Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Μπιάνκα Τζάγκερ: Η ροκ «αμαζόνα» της οικολογίας

της Μαρίας Μαρκουλή
Αν κάποιος ισχυριστεί πως η Μπιάνκα Τζάγκερ τις νύχτες φοράει τα ρούχα της Σουπεργούμαν και πετάει πάνω από τις πόλεις πολεμώντας το κακό, έχεις κάθε δικαίωμα να το πιστέψεις. 
Η Μπιάνκα Τζάγκερ αυτό κάνει σε όλη της τη ζωή – και χωρίς να ντύνεται Σουπεργούμαν. 
Παρότι θα μπορούσε, αφού έχει το σώμα μοντέλου (ήταν μοντέλο, άλλωστε) και την ...


ακαταμάχητη γοητεία μιας γυναίκας με σιγουριά.
Επίσης, έχει και αυτό το διάσημο όνομα. Μπιάνκα Τζάγκερ. Πρώην σύζυγος Μικ. Ανήκει δηλαδή στον ευρύτερο κύκλο των Rolling Stones με τους οποίους έχει ροκ κοινά στοιχεία, που ταιριάζουν απόλυτα με το πάθος της λατινοαμερικανικής καταγωγής της.

Η Μπιάνκα Πέρες Μορένα γεννήθηκε στη Μανάγκουα της Νικαράγουας στις 2 Μαΐου 1945, σε μια οικογένεια χωρίς μεγάλες οικονομικές ανέσεις – η μητέρα της είχε χωρίσει από τον έμπορο πατέρα της και είχε να μεγαλώσει μόνη τρία παιδιά. Μαχητική όπως πάντα με τις στέρεες απόψεις της και την επιμονή του ανθρώπου που έχει δει, έχει ζήσει και έχει το δικαίωμα να μιλάει, η πρώην κυρία Τζάγκερ παίρνει μέρος αυτές τις ημέρες στην Περιβαλλοντική Διάσκεψη Ρίο+20, στο Ρίο ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ. Από τα πρώτα θέματα που βάζει στο τραπέζι, η εκστρατεία Plant Α Pledge (Φύτεψε μια Ευχή) την οποία χαρακτηρίζει «την πιο μεγάλη πρωτοβουλία αποκατάστασης του πλανήτη που έχει ληφθεί ποτέ» και καλεί τον κόσμο να δηλώσει συμμετοχή – αυτό θα ωθήσει τους αρχηγούς των κρατών αλλά και τους ιδιοκτήτες γης να ασχοληθούν σοβαρά με τα δάση, τη φύση, τη ζωή του πλανήτη μας. Καλεί λοιπόν η Μπιάνκα όλους να δώσουν το «παρών» σε αυτή την καμπάνια, στο σάιτ http://plantapledge.com/. Στο Ρίο χτυπάει το καμπανάκι. Δεν υπάρχει χρόνος. Πρέπει να δράσουμε τώρα! Τις τελευταίες ημέρες «οργώνει» τα δύο ημισφαίρια, πηγαίνοντας όπου υπάρχει πρόβλημα, φέρνει καυτά στοιχεία και τις μαρτυρίες της. Αγωνίζεται για έναν πράσινο πλανήτη.

Αλλά δεν είναι αυτό μόνο ο αγώνας της. Δίνει μάχες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι άνθρωπος-κλειδί της Διεθνούς Αμνηστίας. Ηγέτις οργανώσεων και βραβευμένη για το ανθρωπιστικό έργο της. Η Μπιάνκα Τζάγκερ βρίσκεται κοντά στα θύματα πολέμου, όπου «καίνε» εστίες: από την πρώην Γιουγκοσλαβία μέχρι το Ιράκ και το Αφγανιστάν, από την Κεντρική Αμερική μέχρι την Ινδία. Δίνει μάχες κατά της μάστιγας του τράφικινγκ, της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, πεισμένη ότι αν είσαι μάρτυρας στη φρικαλεότητα και μεταφέρεις αυτό που ζεις, μπορείς να βοηθήσεις στο πρόβλημα. Μπορείς κάτι να αλλάξεις.

Εκτός από το όνομα Τζάγκερ – που, είναι η αλήθεια, βοηθάει στο να τραβάει την προσοχή – η πρώην σύζυγος του Μικ δεν κράτησε τίποτε επιφανειακό από τη ματαιοδοξία των ροκενρόλ χρόνων. Από εκείνο το εκκωφαντικό πάρτι και τις έξαλλες νύχτες στο Στούντιο 54 της Νέας Υόρκης, από τότε που έκανε την είσοδό της στο θρυλικό κλαμπ πάνω σε ένα λευκό άλογο για να γιορτάσει τα γενέθλιά της το 1977 – γράφοντας ιστορία στο ναϊτλάιφ και στο στυλ με διάσημες παρέες. Αντζέλικα Χιούστον, Τζακ Νίκολσον, Ρόι Χάλστον, Αντι Γουόρχολ – για τους δυο τελευταίους, άλλωστε, στη μόδα και την τέχνη τους, η Μπιάνκα υπήρξε μούσα και έμπνευση. Ετσι που ό,τι έκανε υπαγόρευε κομψότητα και άποψη, φορώντας φτερά στο κεφάλι ή στα λευκά κουστούμια που είδαν εξώφυλλα και αίγλη, σαν μεγάλες στιγμές του στυλ 70s.

Σε ένα πάρτι στο Παρίσι όπου σπούδαζε με υποτροφία Πολιτικές Επιστήμες, έπειτα από μια συναυλία των Rolling Stones η Μπιάνκα συνάντησε τον Μικ. Ηταν το 1970. Και δεν γινόταν να περάσει απαρατήρητη από τις κεραίες του ροκ σταρ, με τον οποίο παντρεύτηκε την επόμενη χρονιά στον Σεν Τροπέ. Εγινε η πρώτη σύζυγος Τζάγκερ και στον γάμο ήταν ήδη έγκυος μερικών μηνών. Αλαφιασμένοι δημοσιογράφοι, χίπηδες με ποδήλατα, μέλη του διεθνούς τζετ σετ με Ρολς Ρόις και αστυνομικές δυνάμεις, ο καθένας από την πλευρά του έκανε ό,τι μπορούσε για να έχει τη δική του προσωπική άποψη από το κοσμικό ροκ γεγονός.

Η Μπιάνκα εμφανίστηκε με ένα ακαταμάχητο λευκό σακάκι και μακριά φούστα, δίπλα στον Μικ που φορούσε κοστούμι και αθλητικά παπούτσια. Αργότερα, είπε πως ο γάμος της, «είχε τελειώσει την ημέρα του… γάμου». Το 1978 υπέβαλε και αίτηση διαζυγίου λόγω της απιστίας του Τζάγκερ με την Τζέρι Χολ, το σέξι μοντέλο από το Τέξας. Με τον Μικ σήμερα τους ενώνει βέβαια η κόρη τουςς Τζέιντ. Η 40χρονη σχεδιάστρια κοσμημάτων με ενδιαφέρον και στο ντιζάιν εσωτερικών χώρων ζει μόνιμα στην Ιμπιθα και έχει κόρες, την Ασίζι Λόλα και την Αμπα Αϊσις.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΘΑΝΑΤΟΥ. Ηταν ένα χρόνο μετά το διαζύγιό της με τον Μικ, το 1980, ενώ η Μπιάνκα συνεργαζόταν με δυνάμεις του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για τον λαό της Νικαράγουας. Εκείνη την περίοδο είχε βρεθεί σε ένα στρατόπεδο προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών στην Ονδούρα, κοντά στα σύνορα με το Ελ Σαλβαδόρ. Ενα οπλισμένο τάγμα από το Ελ Σαλβαδόρ διέσχισε τα σύνορα, πέρασε στο στρατόπεδο και περικύκλωσε περίπου σαράντα πρόσφυγες, με σκοπό να τους πάρει μαζί. Η Μπιάνκα με την αντιπροσωπεία αποφάσισαν να τους ακολουθήσουν. Τους ακολούθησαν και οι οικογένειες των προσφύγων, όλοι με μόνα όπλα τους τις φωτογραφικές μηχανές. Φωτογράφιζαν συνέχεια. Και με τον φόβο ότι θα τους σκότωναν. Κάποια στιγμή έφτασαν πολύ κοντά και τους άκουγαν να οπλίζουν. Τότε η Μπιάνκα άρχισε μαζί με τους άλλους να φωνάζει: «Θα πρέπει να σκοτώσετε πρώτα εμάς. Θα καταγγείλουμε το έγκλημά σας στον κόσμο». Για λίγο επικράτησε σιωπή. Οι εκτελεστές κάτι άρχισαν να λένε μεταξύ τους. Και ύστερα από λίγο γύρισαν πίσω και έφυγαν χωρίς να πειράξουν τους πρόσφυγες.

Ηταν το καθοριστικό σημείο στη ζωή της. Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποιούσε ότι με το να βρίσκεται εκεί, στο σημείο όπου απειλούνται ανθρώπινες ζωές, με το να γίνεται μάρτυρας σε τέτοια γεγονότα, μπορεί κάτι να αλλάξει. Μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Και από τότε αυτό προσπαθεί. Να παλέψει για έναν πιο δίκαιο κόσμο. Τη μια βρίσκεται στην Ινδία για να βοηθήσει παιδιά και γυναίκες, θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης που απειλούνται από το AIDS, την άλλη δίνει σκληρή μάχη για την κατάργηση της θανατικής ποινής και για κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ είναι από τις πιο σοβαρές συμμάχους των ιθαγενών που τα συμφέροντα τους αφανίζουν.

Η πρώην σύζυγος του Μικ Τζάγκερ δεν είναι αυτό που φαντάζονται οι περισσότεροι. Μία διαχειρίστρια αναμνήσεων, δηλαδή, από την καλή εποχή της ροκ μουσικής. Αντιθέτως, σήμερα συστήνεται ως αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακτιβίστρια της οικολογίας, μέλος σημαντικών οργανώσεων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, και βραβευμένη πολλές φορές για τις δραστηριότητές της.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :