Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Η Μέρκελ, η πρόταση για δημοψήφισμα και το μυστήριο

Μυστήριο καλύπτει το τι ακριβώς συνέβη ανάμεσα στο Βερολίνο, την Αθήνα, την Προεδρία της Δημοκρατίας και το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την πρόταση που φερεται να έκανε η Ανγκελα Μέρκελ για διενέργεια δημοψηφίσματος, παράλληλα με τις ...


εκλογές, με ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι Ελληνες την παραμονή στην ευρωζώνη.

Όλα ξεκίνησαν με το πρωινό τηλεφώνημα της καγκελαρίου στον Κάρολο Παπούλια, στο οποίο - σύμφωνα με το Μαξίμου - προτάθηκε η διενέργεια δημοψηφίσματος. Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς.

Όταν το θέμα δημοσιοποιήθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο, τα κόμματα αναθεμάτισαν το δημοψήφισμα - για να το διαψεύσει το βράδυ η Καγκελαρία. Ωστόσο κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας επέμειναν ότι η κυβερνητική ανακοίνωση που εξεδόθη απεικονίζει την πραγματικότητα.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διέψευσε την είδηση πως η Ανγκελα Μέρκελ στην τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος -παράλληλα με τις εκλογές- για την παραμονή ή όχι στο ευρώ.

«Οι αναφορές αυτές είναι ανακριβείς», δήλωσε η εκπρόσωπος στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρη Τσιόδρας είχε κάνει την ακόλουθη δήλωση:

«Ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς: Α. Σαμαρά, Πρόεδρο της ΝΔ, Αλ. Τσίπρα, πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. Βενιζέλο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Αλ. Παπαρήγα ΓΓ του ΚΚΕ, Ν. Μιχαλολιάκο ΓΓ του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή και τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ Φ. Κουβέλη και τους ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Αγκελα Μέρκελ.
Η κ. Μέρκελ επανέλαβε τη στήριξη της Ε.Ε. στις προσπάθειες της Ελλάδας για υπέρβαση της κρίσης. Επίσης ανέφερε ότι η Ε.Ε. έχει την πρόθεση να εξετάσει την ενίσχυση των πολιτικών για ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας στον ευρωπαϊκό χώρο. Το ζήτημα της ανάπτυξης, είναι άλλωστε ένα το βασικό θέμα που θα απασχολήσει το Έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις 23 Μαΐου στις Βρυξέλλες.

Επίσης μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σκέψεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές, με το ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι Έλληνες πολίτες την παραμονή στην ευρωζώνη. Είναι πρόδηλο ωστόσο ότι το θέμα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης».

Η συνομιλία

«Η καγκελάριος πράγματι μίλησε μαζί του. Δεν μπορώ να σας πω πολλά για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας. Επανέλαβε την θέση της γερμανικής κυβέρνησης πως περιμένουμε τις νέες εκλογές και πως επιθυμούμε εμείς και όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να δούμε μια νέα, λειτουργική κυβέρνηση», είπε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στο Βερολίνο.

Ο κ. Παπούλιας ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συνομιλίας τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, ο οποίος, με τη σειρά του, ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών στο μήνυμά του προς τον έλληνα ομόλογό του Πέτρο Μολυβιάτη.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Σάλο προκάλεσε η πρόταση της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, κατά την επικοινωνία της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη από δημοψήφισμα για να αποδείξει την επιλογή του στο ευρώ.
Επιλογή, που, άλλωστε, υπερασπίζεται με αιματηρές θυσίες. Δικαιούται, όμως, ο Ελληνικός λαός το σεβασμό των εταίρων του.
Η αποψινή πρόταση της κας Μέρκελ περί δημοψηφίσματος –και μάλιστα σε χρόνο προεκλογικό- είναι, τουλάχιστον, ατυχής και δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Γιατί απευθύνεται στον Ελληνικό λαό σε λάθος ώρα και με λάθος μήνυμα».

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε τα εξής:

«Η Κα Μέρκελ έχει συνηθίσει να απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας σαν να πρόκειται για χώρα προτεκτοράτο.
Αυτό το δικαίωμα της το έχουν δώσει ο Κος Βενιζέλος και ο Κος Σαμαράς με την στάση τους και τις επιστολές τους.
Στις εκλογές της 17 Ιούνη, όμως, ο Ελληνικός λαός θα της δώσει οριστική απάντηση. Θα βάλει τέλος στα μνημόνια της λιτότητας, της υποτέλειας και της αναξιοπρέπειας και θα ανοίξει το δρόμο για προοδευτικές εξελίξεις σε ολόκληρη
την Ευρώπη».

