Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Πόσο "ιστορική" ήταν η συνάντηση Γιώργου-Ταγίπ;

Τι πραγματικά αλλάζει στις σχέσεις Ελλάδος –Τουρκίας μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα;
Κατά πόσο οι 21 συμφωνίες «χαμηλής» πολιτικής που υπέγραψαν οι δύο πλευρές θα βοηθήσουν στην εξομάλυνση των ανοιχτών ζητημάτων της «υψηλής» πολιτικής;
Απάντηση προς το παρών σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει μόνο ο χρόνος θα μας απαντήσει…
Μπορούν δηλαδή οι οικονομικές συμφωνίες και συνεργασίες στην ενέργεια στις μεταφορές στον τουρισμό και αλλού να ανοίξουν τον δρόμο για την επίλυση του Κυπριακού και των προβλημάτων στο Αιγαίο;
Παρά τα χαμόγελα την οικειότητα και τις θερμές συνομιλίες των δύο ανδρών φάνηκε πως... κάτι τέτοιο είναι ακόμη πρόωρο. Φάνηκε πως και οι δύο χώρες δεν είναι ακόμη έτοιμες για τέτοιες γενναίες κινήσεις …
Έχουμε και λέμε λοιπόν για Ερντογάν: για το casus belli είπε ότι θα λυθεί αλλά δεν αφορά μόνο την Τουρκία. Παραδέχτηκε ότι γίνονται παραβιάσεις επανέλαβε όμως την πρόταση του τα αεροπλάνα να πετούν στο Αιγαίο αφοπλισμένα. Για το Κυπριακό υπενθύμισε φυσικά το σχέδιο Ανάν και τάχθηκε γενικώς υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων της Κύπρου και των τουρκοκυπρίων. Για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ζήτησε ο μουφτής να εκλέγεται από τους πιστούς και όχι να διορίζεται , είπε ότι δεν έχει πρόβλημα με το οικουμενικό πατριαρχείο και ότι μπορεί να υπάρξει σύντομα λύση με την σχολή της Χάλκης.
Τι απάντησε ο Παπανδρέου σε όλα αυτά: Για τις παραβιάσεις ,ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα εάν η Τουρκία εφάρμοζε τους κανόνες καλής γειτονίας και υπέβαλε σχέδια πτήσης. Για το Κυπριακό αναγνώρισε στον Ερντογάν ότι το συζητά και δεν έχει την θέση ότι λύθηκε το 1974. Ξεκαθάρισε ότι στην Ελλάδα σεβόμαστε τις θρησκευτικές ελευθερίες αν και υπήρξαν στο παρελθόν αδικίες. Και κατέληξε με την διαπίστωση ότι υπάρχει φόβος και δυσπιστία και από τις δύο πλευρές και θα πρέπει να τα ξεπεράσουμε για να κοιτάξουμε το μέλλον…
Για το μείζον θέμα πάντως της μείωσης των εξοπλισμών …σιωπή και από τις δύο πλευρές…
Τι συμπέρασμα βγάζετε απ όλα αυτά ; Ότι ακόμη χρειαζόμαστε δουλειά και τόλμη για να ξεπεραστούν τα «αγκάθια» και οι δύο χώρες να ζήσουν πραγματικά ειρηνικά χωρίς καχυποψία έχθρα και φόβο .Ότι χρειαζόμαστε χρόνο ακόμη για να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης και για τις δύο χώρες…
Μπορεί όντως να έγιναν κάποια βήματα προς την κατεύθυνση αυτή με την επίσκεψη Ερντογάν με τις συναντήσεις τις συμφωνίες και το καλό κλίμα.
Αλλά δεν φτάνουν. Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και από τις δύο πλευρές διότι καλές οι συμφωνίες με τους επιχειρηματίες αλλά δεν λύνονται όλα με το …χρήμα!
Εάν δεν καταρρίψουν τους μύθους και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και στην επόμενη συνάντηση τους θα πετάνε από πάνω τα τουρκικά αεροπλάνα, τα «αγκάθια» θα έχουν μεγαλώσει πιο πολύ και το μόνο που θα κάνουν θα υπογράψουν 21 ακόμη οικονομικές συμφωνίες γιατί θα έχουν λήξει αυτές που υπέγραψαν τώρα στην Αθήνα!

(Φωτογραφία: Σκίτσο του Ηλία Μακρή από την "Καθημερινή")

Δεν υπάρχουν σχόλια :