Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Η Αθήνα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα

Με στόχο να επαναβεβαιώσει την απόφαση της Ελλάδας για σεβασμό των υπογραφών της στις συμφωνίες με τους πιστωτές μεταβαίνει σήμερα στο Λουξεμβούργο για τη συνεδρίαση του Eurogroup και αύριο του Ecofin, ο υπηρεσιακός ...


υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζανιάς.
Οπως αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, με τη συμμετοχή του υπηρεσιακού κ. Ζανιά αλλά και του κ. Βασ. Ράπανου που αναμένεται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο, ο κ. Ζανιάς δεν πρόκειται να ανοίξει τον κύκλο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους για αλλαγή των όρων του Μνημονίου, ενώ από την πλευρά των Ευρωπαίων έχει καταστεί σαφές ότι -πέραν της γενικής δέσμευσης και της αποτύπωσης της πορείας των δημοσιονομικών της χώρας- δεν μπορούν να έχουν περισσότερες απαιτήσεις από τον υπηρεσιακό υπουργό. Ο κ. Ζανιάς, συνεπώς, θα τηρήσει χαμηλούς τόνους περιορίζοντας την παρέμβασή του στα απολύτως απαραίτητα, μεταθέτοντας την όποια ουσιαστική συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα στη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας.
Ο κ. Ράπανος αποφασίστηκε τελικά, να παραμείνει στην Ελλάδα, ωστόσο δεν πρόκειται να ορκιστεί σήμερα μαζί με το υπόλοιπο υπουργικό συμβούλιο καθώς, τυπικά, κάτι τέτοιο θα αποστερούσε την ιδιότητα του υπουργού από τον κ. Ζανιά, αποκλείοντάς τον από τις συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων!
Από τις συνεδριάσεις Εurogroup και Ecofin, η ελληνική πλευρά περιμένει την τυπική -αλλά συμβολική- απόφαση αποδέσμευσης τού ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που παρακρατήθηκε από την προηγούμενη δόση προς την ελληνική πλευρά. Αν και το σύνολο σχεδόν αυτών των χρημάτων θα κατευθυνθούν προς τον ESM, η εκταμίευση του ποσού αναμένεται να αποτελέσει, επικοινωνιακά έστω, «ψήφο εμπιστοσύνης» προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης επενδύουν σημαντικά στη βελτίωση του κλίματος με τις Βρυξέλλες, ειδικά μετά την επιδείνωση που κατεγράφη λόγω της προκήρυξης των εκλογών, αλλά και της πολύμηνης ακυβερνησίας της χώρας, λόγω των άκαρπων προσπαθειών συγκρότησης βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος. Ο νέος πρωθυπουργός, μάλιστα, δεν έχασε χθες την ευκαιρία να στείλει προς την Κομισιόν μήνυμα συνεργασίας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς έγινε αποδέκτης συγχαρητηρίου μηνύματος από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Το μήνυμα Μπαρόζο ενεχείρισε στον κ. Σαμαρά ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Π. Καρβούνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κομισιόν εκφράζει την υποστήριξή του προς την Ελλάδα και αναφέρεται στην ανάγκη συνεργασίας με τη νέα κυβέρνηση για την επαναφορά της χώρας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Στη συνομιλία του με τον κ. Καρβούνη, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι υπολογίζει πολύ στη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ύφεσης και της ανεργίας.

// Καθημερινή //

Δεν υπάρχουν σχόλια :