Η κρίση χρέους στην Ευρώπη και οι επιπτώσεις της στη διεθνή και ευρωπαϊκή οικονομία επισκίασαν τα θέματα της συνόδου G8 που διεξάγεται στο Καμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ.
Οι ηγέτες δηλώσαν πως πρέπει να ...
«γίνουν περισσότερα για την επίλυση της κρίσης στην Ευρώπη» αλλά και ότι «επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη», αλλά με την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. Την ίδια θέση επανέλαβε και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
2 σχόλια :
Κοινή θέση υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη - με προσπάθειες τόσο από πλευράς της χώρας, όσο και από την Ευρώπη - καθώς και για ενίσχυση της ανάπτυξης, εξέφρασαν Φρανσουά Ολάντ και Μπαράκ Ομπάμα κατά την «επίσημη πρώτη» συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο, λίγο πριν αρχίσουν οι εργασίες της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της G8.
O πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επισήμανε ότι οι συνομιλίες των «Οκτώ» στο Καμπ Ντέιβιντ πρέπει να εστιαστούν στην προώθηση μίας ισχυρής αναπτυξιακής ατζέντας σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική εξυγίανση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι υπάρχει «σύγκλιση» στις απόψεις του ιδίου και αυτές του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την ανάπτυξη, επισημαίνοντας παράλληλα πως αμφότεροι εξέφρασαν τη θέση πως η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη.
Ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε πως εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ελλάδα. «Πιστεύουμε και οι δύο το ίδιο: ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη» δήλωσε στους δημοσιογράφους, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες και από τις δύο πλευρές,
Ο Μπαράκ Ομπάμα Ομπάμα επισήμανε μετά τις συνομιλίες στο Οβάλ Γραφείο, ότι η Σύνοδος Κορυφής της G8, που αρχίζει το βράδυ της Παρασκευής στο Καμπ Ντέιβιντ, θα πρέπει να επικεντρωθεί σε τρόπους προώθησης της ανάπτυξης παράλληλα με τις μειώσεις δαπανών στην Ευρώπη, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.
«Ο πρόεδρος Ολάντ και εγώ συμφωνήσαμε ότι είναι ένα ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας, όχι μόνο για τους λαούς της Ευρώπης, αλλά επίσης και για την παγκόσμια οικονομία» σημείωσε ο Ομπάμα μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Σε ό,τι αφορά το Αφγανιστάν -το «καυτό» μέτωπο της συνάντησης του Φρανσουά Ολάντ με τον Μπαράκ Ομπάμα-, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι μένει πιστός στην προεκλογική του δέσμευση για την απόσυρση των γαλλικών στρατευμάτων έως το τέλος του έτους.
Ενώπιον του Μπαράκ Ομπάμα, ο νέος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ανέφερε πως η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει το Αφγανιστάν «με διαφορετικούς τρόπους» -χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.
Στην προεκλογική του εκστρατεία ο Ολάντ δεσμεύθηκε για την απομάκρυνση των 3.300 ανδρών των γαλλικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, το σχόλιό του μετά τη συνάντηση με τον Ομπάμα φαίνεται να ανοίγει ένα παράθυρο συμβιβασμού -ενδεχομένως να τερματιστεί ο επιχειρησιακός ρόλος των γαλλικών δυνάμεων, αλλά να διατηρηθεί μία γαλλική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν.
Η Σύνοδος
Η Σύνοδος γίνεται σε μία περίοδο που έχει κορυφωθεί η συζήτηση για την ανάγκη αναπτυξιακών μέτρων, καθώς η συνταγή της λιτότητας οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση τις οικονομίες.
Την Πέμπτη, οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, στην τηλεδιάσκεψη που είχαν εν όψει της Συνόδου, συμφώνησαν ότι η ευρωζώνη χρειάζεται ταυτόχρονα δημοσιονομική εξυγίανση και ανάπτυξη, έννοιες που «δεν είναι αντίθετες μεταξύ τους».
Η τηλεδιάσκεψη έγινε το αργά το απόγευμα της Πέμπτης, μεταξύ της Ανγκελα Μέρκελ, του Φρανσουά Ολάντ, του Ντέιβιντ Κάμερον και του Μάριο Μόντι, με τη συμμετοχή επίσης του πρόεδρου της ΕΕ Χερμάν βαν Ρόμπαϊ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Στην τηλεδιάσκεψη προέκυψε «ισχυρή ταύτιση στο γεγονός ότι η δημοσιονομική εξυγίανση και η ανάπτυξη δεν είναι αντίθετες έννοιες, αλλά ότι και η μία και η άλλη είναι απαραίτητες» ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωσή της η γερμανική καγκελαρία, χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες για τη συζήτηση.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι «η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πορεία της στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης στρατηγικής της για την έξοδο από την κρίση και την επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» και πρόσθεσε πως «βασικός στόχος είναι μια διττή προσέγγιση, που συνίσταται σε υγιή δημόσια οικονομία και μέτρα ευνοϊκά για την ανάπτυξη». Είναι ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, υπογράμμισε.
Ο κ. Μπαρόζο επανέλαβε επίσης με έμφαση ότι «θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, και η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να το εγγυηθεί», προσθέτοντας πως η Ελλάδα «θα πρέπει να εκπληρώσει τους από κοινού συμφωνηθέντες όρους» για την παροχή στήριξης.
Ευρωσύμφωνο για την Ανάπτυξη στα τέλη Ιουνίου
Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό έθεσε ως χρονικό όριο την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου για την επίτευξη συμφωνίας με τη Γερμανία επί ενός συμφώνου για την ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι πρέπει, μέχρι τότε, «να μιλήσουμε με μεγάλη ειλικρίνεια μεταξύ μας» και «να εργασθούμε πολύ».
«Το σημαντικό στις γαλλο-γερμανικές σχέσεις είναι ο αμοιβαίος σεβασμός. Δεν πρέπει ο ένας να είναι υποταγμένος στον άλλον, διότι έχουμε περάσει σε μία κατάσταση ανισορροπίας, είναι προφανές», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter.
«Γνωρίζω καλά αυτήν τη χώρα. Πρέπει να μιλήσουμε μεταξύ μας με ειλικρίνεια. Η συμφωνούμε ή διαφωνούμε», σημείωσε.
Ο Ζαν-Μαρκ Ερό σημείωσε ότι «δεν είδαμε την καγκελάριο (Μέρκελ) να τινάζεται» όταν ο Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στα ευρωομόλογα, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο την περασμένη Τρίτη.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες «να συγκλίνουν, διότι πρέπει να βγουν από την κρίση», κατά την άτυπη συνάντηση της 23ης Μαΐου.
«Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει σε ένα 24ωρο ή 48ωρο. Η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπισθεί με σοβαρότητα», τόνισε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα που θέτει, ο Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε: «Σας υπενθυμίζω ότι έχουμε μία ακόμη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του Ιουνίου. Μέχρι τότε πρέπει να εργασθούμε σκληρά».
Στο τέλος Απριλίου η Αγγελα Μέρκελ είχε δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση προετοιμάζει "αναπτυξιακή ατζέντα για την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Ιουνίου".
Υπενθυμίζεται ότι όταν η κ. Μέρκελ είχε ερωτηθεί στο διάστημα ανάμεσα στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών σχετικά με τη βούληση του κ. Ολάντ να προστεθεί ένα κεφάλαιο για την οικονομική ανάπτυξη στο ευρωπαϊκό σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας («Δημοσιονομικό Σύμφωνο»), είχε επαναλάβει ότι «δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις» για τη συνθήκη αυτή καθαυτή.
Δημοσίευση σχολίου