Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Η ευκαιρία της επαναδιαπραγμάτευσης

του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη
Πολύ σημαντικές είναι οι δηλώσεις Ντράγκι, Νταλλάρα, Allianz και Deutsche για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Παράλληλα η ...


κεντροδεξιά αρχίζει να συσπειρώνεται και οι παλιές διαφορές των ιστορικών στελεχών μπαίνουν στην άκρη, ώστε να δοθεί μια όσο το δυνατόν πιο ενιαία εικόνα για να αναδειχθεί η Νέα Δημοκρατία σε πρώτο κόμμα. Καλλιεργείται κλίμα πόλωσης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει πόλο συσπείρωσης όχι μόνο της Αριστεράς αλλά και υπαλλήλων του δημοσίου που στόχο έχουν να αμυνθούν απέναντι στις επερχόμενες αλλαγές.

Την ίδια ώρα υπάρχει ένα πρώτο κλίμα ασφαλείας απέναντι στο τραπεζικό σύστημα με τα 18 δισ. που μπαίνουν να αποτελούν ανάχωμα κατά της χρεοκοπίας και του τυχαίου γεγονότος που πάντα απειλεί. Όλα αυτά δείχνουν ότι στην Ευρωζώνη το μήνυμα διαμαρτυρίας κατά του μείγματος της πολιτικής έχει ληφθεί και μπορεί να κερδίσουμε έδαφος ως προς την ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από την επόμενη κυβέρνηση, την σύνθεσή της αλλά και το τι θα είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε. Γιατί με τις τωρινές αργοπορίες θα χαθεί και άλλο έδαφος.

Το ερώτημα είναι για παράδειγμα πώς θα ιδιωτικοποιηθεί τμήμα της ΔΕΗ, πώς θα πωληθούν μονάδες, είτε πώς θα βρεθεί επενδυτής στρατηγικός την ώρα που τα ρίσκα για την χώρα έχουν ανέβει τόσο πολύ, οι αποτιμήσεις έχουν καταρρεύσει και το υπαρκτό πρόβλημα ρευστότητας συνεχίζει να υφίσταται και να επιδεινώνεται. Άρα ο ανασχεδιασμός και η επαναστόχευση του δεύτερου μνημονίου είναι επιβεβλημένα από οικονομικούς λόγους και μόνο.

Παράλληλα η υπόθεση της εισροής της ρευστότητας στην αγορά πρέπει να είναι στις προτεραιότητες, ενώ πρέπει να δοθούν ελαστικότερα όρια για τον Τειρεσία καθώς οι τράπεζες δεν μπορούν να μην χρηματοδοτούν την οικονομία από την μια και από την άλλη να ζητούν συνέπεια με ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα, σε μια ιδιαζόντως πολύ δύσκολη εποχή.

Η επιστροφή Ντόρας και άλλων στην Νέα Δημοκρατία θα ενισχύσει πιθανώς μια δυναμική που προσπαθεί να ανακτήσει η παραδοσιακή κεντροδεξιά αφήνοντας τον φιλελεύθερο χώρο στην Δημιουργία Ξανά που έλαβε 2,2%.

Η επιβίωση της οικονομίας θα παιχθεί για μια ακόμα φορά πάνω στο νήμα. Το κεντροδεξιό μέτωπο ξεκίνησε την προσπάθειά του μένει να δούμε πώς θα αποσαφηνίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα ερωτήματα που τον αφορούν.

panagiotis.bousbourelis@capital.gr

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :