Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Γιατί οι ισπανικές επαρχίες είναι τόσο υπερχρεωμένες

Πεζός μπροστά από γλυπτό που παριστάνει μια τεράστια καραμέλα
στην Πόλη Τεχνών και Επιστημών της Βαλένθια,
ένα πανάκριβο σύμπλεγμα που αντλεί εκατομμύρια ευρώ
από τον τοπικό προϋπολογισμό
Πολλές επαρχίες της Ισπανίας χρωστούν δισεκατομμύρια ευρώ, εν μέρει επειδή τοπικοί πολιτικοί ξόδευαν αφειδώς για να χτίσουν από αεροδρόμια ως πισίνες και πολιτιστικά κέντρα την εποχή της άνθησης. Μερικά από αυτά τα ...


έργα παραμένουν σήμερα ανολοκλήρωτα ή άδεια. Αλλα ολοκληρώθηκαν και λειτουργούν. Ολα όμως έχουν ένα κοινό: άφησαν μεγάλες «τρύπες» στους τοπικούς προϋπολογισμούς.
Παράδειγμα, η Πόλη Τεχνών και Επιστημών της Βαλένθια που εγκαινιάστηκε το 1998, λειτουργεί κανονικά και είναι εντυπωσιακή. Ωστόσο το έλλειμμα του προϋπολογισμού της παραμένει γύρω στα 600 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης το κόστος της διπλασιάστηκε φθάνοντας τα 1,3 δισ. ευρώ.

Το BBC αναφέρει ότι η επιτυχία του Μουσείου Γκούγκενχαϊμ του Μπιλμπάο, στη Χώρα των Βάσκων, το οποίο προσελκύει ένα εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο, προκάλεσε «πολιτιστική ζήλια» σε άλλες ισπανικές πόλεις. Επικράτησε ένας ανταγωνισμός, όπου κάθε πόλη επιθυμούσε να πραγματοποιήσει πιο εντυπωσιακά έργα από τη διπλανή της.

Εκτός από τα πολιτιστικά έργα, ένας άλλος τομέας που ενισχύθηκε υπερβολικά στα χρόνια της άνθησης ήταν οι υποδομές στις μεταφορές. Οι εργασίες για ένα νέο αεροδρόμιο, που κόστισε 150 εκατ. ευρώ στην αυτόνομη κοινότητα της Βαλένθια, ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο του 2011. Κανένα αεροπλάνο, όμως, δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμη τους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης.

Στην Θιουδάθ Ρεάλ, νότια της Μαδρίτης, ένα άλλο πανάκριβο, καινούργιο αεροδρόμιο παραμένει άδειο. «Αεροδρόμιο στη Θιουδάθ Ρεάλ; Από πού κι ως πού;» αναρωτιέται ο Θελεστίνο Σουέρο από την εταιρεία συμβούλων CE Consulting. «Κανείς δεν το χρησιμοποιεί». Πιστεύει ότι τα αποτυχημένα έργα πρέπει να κλείσουν και ζητεί από την κεντρική εξουσία να ασκήσει περισσότερο έλεγχο στα οικονομικά των επαρχιών.

«Η Ισπανία έχει γίνει μια χώρα όπου κάθε επαρχία κάνει ό,τι της κατέβει», λέει. «Τα προβλήματά μας δεν θα λυθούν ποτέ αν δεν ελεγχθούν τα οικονομικά των αυτόνομων κοινοτήτων».

Η εφετινή αύξηση του ελλείμματος του ισπανικού προϋπολογισμού από 8,5% στο 8,9% του ΑΕΠ αποδίδεται στις υπερχρεωμένες επαρχίες. Ως αποτέλεσμα, η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης όρισε το 1,5% ως αυστηρό πλαφόν στο έλλειμμα των προϋπολογισμών όλων των αυτόνομων επαρχιών εφέτος.

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε επίσης ότι θα παράσχει φθηνά δάνεια στις περιφερειακές κυβερνήσεις για να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Ελπίζει ότι τα μέτρα αυτά θα ικανοποιήσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αποδέχθηκε πριν από λίγες ημέρες να μεταθέσει τον στόχο του 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα του ισπανικού προϋπολογισμού από το 2013 στο 2014 - αλλά με τον όρο ότι οι περιφέρειες θα νοικοκυρέψουν τα δημόσια οικονομικά τους.

Το μεγαλύτερο μέρος των χρεών των τοπικών κυβερνήσεων είναι προς μικρές ντόπιες επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν εργασίες για λογαριασμό των τοπικών αρχών τις οποίες δεν έχουν ακόμη πληρωθεί.

Πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ  

Δεν υπάρχουν σχόλια :