Με την αυτοκτονία του 77χρονου συνταξιούχου φαρμακοποιού στο Σύνταγμα, ξεκινάει το άρθρο του δημάρχου Καρπενησίου, Κώστα Μπακογιάννη, που δημοσιεύεται στην ...
ευρωπαϊκή έκδοση της εφημερίδας «Wall Street Journal» και έχει τίτλο «Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην πλευρά της Ευρωζώνης».
Οπως αναφέρει ο κ. Μπακογιάννης, στις 4 Απριλίου, ένας 77χρονος συνταξιούχος και παππούς πήγε στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, απέναντι από την έδρα της Βουλής των Ελλήνων. Ηταν άλλο ένα κανονικό, πολυάσχολο πρωινό, μέχρι που ο άνθρωπος αυτός, σε κοινή θέα, έβαλε ένα όπλο στο κεφάλι του και τράβηξε τη σκανδάλη. Στο σημείωμα αυτοκτονίας του, κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση, την οποία συνέκρινε με τους Ναζί συνεργάτες που κυβέρνησαν την κατεχόμενη Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ενα κύμα διαδηλώσεων και ταραχών ακολούθησε, τίποτα το νέο για την Ελλάδα, η οποία έχει δει κατά μέσον όρο τρεις διαδηλώσεις την ημέρα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών - με τα τελευταία στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο κοινωνικός ιστός στην Ελλάδα μπορεί να διαλύεται.
Καθώς οι Ελληνες οδεύουν προς τις κάλπες τον επόμενο μήνα για να αποφασίσουν την επόμενη κυβέρνησή τους, είναι εύκολο για τους ξένους να στραφούν προς την Ελλάδα και να αναρωτηθούν αν πλησιάζει το σημείο χωρίς επιστροφή. Η απάντησή μου είναι όχι: Δεν πλησιάζουμε και ούτε θα πλησιάσουμε.
Οι Ελληνες ζουν τον πέμπτο χρόνο συνεχούς ύφεσης. Από το 2009, το ελληνικό ΑΕΠ έχει μειωθεί περίπου κατά 20%. Ενα πρωτόγνωρο πείραμα στη σύγχρονη οικονομία γίνεται στη χώρα, όπου οι ηγέτες προσπαθούν υποτίθεται να εφαρμόσουν μία πολιτική εσωτερικής υποτίμησης, να περιορίσουν δραστικά τις δημόσιες δαπάνες, να μειώσουν το κόστος εργασίας και να μεταρρυθμίσουν τη δομή του Δημοσίου και της Οικονομίας. Αυτό βεβαίως είναι περισσότερο θεωρητικό: Μισθοί και συντάξεις έχουν μειωθεί δραστικά, αν και καμία ιδιωτικοποίηση δεν έλαβε χώρα από το 2009 και οι περισσότεροι νόμοι που στοχεύουν στην κατάργηση προνομίων διαφόρων συντεχνιακών ομάδων μένει να εφαρμοστούν.
Η εντυπωσιακή όμως πραγματικότητα, σε ό,τι αφορά τις «μεταρρυθμίσεις», αντανακλά μια αλήθεια ακόμη δυσκολότερη για την Ελλάδα: ότι το πρωτεύον πρόβλημά της δεν είναι οικονομικό, αλλά πολιτικό. Η χώρα μου υποφέρει από μια βαθιά κρίση της ηγεσίας.
Για δεκαετίες η πολιτική ελίτ, βυθισμένη στη διαφθορά και κερδοσκοπία, ακολούθησε την πορεία των περιττών δαπανών και το πατρονάρισμα. Μέχρι τις αρχές του 2010 ήταν σαφές ότι τα δημόσια οικονομικά μας είχε φτάσει σε ένα οριακό σημείο, αλλά το δικομματικό σύστημα της χώρας δεν ανταποκρίθηκε σε διεθνές επίπεδο, με το κυβερνών σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ να προβάλλει την εικόνα ενός αποτυχημένου κράτους, ενώ εσωτερικά κατηγορούσε τους ξένους πιστωτές για τα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας, μέτρα που έπρεπε να λάβει. Στο μεταξύ, το συντηρητικό κόμμα της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία, πήγε τόσο μακριά ώστε να καταψηφίσουν το πρώτο πακέτο οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, καθώς και τα συνοδευτικά μέτρα οικονομικής μεταρρύθμισης.
Η Ελλάδα βάδισε σε αυτό τον δρόμο για περίπου δύο χρόνια, με τα δύο κόμματα να ανταγωνίζονται στην αρένα των κενών λαϊκισμού.
Στη συνέχεια στο άρθρο του, ο κ. Μπακογιάννης αναφέρεται στην ανατροπή της κατάστασης αυτής όταν στο δημοψήφισμα που ήθελε να εξαγγείλει ο Γιώργος Παπανδρέου αντέδρασαν πολύ έντονα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, γεγονός που οδήγησε στην συμμετοχή κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.
Και επισημαίνει:
Τώρα λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές, τις πλέον κρίσιμες στη σύγχρονη Ιστορία της χώρας, οι Ελληνες δείχνουν διχασμένοι μεταξύ δύο αντικρουόμενων και αντιφατικών συναισθημάτων. Η πλειοψηφία επιθυμεί να παραμείνει στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ζώνης του ευρώ. Αλλά ευρέως διαδεδομένη είναι και η οργή εναντίον των διεθνών πιστωτών της χώρας και των εντολών τους.
Το αν θα επιζήσει η Ελλάδα της κρίσης στο άμεσο διάστημα, δεν εξαρτάται μόνο από την ανάπτυξη και την πορεία των δημοσιονομικών. Η αναγέννηση της χώρας θα εξαρτηθεί εάν επικρατήσει των εκλογών μία φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία. Μόνον έτσι θα σχηματισθεί μία κυβέρνηση συνασπισμού, που θα απολαμβάνει της διεθνούς εμπιστοσύνης, θα επιβάλλει τον νόμο και θα προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Οι Ελληνες ήταν πάντα με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Η ελληνική κοινωνία έχει τρομερές δυνατότητες. «Είμαι σίγουρος ότι δεν θα τις σπαταλήσει. Ο μέσος Ελληνας το αντιλαμβάνεται αυτό», καταλήγει ο κ. Μπακογιάννης.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου