Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Διεθνές Συμπόσιο για τον Καβάφη στην Αίγυπτο



«Η επίδραση του Καβάφη στις ευρωπαϊκές και μεσογειακές λογοτεχνίες» είναι το θέμα του 11ου Διεθνούς Συμποσίου Καβάφη 2009 που θα γίνει στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια (9 και 10 Δεκεμβρίου 2009, αντίστοιχα). Στη διάρκεια του συμποσίου θα τιμηθούν Έλληνες και Αιγύπτιοι λογοτέχνες και μεταφραστές και θα δοθεί μεγάλη συναυλία στην Όπερα του Καΐρου με σολίστ τον Δημήτρη Σγούρο.

Το Συμπόσιο για τον Καβάφη διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Παράρτημα Αλεξάνδρειας, η Ελληνική Πρεσβεία στην Αίγυπτο, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου, οι ελληνικές κοινότητες Καΐρου και Αλεξάνδρειας και οι Άχμαντ Ετμάν, καθηγητής του Πανεπιστημίου Καΐρου, ελληνιστής, Ιμπραχίμ ελ Μοάλεμ, Διευθυντής Εθνικού Κέντρου Μετάφρασης, Μωχάματ Σαλμάουι, Πρόεδρος της Ένωσης Αιγύπτιων συγγραφέων, Σάλαχ Φαντλ, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Καΐρου.

Όπερα του Καϊρου, 9 Δεκεμβρίου 2009

-Απονομή βραβείων ποίησης στο Μιχάλη Γκανά και τον Φουάντ Ταμάν, πεζογραφίας στο Δημήτρη Δημητριάδη και τον Γκαμάλ ελ Γκιτάνι και βραβείο μετάφρασης στο Σαμουήλ Μπισάρα

-Συναυλία της συμφωνικής ορχήστρας της Όπερας του Καΐρου υπό τη διεύθυνση του Νάγιερ Νάγκι και σολίστ τον Δημήτρη Σγούρο σε έργα Ρ. Σούμαν και Β. Α. Μότσαρτ.

Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη, 10 Δεκεμβρίου 2009

Έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, όπου συμμετέχουν:

Σόνια Ιλίνσκαγια, ομότιμη καθ/τρια παν/μίου Ιωαννίνων: «Ο Καβάφης στη Ρωσία. Νέα δεδομένα"

΄Ελενα Λαζάρ, μεταφράστρια, πρόεδρος εκδοτικού οίκου «Ομόνοια» της Ρουμανίας: «Ο Κ.Π. Καβάφης και ο ρουμανικός πολιτισμός"

Ζντράβκα Μιχαϊλοβα, μεταφράστρια: «Η υποδοχή της ποίησης του Καβάφη στη Βουλγαρία"

Σαμουήλ Μπισάρα, μεταφραστής: «Η μετάφραση του Καβάφη στα αραβικά"

Χάμντυ Ιμπραχίμ, μεταφραστής: «Τα αιγυπτιακά καβαφογενή ποιήματα"

Μαρία Πάολα Μινούτσι, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ρώμης: «Ο Καβάφης στην Ιταλία"

Μάρθα Βασιλειάδη, λέκτορας πανεπιστημίου Γενεύης: «Η τύχη του καβαφικού έργου στη Γενεύη"

Βικέντιος Γκονζάλεθ Φερνάντεζ, αναπληρωτής καθηγητής πανεπιστημίου Μάλαγα: «Ο Καβάφης στην ισπανική λογοτεχνία».

Μουσείο Καβάφη, 10 Δεκεμβρίου 2009

Ποιητική βραδιά στην πρώην κατοικία του ποιητή.

Ποιήματα του Καβάφη διαβάζουν:

Κατερίνα Χέλμη (ηθοποιός, ελληνικά ) Μ.Αμπάντι (ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας, αραβικά) Μ. Γκανάς και Δ. Δημητριάδης(λογοτέχνες, ελληνικά), Σόνια Ιλίνσκαγια (ρωσικά), Ε. Λαζάρ (ρουμανικά), Π. Μινούτσι (ιταλικά).


Δεν υπάρχουν σχόλια :