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ ανακοινώθηκαν τα εξής:

«Η διενέργεια δημοψηφίσματος ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων και όχι στην αρμοδιότητα της ΕΕ ή κυβερνήσεων άλλων κρατών-μελών.

Ζήτημα δημοψηφίσματος συνεπώς δεν τίθεται Το ζήτημα στην Ελλάδα δεν είναι η παραμονή ή όχι στο ευρώ, αλλά η οριστική
έξοδος από την κρίση και η αποκατάσταση της ουσιαστικής ισοτιμίας της χώρας μέσα στην Ευρώπη, με ασφάλεια και με χειρισμούς που προστατεύουν τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, ανακόπτουν την ύφεση και την ανεργία, προστατεύουν τα
εισοδήματα, ιδίως τα χαμηλά και μεσαία, και δίνουν προοπτική και αισιοδοξία.

Για την ανάγκη να συγκροτηθούν και να εφαρμοστούν με τον ταχύτερο τρόπο ολοκληρωμένες ευρωπαϊκές πολιτικές στήριξης της ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας, ιδίως των νέων, έχουν ληφθεί σαφείς αποφάσεις του Ευρωπαϊκού
Συμβουλίου και τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2011.

Αυτό ήταν και το αντικείμενο της πρόσφατης ανακοίνωση ης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε αυτό στόχευε η τελευταία επιστολή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου προς τον κ. Μπαρόζο, επιστολή που περιλαμβάνει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις.

Άρα, σημασία έχει αυτές οι πολιτικές εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνουν άμεσα πράξη, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Αυτό ήταν το βασικό αντικείμενο της σημερινής συζήτησης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σουλτς με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Το περιεχόμενο της συζήτησης αυτής αποτυπώθηκε στις δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά.


Το ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ απορρίπτει και καταγγέλλει τον εκβιασμό περί διενέργειας δημοψηφίσματος που έθεσε η Α. Μέρκελ με το ερώτημα «ευρώ ή δραχμή». Πέρα από το γεγονός ότι αυτό δεν μπορεί να διενεργηθεί από υπηρεσιακή κυβέρνηση, αποτελεί ωμό εκβιασμό
σε βάρος του λαού και στήριξη στα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» και στην ελληνική πλουτοκρατία. Είναι επίσης μία ακόμα απόδειξη ότι η κατάργηση των μνημονίων και των βάρβαρων μέτρων απαιτεί σύγκρουση με την ΕΕ.

Το ΚΚΕ είναι γνωστό ότι καλεί το λαό με τους δικούς του όρους να οργανώσει την πάλη του και με δική του πρωτοβουλία να βγάλει ο ίδιος την Ελλάδα από την ΕΕ.

Θα προχωρήσει έτσι μπροστά με δικό του σχεδιασμό και στόχο, πράγμα που είναι τελείως διαφορετικό από το να την βγάλουν οι άλλοι από την ΕΕ. Γιατί λύση υπέρ του λαού σημαίνει: Αποδέσμευση από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους».

Κατηγορηματικά αντίθετος με την πρόταση της κ. Μέρκελ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα με το ερώτημα της παραμονής ή όχι στο ευρώ, είναι ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. Ο κ. Καμμένος μάλιστα κάλεσε
την κ. Μέρκελ αν επιμένει στο δημοψήφισμα, ας το κάνει η ίδια στη χώρα της.

«Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να κάνουμε δημοψήφισμα. Είμαστε μέσα στην Ευρώπη, είμαστε μέσα στο ευρώ, και καμία διαδικασία δεν προβλέπει είτε να βγούμε μόνοι μας είτε να μας βγάλουν από το ευρώ» τόνισε συγκεκριμένα Πάνος Καμμένος, απόψε μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.

Όπως είπε ο κ. Καμμένος «αν η Γερμανία, η κ. Μέρκελ, επιμένει σε δημοψήφισμα, ας το κάνει για τη χώρα της, ας το κάνει για τη Γερμανία αν θέλει να παραμείνει εκείνη στο ευρώ».

Η ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε τα εξής:

«Η κυρία Μέρκελ επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους Έλληνες πολίτες. Αποτελεί απαράδεκτη ενέργεια και μάλιστα την ώρα που η χώρα πορεύεται προς εκλογές. Η κυρία Μέρκελ οφείλει να αντιληφθεί ότι το πολιτικό περιβάλλον της Ευρώπης
αλλάζει. Οι Έλληνες πολίτες στις εκλογές του Ιουνίου θα ψηφίσουν για το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας».

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :