Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Εκατομμύρια ευρώ πρέπει να επιστρέψουν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ από κρατικές επιχορηγήσεις

Μείζον ζήτημα αναμένεται να προκύψει το αμέσως επόμενο διάστημα με τις κρατικές επιχορηγήσεις στη Νέα Δημοκρατία και του ΠΑΣΟΚ που έχουν προεισπραχθεί από τις τράπεζες με εγγυήσεις τα ...


χρήματα που θεωρητικά θα παίρνουν από το Ελληνικό κράτος ως το... 2018!

Ακόμα κι αν ο κρατικός προϋπολογισμός είναι σε θέση να επιδοτεί τα κόμματα ως τότε, τα ποσά που ήδη χουν λάβει αναλογικά με τα ποσοστά που ελάμβαναν στις εκλογικές αναμετρήσεις ως το 2009 δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτά που θα δικαιούνται με βάση την εκλογική τους δύναμη όπως αποτυπώθηκε στις 6 Μαΐου.

Η εισαγγελική παρέμβαση που έγινε πριν από περίπου δύο μήνες και η εντολή έρευνας για το τρόπο δανειοδότησης των κομμάτων έφερε στην επιφάνεια το μέγεθος του προβλήματος που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σκάνδαλο.

Το ύψος του ποσού που οφείλουν τα κόμματα φτάνει στα 272,5 εκατομμύρια ευρώ ενώ η χρηματοδότηση τους έγινε με την «υποθήκευση» των κρατικών χρηματοδοτήσεων έως και το 2018, κατά περίπτωση.

Με βάση το δεδομένο ότι η κρατική επιχορήγηση καθορίζεται από το ποσοστό των κομμάτων στις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές γίνεται αντιληπτό ότι τα δεδομένα έχουν ήδη αλλάξει δραματικά καθώς η ΝΔ από το 33% των εκλογών του 2009 βρίσκεται περίπου στο 19% ενώ το ΠΑΣΟΚ από το 43% κατέρρευσε περίπου στο 14%.

Έτσι στο εξής τα χρήματα που θα λαμβάνουν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. θα είναι σημαντικά μειωμένα και ανεξαρτήτως όλων των άλλων θα πρέπει να αλλάξουν και οι όροι αποπληρωμής των δανείων τους που είναι ιδιαιτέρως ασαφείς.

Όπως έγραφε το iefimerida.gr τον περασμένο Απρίλιο «τα κόμματα έφτασαν σε οικονομική ασφυξία μόλις η Αγροτική Τράπεζα από το φόβο των συνεπειών της εισαγγελικής έρευνας σταμάτησε να αποδίδει τις δόσεις της κρατικής επιχορήγησης από πέρυσι το Φθινόπωρο. Και χρειάστηκε τροπολογία για να αποδεσμευθούν τα χρήματα των τριών τελευταίων δόσεων προκειμένου τα κόμματα να πληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και να έχουν χρήματα για τη διεξαγωγή των εκλογών. Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι η συμφωνία για την υποχρεωτική παρακράτηση του 50% της επιχορήγησης προκειμένου να ξεκινήσει η αποπληρωμή των δανείων θα ξεκινήσει από την τρίτη δόση του 2012, χωρίς να συνυπολογίζεται ότι μετά τη μείωση των χρημάτων το ποσό το οποίο θα παρακρατείται θα είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τη συμφωνία».

Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία με 132,4 εκατομμύρια ευρώ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις κρατικές χρηματοδοτήσεις. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής με 120,7 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με 10,9 εκατομμύρια ευρώ και ο Συνασπισμός με 8,2 εκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος της δανειοδότησης -72,9%- έχει πηγή, την Αγροτική Τράπεζα που βρίσκεται υπό πλήρη κρατικό έλεγχο. Συνολικά, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ οφείλουν στην ΑΤΕ το ποσό των 198,7 εκατομμύρια ευρώ (106 η Νέα Δημοκρατία και 92 το ΠΑΣΟΚ).

Αυτό το οποίο διερευνάται ως σκανδαλώδες μετά την δεν είναι το ποσό των δανείων, αλλά το γεγονός ότι η μοναδική εξασφάλιση της τράπεζας είναι οι κρατικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων μέχρι και το 2018.

Είναι ενδεικτικό ότι την τριετία 2009-2011 τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ ήταν ελλειμματικά παρά το γεγονός ότι εισέπραξαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τόσο από την τακτική όσο και από την έκτακτη χρηματοδότηση.

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ιδιαίτερα ελλειμματικό τα έτη 2009 και 2011. Το 2009 εμφάνισε (και λόγω εκλογών) αυξημένες δαπάνες ύψους 94,6 εκ. ευρώ για την κάλυψη των οποίων οδηγήθηκε σε δανεισμό ύψους 46.8 εκ. ευρώ. Ακόμη χειρότερη είναι η οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία καθώς το Δεκέμβριο του 2010 το υπόλοιπο των δανείων ανερχόταν σε 127,6 εκ. ευρώ και ένα χρόνο αργότερα έφτασε τα 132 εκ. ευρώ.

Μάλιστα το πόρισμα αναφέρει ότι «λόγω του συνεχούς αυξημένου δανεισμού το κόστος εξυπηρέτησής του (τόκοι και έξοδα δανείων) αυξήθηκε κατά 173%, ποσό το οποίο υπερβαίνει το 50% της κρατικής χρηματοδότησης» καθώς και ότι «παρά την αύξηση των εισφορών των μελών, των βουλευτών και των φίλων κατά 14.9% την τελευταία τριετία, το κόμμα αδυνατεί να καλύψει τις δαπάνες και διαρκώς προβαίνει σε νέο δανεισμό».

Πηγή : iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια :