκαν οι γαλάζιοι ευρωβουλευτές στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.
ΧΘΕΣ το πρωί λοιπόν είχε προγραμματιστεί συζήτηση για τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής και του ΕCΟFΙΝ για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης της Ελλάδας και σταθερότητας της ευρωζώνης, όπως επίσης και για τη...
νέα πρόταση της Κομισιόν για «την ενίσχυση του δημοσιονομικού και οικονομικού συντονισμού».

«Είναι εντελώς απαράδεκτο»

ΤΗΝ ΩΡΑ εκείνη προήδρευε ο- εκ των αντιπροέδρων- Σταύρος Λαμπρινίδης, ενώ η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννυ Ποδηματά είχε χρόνο ομιλίας από την Ομάδα των Σοσιαλιστών.
Πριν από την Αννυ όμως τον λόγο πήρε ένας πολύ γνωστός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο γερμανός χριστιανοδημο- κράτης Βέρνερ Λάνγκεν. Αυτός θεώρησε καλό να πει ότι «είναι εντελώς απαράδεκτο έλληνες συνάδελφοι από τη Ν.Δ., δηλαδή από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, να καταψηφίζουν στο εθνικό τους Κοινοβούλιο το τριετές πρόγραμμα σταθεροποίησης που συμφωνήθηκε με την τρόικα και να ζητούν από τα δικά μας Κοινοβούλια να ψηφίσουν υπέρ».

Ευρωκοινοβουλευτικό μελέ

Η ΠΟΔΗΜΑΤΑ δεν έχασε την ευκαιρία. Πριν αρχίσει την ομιλία της είπε «επί του διαδικαστικού» στον Λάνγκεν πως «καλό θα ήταν αυτά που μας είπατε σήμερα στην Ολομέλεια να τα πείτε και στην επόμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, διότι οι συνάδελφοι στους οποίους αναφερθήκατε ανήκουν στο δικό σας κόμμα και - όλως τυχαίως- είναι εκείνοι που είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας μου μέχρι πριν από λίγους μήνες».
ΜΕΤΑ μίλησε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ.- κλίματος Ντόρας - Θεόδωρος Σκυλακάκης. Αυτός ξεκίνησε ως εξής: «Ως έλληνας ευρωβουλευτής θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου για τη βοήθεια που έλαβε η χώρα μου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ο οποίος σε συνδυασμό με σκληρά αλλά ως επί το πλείστον αναπόφευκτα μέτρα απέτρεψε το άμεσο αδιέξοδο στο οποίο οδηγείτο η ελληνική οικονομία...». Ακολούθησε ευρωκοινοβουλευτικό «μελέ», καθώς έτερος βουλευτής του ΕΛΚ- Βέλγος αυτή τη φορά τα ΄ριξε ευθέως στη Ν.Δ., οπότε σηκώθηκε και απάντησε ο- έχων την άνεση του διπλωμάτη- Γιώργος Κουμουτσάκος που προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη θέση της Ν.Δ., είπε ότι «δεν καταψηφίστηκε η συμφωνία με Ε.Ε. και ΔΝΤ, αλλά τα μέτρα λιτότητας που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση».

Ανάμεσα σε Συμπληγάδες

ΠΑΝΤΩΣ η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. ζει με έναν μεγάλο εφιάλτη. Κι αυτό γιατί οι αρμόδιες νομικές υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου εξετάζουν αν οι πρόσφατες αποφάσεις για τον Μηχανισμό Στήριξης- οι πρώτες για Ελλάδα αλλά και οι δεύτερες για ευρωζώνη συνολικά- θα χρειαστούν και τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωκοινοβουλίου. Φαντάζεστε σε τι θέση θα περιέλθουν οι της Ν.Δ. αν συμβεί κάτι τέτοιο. Τι θα κάνουν; Θα ψηφίσουν κατά- σύμφωνα με την εν Αθήναις γραμμή- ζητώντας από τους υπολοίπους του ΕΛΚ να ψηφίσουν υπέρ; Θα ψηφίσουν υπέρ- όπως κάποιοι μεταξύ τους ψιθυρίζουν ήδη; Ή μήπως θα προτιμήσουν την αποχή, μη έχοντας καλύτερη λύση; Μύλος...

Τον βγάζουν στη σέντρα

ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ, τα δεινά της Ν.Δ. εις τας Ευρώπας δεν έχουν τέλος. Σύμφωνα με όσα λέγονται στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου, Μέρκελ και Σία ετοιμάζονται να σεντράρουν τον Αντώνη στην προσεχή σύνοδο του ΕΛΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :