Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Το χασίς καλείται να σώσει την οικονομία της Καλιφόρνια

Η Ηλιόλουστη Πολιτεία θα αποφασίσει με δημοψήφισμα αν θα νομιμοποιήσει την καλλιέργεια μαριχουάνας για να κλείσει την τρύπα στον προϋπολογισμό της
Η μαριχουάνα είναι η πιο κερδοφόρα καλλιέργεια στην Καλιφόρνια. Παλιοί χίπηδες, μαζί με καλλιεργητές «ιατρικής κάνναβης» αλλά και καρτέλ ναρκωτικών μεγαλώνουν εκεί τις ποικιλίες τους. Οι Καλιφορνέζοι σύντομα θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα νομιμοποιήσουν πλήρως την καλλιέργεια χασίς, μήπως και κλείσουν έτσι την τεράστια τρύπα στον προϋπολογισμό της πολιτείας...
Στη δεκαετία του ΄60, οι χίπηδες κατέφευγαν στα δάση της Βόρειας Καλιφόρνιας για να καλλιεργήσουν μαριχουάνα. Εκεί μαζί με τους καλλιεργητές της «ιατρικής μαριχουάνας»- που χορηγείται με «υπόδειξη» γιατρού- και μαζί με τα μεξικάνικα καρτέλ των ναρκωτικών, μετέτρεψαν την κάνναβη στην πιο .....

...... κερδοφόρα καλλιέργεια της πολιτείας. Σύντομα η Καλιφόρνια θα αποφασίσει εάν προτίθεται να τη νομιμοποιήσει πλήρωςακόμα και ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ σκέφτεται πως τα σημαντικά έσοδα από τη φορολόγησή της μπορεί να είναι ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπίσει το τεράστιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό.

Η περιοχή που αποκαλείται Σμαραγδένιο Τρίγωνο στα βόρεια της Καλιφόρνιας είναι η πρωτεύουσα της μαριχουάνας του δυτικού ημισφαιρίου, χάρη σε τρεις παράγοντες: διαθέτει τέλειο κλίμα, καταπληκτική τοπογραφία και οι κάτοικοί της είναι ιδιαίτερα ανεκτικοί. Ο Τζιμ Χιλ είναι ένας από αυτούς και το επάγγελμά του είναι καλλιεργητής μαριχουάνας - επισήμως. Το 1996, έπειτα από την έγκριση σε δημοψήφισμα της Πρότασης 215, η Καλιφόρνια ενέκρινε τον Νόμο Ευσπλαγχνικής Χρήσης, ο οποίος επιτρέπει σε ασθενείς με «υπόδειξη» γιατρού (δεν είναι συνταγή) να καλλιεργήσουν και να έχουν στην κατοχή τους μαριχουάνα για προσωπική χρήση. Ο νόμος αργότερα επεκτάθηκε και συνέβαλε στη δημιουργία ενός δικτύου κολεκτιβιστικών αστυκλινικών. Στην αρχή ήταν λίγες, σήμερα όμως ανέρχονται σε χιλιάδες. Στο Οκλαντ υπάρχει μια ολόκληρη γειτονιά με τέτοιου είδους αστικά φαρμακεία αλλά και ένα κολέγιο που μελετά την καλλιέργεια της κάνναβης.

Τα θερμοκήπια. Ο Χιλ άρχισε να καλλιεργεί μαριχουάνα λόγω των θεραπευτικών της ιδιοτήτων- η γυναίκα του υπέφερε από έλλειψη σεροτονίνης και πίστευε ότι θα μπορούσε να τη βοηθήσει. Τώρα η σοδειά του προορίζεται για αστυκλινικές στο Σαν Ντιέγκο και το Λος Αντζελες.

Ομως ακόμα και εδώ η κάνναβη δεν μπορεί να καλλιεργηθεί για κέρδος ή να πουληθεί. Αρα το θερμοκήπιο του Χιλ παραμένει νόμιμο επειδή δεν είναι δική του ιδιοκτησία αλλά της «Κολεκτίβας Πρώτη Επιλογή», όπως την ονόμασε. Στα 1.200 μέλη της κολεκτίβας οι γιατροί έχουν υποδείξει τη χρήση μαριχουάνας. «Το μόνο που πουλάω», εξηγεί ο Χιλ στη βρετανική εφημερίδα «Οbserver», «είναι οι υπηρεσίες μου». Σύμφωνα με τον νόμο, τα μέλη της κολεκτίβας «αποζημιώνουν» τον Χιλ που έτσι κερδίζει τα προς το ζην.

Η οικονομία της Καλιφόρνιας μπορεί να είναι η όγδοη μεγαλύτερη στον κόσμο αλλά βρίσκεται σε οικτρή κατάσταση και η ανεργία έχει φτάσει στο μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων 70 ετών. Στον τελευταίο προϋπολογισμό που κατατέθηκε τον Ιανουάριο, ο κυβερνήτης Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ πρότεινε δρακόντεια μέτρα περιορισμού δαπανών με στόχο να μειωθεί το έλλειμμα που φτάνει τα 20 δισ. δολάρια. Νωρίτερα είχε δηλώσει ότι θα χαιρέτιζε μια δημόσια συζήτηση για τις προτάσεις νομιμοποίησης και φορολόγησης της μαριχουάνας για να κλείσει η τρύπα του προϋπολογισμού. Καθώς η μαριχουάνα αποτελεί την πιο κερδοφόρα καλλιέργεια στην πολιτεία, ο συντηρητικός πρώην ηθοποιός αναγκάζεται πλέον να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο πλήρους νομιμοποίησής της.

Το πρόβλημα. Τον Νοέμβριο, καθώς πλέον έχουν συλλεχθεί αρκετές υπογραφές για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, οι Καλιφορνέζοι θα ψηφίσουν για το εάν θέλουν να νομιμοποιηθεί η μαριχουάνα. Ενα πιθανό θετικό αποτέλεσμα θα φέρει στην οικονομία της πολιτείας περίπου 10 δισ. δολάρια μόνο από την κομητεία του Μεντοτσίνο. Ομως το ζήτημα δεν είναι μόνο αυτό. Στην καλλιέργειά της έχει εμπλακεί και το οργανωμένο έγκλημα. Και η ένταση είναι μεγάλη: μεταξύ νόμιμων και παράνομων καλλιεργητών, μεταξύ εκείνων που την καλλιεργούν φυσικά και στην ύπαιθρο και εκείνων που την καλλιεργούν με τεχνητό φως, μεταξύ εκείνων που δίνουν έμφαση στην ποιότητα και εκείνων που προτιμούν την ποσότητα. Υπάρχουν φυσικά και τα μεγάλα συμφέροντα στις δύο άκρες του φάσματος: από τη μια τα καρτέλ και το οργανωμένο έγκλημα που εκμεταλλεύονται την παράνομη αγορά όσο υπάρχει και από την άλλη οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες και φαρμακοβιομηχανίες που ονειρεύονται τα τεράστια κέρδη από τη νομιμοποίηση.

/ / ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΑΣΤΕΑ / / TA NEA / /

Δεν υπάρχουν σχόλια :