Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Η προστασία των μεταναστών

του Πάσχου Μανδραβέλη
Ο Μίλαν Κούντερα είχε γράψει κάποτε ότι ο πολιτισμός μιας κοινωνίας κρίνεται από τον τρόπο που τα άτομά της συμπεριφέρονται στα ζώα. Στην καθ’ ημάς Aνατολή δεν φτάσαμε ακόμη σε τέτοια επίπεδα ευαισθησίας. Εχουμε ακόμη πολλά να ...


λύσουμε σε σχέση με τους ανθρώπους. 
Μπορούμε να πούμε ότι η ποιότητα του κράτους κρίνεται από την προστασία που προσφέρει στους πιο αδύναμους. Μ’ αυτό το κριτήριο δυστυχώς η Ελλάδα είναι κάτω από τη βάση. 
Οι άνεργοι, για παράδειγμα, είναι οι μεγάλοι ριγμένοι της δαιδαλώδους επιδοματικής πολιτικής που επί πολλά χρόνια ασκείται. Δεν αναφερόμαστε μόνο στην τωρινή συγκυρία. Από παλιά τα εξωτικά επιδόματα που προσετίθεντο στους μισθούς όσων εργάζονταν σε διάφορους δημόσιους οργανισμούς ή ΔΕΚΟ, ήταν υψηλότερα από το επίδομα ανεργίας. 
Σε κοινωνικό επίπεδο τα πιο ευάλωτα άτομα μιας κοινωνίας είναι οι μετανάστες. Αυτούς τους κατατρεγμένους έχουν πάρει στο κατόπι τα «παλικάρια» της Χρυσής Αυγής, με τον περίσσιο ανδρισμό· τους κυνηγούν, τους χτυπούν, τους μαχαιρώνουν. Εχουμε δηλαδή στην Ελλάδα ένα χαμηλής έντασης πογκρόμ, σαν εκείνα για τα οποία φρικιούσαμε όταν γινόταν σε άλλες χώρες.

Βεβαίως, ναζί και ανεγκέφαλοι υπάρχουν παντού. Σε κάποιες χώρες, όμως, υπάρχει και αποτελεσματική αστυνομία που τους συμμαζεύει. Εκεί, το κράτος λειτουργεί και προσφέρει ασφάλεια σε όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται στην επικράτειά του· ανεξαρτήτως χρώματος ή/και αν εισήλθαν νομίμως ή παρανόμως στο έδαφός του. Για το τελευταίο υπάρχουν οι νόμοι που προβλέπουν απελάσεις ή δικαιώματα παραμονής.
Η σχεδόν ανενόχλητη δράση αυτών των ακροδεξιών ομάδων δεν περιποιεί τιμή στη χώρα μας, αλλά ούτε στα όργανα του κράτους. Κάθε τέτοιο περιστατικό υπογραμμίζει την αβελτηρία των αστυνομικών και δικαστικών αρχών. Αν, μάλιστα, υπάρχουν οι θρυλούμενες σχέσεις αστυνομικών-χρυσαυγιτών τα πράγματα είναι χειρότερα. Δείχνει ότι κάποιος πρέπει να μάς προστατεύσει από τους προστάτες.

Είναι λοιπόν ζήτημα τιμής για τον νέο υπουργό Προστασίας του Πολίτη η διάλυση αυτών των ομάδων και η παραπομπή στη Δικαιοσύνη όσων εμπλέκονται στις ειδεχθείς αυτές πράξεις. Οι Ελληνες πολίτες θα νιώσουν πολύ πιο ασφαλείς αν η εφαρμογή του νόμου είναι καθολική και προς κάθε κατεύθυνση. 
Οταν ο πιο αδύναμος μιας κοινωνίας νιώθει ασφαλής, τότε θα νιώσουμε ασφάλεια όλοι μας. Η παραδειγματική τιμωρία των εγκληματιών θα είναι μεγάλη νίκη του κράτους δικαίου.

// Καθημερινή //

1 σχόλιο :

pawlos είπε...

αν ετσι νομιζεισ ....εμασ που μασ λιστευουν...τι να πουμαι ...κατι παραπανω ξερεισ....