Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012

Σε ποια σημεία συγκλίνουν τα τρία κόμματα για το προγραμματικό πλαίσιο της κυβέρνησης

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης η νέα σύσκεψη των εκπροσώπων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για το προγραμματικό πλαίσιο της νέας κυβέρνησης.
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων συμφώνησαν επί ενός κειμένου αρχών το οποίο ...


διαβίβασαν στον κ. Σαμαρά, στον κ. Βενιζέλο και στον κ. Κουβέλη για έγκριση, επισφραγίζοντας έτσι την πολιτική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Το κυριότερο θέμα που απασχόλησε την συνεδρίαση αφορούσε το ζήτημα της αναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου με επιδίωξη τη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και τη διατύπωση ισοδύναμων μέτρων έναντι των προβλεπόμενων περικοπών.
Τα περισσότερα κεφάλαια, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κλείσει ωστόσο παραμένουν ανοικτά ακόμη τα κεφάλαια της εξωτερικής πολιτικής και του θεσμικού πλαισίου του πολιτικού συστήματος.
Τα κεφάλαια αυτά θα απασχολήσουν το πρωί της Πέμπτης τον Ευ.Μεϊμαράκη και Χρ.Λαζαρίδη από τη ΝΔ, Κ.Σκανδαλίδη και Στ.Αγγελούδη από το ΠΑΣΟΚ και Δ.Χατζησωκράτη και Σ.Παπαθανασίου, από τη ΔΗΜΑΡ, σε νέα συνάντηση τους στη Βουλή.
Με την εξειδίκευση και αυτών των κεφαλαίων αναμένεται να ολοκληρωθεί το προγραμματικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα διατυπωθούν οι προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή.
Το τελικό κείμενο το οποίο θα τεθεί προς έγκριση στους αρχηγούς των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση αναμένεται να περιλαμβάνει κεφάλαια που αφορούν:

  • Το εύρος του κυβερνητικού έργου.
  • Τη διάρκεια της κυβέρνησης (η ΝΔ φέρεται να επιθυμεί τετραετία, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μέχρι τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο 2014).
  • Την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και των στόχων της κυβέρνησης.
  • Τον τρόπο λειτουργίας
  • Την αποτελεσματικότητα.
Σύμφωνα με τα στελέχη που διαπραγματεύονται το προγραμματικό πλαίσιο υπάρχει σύμπτωση στα θεσμικά (μείωση της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα, ασυλία των βουλευτών, αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών), αλλά διαφωνία στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Επίσης, συμφωνούν στη μη περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων και σε επαναφορά της μετενέργειας (από τον Σεπτέμβριο, για διαπραγματευτικούς λόγους φαίνεται να επιθυμεί η ΝΔ), στην άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, και, κατ αρχήν, σε ιδιωτικοποιήσεις, αλλά με αντιρρήσεις της ΔΗΜΑΡ για μη δημόσιο χαρακτήρα των Δημοσίων Επιχειρήσεων.

Παραμένουν οι διαφορετικές θέσεις των τριών κομμάτων για το μεταναστευτικό και δεν έχουν συζητηθεί ακόμη τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το επιτελείο της ΔΗΜΑΡ μεταξύ των τριών κομμάτων έχουν συμφωνηθεί τα εξής:

  • Η χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, κατά μια επιπλέον διετία, με αλλαγή της σύνθεσης των μέτρων για την εξοικονόμηση πόρων. Δηλαδή οι περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δις ευρώ που είχαν προβλεφθεί ως το 2014, προτείνεται να επεκταθούν με ορίζοντα το 2016.
  • Η εξοικονόμηση πόρων -στο πλαίσιο ισοδύναμων μέτρων - κατευθύνεται στην καταπολέμηση της σπατάλης στη δημόσια διοίκηση, στη μείωση της φοροδιαφυγής και στην προσπάθεια πάταξης της διαφθοράς
  • Η επιμήκυνση του χρόνου (διπλασιασμός) για το επίδομα ανεργίας και επέκταση των δικαιούχων του επιδόματος στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Εκτός αυτών, σε επίπεδο οικονομικών μέτρων έχει συμφωνηθεί η μείωση του ΦΠΑ και κυρίως στα τρόφιμα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :