Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Γιατί μεταβάλλεται η στάθμη των θαλασσών;

Μια διεθνής αμερικανο-ιαπωνική επιστημονική αποστολή πραγματοποίησε την βαθύτερη μέχρι σήμερα διάνοιξη τρύπας στο βυθό ωκεανού, σε ένα και μόνο ταξίδι, πραγματοποιώντας γεώτρηση μέχρι τα 1.927 μέτρα, στα ανοικτά της Νέας Ζηλανδίας, στο πλαίσιο των μελετών για την μεταβολή της στάθμης των θαλασσών από τα πανάρχαια χρόνια.
Επρόκειτο επίσης για ένα ακόμη ρεκόρ, το οποίο αφορά το βαθύτερο δείγμα που ελήφθη ποτέ από γεώτρηση για μικροβιολογική μελέτη.
Το ένα δέκατο του γήινου πληθυσμού ζει σήμερα μόλις δέκα μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας. Τα τωρινά κλιματικά μοντέλα προβλέπουν αύξηση της στάθμης της θάλασσας από μισό μέχρι πάνω από ένα μέτρο στα επόμενα 100 χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής, γεγονός που συνιστά θανάσιμη απειλή για τους παράκτιους πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο.
Οι δύο κυριότερες δυνάμεις που επηρεάζουν τη στάθμη των υδάτων, είναι το ....

.... λιώσιμο των πάγων στους πόλους και η κίνηση των τεκτονικών πλακών της γήινης λιθόσφαιρας. Σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες, οι δυνάμεις αυτές δημιουργούν μια πολύπλοκη διαδικασία που δεν είναι εύκολο να προσομοιωθεί στα υπάρχοντα κλιματικά μοντέλα με τη βοήθεια των υπολογιστών, γι’ αυτό είναι αναγκαία η λήψη δειγμάτων άμεσα από τα βάθη των ωκεανών.

Σπάζοντας τα προηγούμενα ρεκόρ υποθαλάσσιων γεωτρήσεων, η αποστολή στη «Λεκάνη Καντέρμπουρι» κατάφερε να πάρει γεωλογικά δείγματα μέχρι 35 εκατ. χρόνια στο παρελθόν, τα οποία θα βοηθήσουν να «διαβαστεί» το βιβλίο-αρχείο των κλιματικών αλλαγών και των συνακόλουθων μεταβολών στη στάθμη των θαλασσών

Δεν υπάρχουν σχόλια :