«Δραχμαγεδδών» ενδέχεται να είναι ο καινούργιος νεολογισμός που θα προστεθεί στο λεξιλόγιό μας μετά το grexit (ελληνική έξοδος) και έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του σε ιστοσελίδες ξένων ΜΜΕ. Αναφέρεται στην αλληλουχία των δεινών που ...
συνεπάγεται μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ όχι μόνον για την ίδια, αλλά και για την Ευρωζώνη.
Από τις πλέον σκαιές προβλέψεις είναι του οικονομικού αναλυτή Μάρτιν Βολφ που σε άρθρο του στους Financial Times προβλέπει χάος στην Ελλάδα, όπου το κράτος δεν θα πληρώνει τα σώματα ασφαλείας με αποτέλεσμα να ακολουθήσει αναρχία, λεηλασίες και βιαιότητες. Θεωρεί μάλιστα πιθανή την εκδήλωση στρατιωτικού πραξικοπήματος, ενώ αναφέρεται στην προδιαγεγραμμένη υποτίμηση της νέας δραχμής και στη συνεπακόλουθη ιλιγγιώδη εκτίναξη του πληθωρισμού.
Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, ο Βολφ προειδοποιεί για μια απώλεια της εμπιστοσύνης στη μονιμότητα του ευρώ. «Η νομισματική ένωση δεν θα είναι οριστική, οι άνθρωποι δεν θα πιστεύουν στην επιβίωσή της και θα εξανεμιστούν τα οφέλη της».
Προεξοφλεί μαζικές αναλήψεις καταθέσεων από τις τράπεζες όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά σε Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία και Ισπανία και τη συνεπακόλουθη κατάρρευση των τραπεζών αλλά και μαζικές εισροές κεφαλαίων σε Γερμανία και άλλες χώρες.
Επικαλούμενος μελέτη του οικονομολόγου Μαρκ Κλιφ της ING, ο Βολφ προβλέπει πως θα κληθεί η ΕΚΤ να δράσει ως δανειστής ύστατης προσφυγής και «θα εγκαταλειφθεί η ιδέα πως οι χώρες μπορούν να λιμοκτονήσουν για να εξυγιανθούν δημοσιονομικά χωρίς ανάπτυξη και χωρίς πληθωρισμό».
Στην αντίθετη περίπτωση προβλέπει διάλυση της Ευρωζώνης και εκτίναξη του πληθωρισμού στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας με αναπόφευκτη την εκτίναξη του χρέους τους.
Ετσι θεωρεί βέβαιη μια διολίσθηση όλων των χωρών σε ύφεση και «πόνο για όλους» με ελέγχους στις κινήσεις συναλλάγματος, αστάθεια στο νομικό καθεστώς, πτώση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων, πάγωμα του τραπεζικού συστήματος, κατάρρευση του εμπορίου και δυσθεώρητες αλλαγές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Ανάλογο όλεθρο προβλέπουν οικονομολόγοι τους οποίους επικαλείται το περιοδικό Economist. Ενας εξ αυτών, ο Μπάρι Αϊχενγκριν εκτιμά πως μια έξοδος της Ελλάδας θα επιφέρει «τη μητέρα όλων των οικονομικών κρίσεων».
Το βρετανικό περιοδικό αναφέρεται σε «δύο διαύλους μόλυνσης από μια έξοδο της Ελλάδας»: ο ένας είναι τα δάνεια της Ελλάδας σε ξένους και ο δεύτερος μια αντίστοιχη κίνηση από την Πορτογαλία, την Ισπανία ή και την Ιταλία και η ταχύτατη εκροή κεφαλαίων από τις περιφερειακές αυτές οικονομίες προς τις χώρες του πυρήνα.
Κάτι ανάλογο προβλέπουν οικονομολόγοι της τράπεζας JP Morgan που προβλέπουν πως εκτός από τις μαζικές εκροές κεφαλαίων, η Ιταλία και η Ισπανία θα χάσουν την πρόσβαση στην αγορά και η κρίση θα μεταφερθεί στις χώρες του πυρήνα.
Πηγή : Καθημερινή
Πηγή : Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου