Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Τα 18 μέτρα του γαλάζιου σχεδίου για την οικονομία

Το οικονομικό σχέδιο Σαμαρά, που περνά στο μεγαλύτερο τμήμα του μέσα από την επαναδιαπραγμάτευση της νέας δανειακής σύμβασης προβλέπει 18 μέτρα για την ...


αποκατάσταση του εισοδήματος των ασθενέστερων (άνεργοι- συνταξιούχοι-δανειολήπτες) και την ανάκαμψη.
Το οικονομικό σχέδιο Σαμαρά, που περνά στο μεγαλύτερο τμήμα του μέσα από την επαναδιαπραγμάτευση της νέας δανειακής σύμβασης, ειδικότερα προβλέπει:
  • ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων και των πολυτεκνικών επιδομάτων στα επίπεδα του 2009. Πρόκειται για μέτρα που θεωρούνται κατεπείγοντος χαρακτήρα από την πλευρά της ΝΔ και αποτελούσαν βασική δέσμευση του κ. Σαμαρά και στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Στο ίδιο πακέτο, που κατά την κοστολόγηση της Λεωφόρου Συγγρού δεν ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονται επιστροφή της λεγόμενης εξισωτικής διαφοράς στους κτηνοτρόφους, καθώς και αποκατάσταση ειδικών μισθολογίων για τους αστυνομικούς που βρίσκονται σε ενεργό υπηρεσία και, σε πρώτη φάση, των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας. Στην πορεία, όπως ανέφερε ο κ. Σαμαράς, θα γίνει προσπάθεια αποκατάστασης και των υπόλοιπων ειδικών μισθολογίων. Επιπλέον προβλέπεται αποκατάσταση της οικονομικής ζημιάς που υπέστησαν οι ομολογιούχοι (φυσικά πρόσωπα) και τα ασφαλιστικά ταμεία από το κούρεμα του χρέους. Κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας βιώσιμη πρόταση, η οποία βάσει και της τρέχουσας τιμής των ομολόγων μπορεί να ικανοποιήσει τους ομολογιούχους, χωρίς να επιβαρυνθεί το Δημόσιο. Πρόσθεσε δε, ότι για την πρόταση υπάρχει και θετική γνωμοδότηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
  • ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά έναν ακόμα χρόνο(συνολικά θα καταβάλλεται επί μία διετία), έστω και με τη μορφή προγραμμάτων επανεκπαίδευσης. Η χρηματοδότησή τους, ανέφερε ο κ. Σαμαράς, μπορεί να εξασφαλισθεί από αδιάθετα ευρωπαϊκά κονδύλια.
  • ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

Εκτακτο επίδομα ανεργίας και για μη μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους ή καταστηματάρχες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους και δεν δικαιούνται σήμερα κανένα βοήθημα, εφόσον βρίσκονται κάτω από ένα εισοδηματικό όριο. Το επίδομα μπορεί να χορηγηθεί επίσης μέσω αδιάθετων κοινοτικών κονδυλίων.
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ

Ρύθμιση για τις αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις των επόμενων μηνών (φόρος εισοδήματος, ΕΤΑΚ κ.ά.), ώστε οι φορολογικές επιβαρύνσεις να μην ξεπερνούν το 25% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος και να μπορούν να αποπληρωθούν εντός διετίας.
  • ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΙΣΘΩΝ

Δίχτυ προστασίας για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι δεν πρέπει να υποστούν περαιτέρω μειώσεις. «Διαφωνούμε με την ιδέα ότι για να υπάρξει ανάπτυξη χρειάζονται ακόμα χαμηλότεροι μισθοί. Η Βουλγαρία δεν είναι πρότυπο ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης», ανέφερε ο κ. Σαμαράς, ενώ πρόσθεσε ότι η ΝΔ στηρίζει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων και ζήτησε επαναφορά της μετενέργειας στο εξάμηνο.
  • ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ

Σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου από τα 5.000 ευρώ στα 8.000 ευρώ για το 2013 και στα 10.000 ευρώ για το 2014.
  • ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Αντικατάσταση του έκτακτου τέλους ακινήτων (μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ) από «νέο διευρυμένο ΕΤΑΚ, πιο δίκαιο, πιο αναπτυξιακό και υποφερτό για όλους», όπως είπε.
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών - σε άμεσους και έμμεσους φόρους. Πρώτο βήμα ανέφερε ότι θα είναι η μείωση του φόρου για νομικά πρόσωπα (εταιρείες και επιχειρήσεις) στο 15% από το 2013, ενώ προβλέπεται άμεση μείωση του ΦΠΑ στον χώρο της εστίασης στο 9% (από 23%). Εντός τριετίας, σταδιακή μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 19%, του μεσαίου από 19% στο 9% και του χαμηλού από το 6,5% στο 5% (τουριστικό πακέτο). Ακόμη, στο διαπραγματευτικό πακέτο με την τρόικα περιλαμβάνεται και η σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή για τα ατομικά εισοδήματα στο 32% (από 45%).
  • ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Παράταση τουλάχιστον κατά δύο χρόνια (ώς το 2016) της προβλεπόμενης από τη νέα δανειακή σύμβαση για τη διετία 2013-14 περικοπής 11,7 δισ. ευρώ δημοσίων δαπανών. Στο γαλάζιο επιτελείο θεωρούν ότι η τρόικα εξετάζει θετικά το ενδεχόμενο επέκτασης των χρονικών ορίων, έτσι ώστε στον επόμενο προϋπολογισμό να απαιτηθούν περικοπές 3,5 δισ. και όχι 7,5 δισ. ευρώ που προβλέπει σήμερα το πρόγραμμα. «Η χρονική επέκταση θα επιτρέψει να γίνουν περικοπές από σπατάλη και διαφθορά, όχι από μισθούς και συντάξεις», τόνισε ο κ. Σαμαράς.
  • ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ

Επαναφορά της πρότασης για εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο παράλληλα με την τήρηση της αναλογίας 1 προς 10 στις προσλήψεις και αποχωρήσεις υπαλλήλων. Κατά τη ΝΔ, το πλεονάζον προσωπικό από δημόσιους οργανισμούς που συγχωνεύονται ή καταργούνται μπορεί να μπαίνει σε ειδικό καθεστώς για τρία χρόνια (με καταβολή βασικού μισθού και εργοδοτικών εισφορών), ώστε να έχουν τη δυνατότητα να κατευθυνθούν στη συνέχεια στον ιδιωτικό τομέα, που προσδοκάται ότι θα έχει ανακάμψει και θα προσφέρει θέσεις εργασίας.
  • ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ

Προώθηση μέτρων για δανειολήπτες ώστε η μηνιαία δόση τους στις τράπεζες να μην ξεπερνά το 30% του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Κατά τον κ. Σαμαρά, τα μέτρα αυτά κινούνται εκτός των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας και επομένως μπορούν να προωθηθούν από την επόμενη κυβέρνηση χωρίς διαπραγμάτευση με την τρόικα. Επιπλέον, σχετική ρύθμιση θα προβλέπει ότι οι άνεργοι θα μπορούν να πληρώνουν για την επόμενη τριετία μόνον τους τόκους των δανείων τους.
  • ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΕΙΡΕΣΙΑ

Αναστολή των συνεπειών εγγραφής στον Τειρεσία για οφειλέτες που βρέθηκαν στη μαύρη λίστα των τραπεζών την τελευταία διετία.
  • ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα από τη δημιουργία «ειδικού εργαλείου ρευστότητας», που θα προκύψει μέσω της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας με εγγυοδοσία από τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ, καθώς και με κεφάλαια που θα περισσέψουν από τα 50 δισ. ευρώ επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
  • ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ

Συμψηφισμός οφειλών από και προς το Δημόσιο, που - κατά τον κ. Σαμαρά - θα απελευθερώσει και ρευστότητα για την αγορά.
  • ΑΚΙΝΗΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Αμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αποδέσμευση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι είναι επιτακτική ανάγκη «να ξεκαθαρίσουν τίτλοι ιδιοκτησίας, να προσδιοριστούν χρήσεις γης και συντελεστές δόμησης, ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν επενδυτικά σχέδια για τα κρατικά ακίνητα».
  • ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟ-ΠΟΙΗΣΕΙΣ

Προώθηση των αποκρατικοποιήσεων «και πέρα από τις προβλέψεις της δανειακής σύμβασης», όπως τόνισε με έμφαση. Εκανε ειδική αναφορά στην ιδιωτικοποίηση του λειτουργικού τμήματος των σιδηροδρόμων, σε συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών και περιφερειακών αεροδρομίων.
  • ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Πολιτικές για την «αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη και την ανακοπή της λαθρομετανάστευσης». Ο πρόεδρος της ΝΔ συνέδεσε το ζήτημα και με το οικονομικό κλίμα, ενώ έκανε λόγο για απομάκρυνση των λαθρομεταναστών από τα αστικά κέντρα και «χτύπημα του παρεμπορίου».
  • ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΑΟΖ

Επίσπευση της ανακήρυξης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ), προκειμένου να αξιοποιηθεί ο υποθαλάσσιος ενεργειακό πλούτος της χώρας, όπως είπε.

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

Αχμέτ Ιλχάν: «Η Μπακογιάννη μου είπε να πάω στη ΝΔ και θα μ’ έκαναν Γενικό Γραμματέα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης»

http://piazzadelpopolo.blogspot.gr/2012/05/blog-post_1587.html