Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Μετατρέπουμε τη δίκαιη οργή σε προοπτική

Συνέντευξη της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη στην εφημερίδα REAL NEWS και τη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή.
Δημοσιογράφος: Πιστεύετε πως με αυτά τα ...



δημοσκοπικά ποσοστά υπάρχει περίπτωση αυτοδυναμίας της ΝΔ;
Ντόρα Μπακογιάννη: Χαρά στο κουράγιο σας που το ρωτάτε, προφανώς για την τιμή των «δημοσιογραφικών όπλων»! Αλλά δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να πιστεύει (με πρώτον, νομίζω, τον ίδιο τον κ. Σαμαρά, αν δεν ζει στον Άρη) ότι, είτε η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ, θα δει αυτοδυναμία. Ούτε «με τα κιάλια»! Κι αυτό γιατί οι πολίτες δεν θέλουν να έχει κάποιος αυτοδυναμία. Ζητούν συνεργασίες, προγραμματικές συγκλίσεις. Λυπάμαι που θα στενοχωρήσω λίγο τον κ. Σαμαρά, που ενοχλήθηκε σφόδρα από την φράση μου «η αυτοδυναμία θα είναι εφιάλτης», αλλά αυτό δεν το λέω απλώς επειδή το πιστεύω εγώ. Είναι κάτι που εκφράζει τον ελληνικό λαό.
Δημοσιογράφος: Ο Αντώνης Σαμαράς θα ρισκάρει να οδηγήσει την χώρα σε αλλεπάλληλες εκλογές;
Ντόρα Μπακογιάννη: Στο ερώτημα αυτό έχει ήδη απαντήσει ο ίδιος, στη συνέντευξή του στον Γιάννη Πρετεντέρη νομίζω. Δεν έχει, είπε, άλλη επιλογή απ' το να κάνει συνέχεια εκλογές μέχρι να πετύχει την αυτοδυναμία. Η πρώτη προτεραιότητα της χώρας για τον κ. Σαμαρά, προφανώς είναι να γίνει ο ίδιος αυτοδύναμος πρωθυπουργός. Ας περιμένουν με την ψυχή στο στόμα οι άνεργοι, οι χωρίς φάρμακα ηλικιωμένοι, οι χωρίς ρευστό μικρομεσαίοι και, βέβαια, η Ευρώπη, οι δανειστές ή και η ίδια η χρεοκοπία. Επ' αυτού δεν νομίζω ότι χρειάζεται κανένα περαιτέρω δικό μου σχόλιο.
Δημοσιογράφος: Ωστόσο, άφησε και την πόρτα συνεργασίας ανοικτή. Αφού η ΝΔ αρνείται τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ με ποιον μπορεί να συνεργαστεί;
Ντόρα Μπακογιάννη: Η επίσημη θέση της ΝΔ είναι, είπαμε, ότι δεν θα συνεργαστεί με κανέναν και ότι θα προκαλεί συνεχώς εκλογές μέχρι να γίνει αυτοδύναμη. Η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα αριστερά κόμματα αρνούνται τη λογική των συνεργασιών. Κανείς δεν συνεργάζεται με κανέναν. Εκτός από εμάς, τη Δημοκρατική Συμμαχία, γι΄ αυτό είναι αναγκαία η ψήφος στη Συμμαχία και η παρουσία μας στην επόμενη Βουλή. Βέβαια όταν μιλήσει ο ελληνικός λαός «ανάγκα και θεοί πείθονται», τότε θα υποχρεωθεί, η ΝΔ όπως και το ΠΑΣΟΚ να το ξανασκεφτούν.
Δημοσιογράφος: Αν είστε στην επόμενη Βουλή θα συμμετάσχετε σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ ή θα προτιμούσατε να είναι και άλλα κόμματα μέσα;
Ντόρα Μπακογιάννη: Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί σώφρονες και ενημερωμένοι Έλληνες που βλέπουν την τόλμη, τη συνέπεια και τον ρεαλισμό των προτάσεων της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Βλέπουν ακόμα τον σεβασμό με τον οποίον αντιμετωπίζεται η Συμμαχία στην Ευρώπη. Μόνον εμείς περάσαμε ολόκληρα προγράμματα στην Ομάδα που ανήκουμε, στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες των επτά Επιτρόπων-μεταξύ των οποίων και ο κατ' εξοχήν αρμόδιος, ο κ. Ρεν-που ανακουφίζουν την Ελλάδα (θυμηθείτε τη μείωση του επιτοκίου των δανείων από το 5,5 στο 3,5% που εμείς εισηγηθήκαμε) και της δίνουν προοπτική (το πρόγραμμα «Ελλάδα 2020» που παρουσίασα πρόσφατα με τον κ. Φερχόφσταντ για επενδύσεις 80δις Ευρώ, ή το πρόγραμμα «Ιόλαος» για την αναμόρφωση της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης). Οι Έλληνες πολίτες δεν είναι αφελείς. Βλέπουν όχι απλώς ποιός εκφράζει τη-δίκαιη-οργή, αλλά και ποιος την μετατρέπει σε προοπτική. Γι αυτό πιστεύω ότι τη Δημοκρατική Συμμαχία οι Έλληνες δεν θα την στείλουν απλώς στη Βουλή, αλλά θα της δώσουν και ισχύ. Ισχύ για να κάνει τη διαφορά μεταξύ των «επτά κομμάτων της δραχμής και των δύο αμετανόητων πρώην μεγάλων», όπως έχω πει. Επαναλαμβάνω ότι, ναι, θα συμμετάσχουμε σε κυβέρνηση συνεργασίας, κατά προτίμηση με παραπάνω από ένα κόμμα, υπό την προϋπόθεση σύναψης σαφούς προγραμματικής συμφωνίας.
Δημοσιογράφος: Ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι και πρωθυπουργός, όπως λέει ο αρχηγός της ΝΔ ή πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής;
Ντόρα Μπακογιάννη: Νομίζω ότι, αν η διαφορά μεταξύ πρώτου και δευτέρου κόμματος είναι μεγάλη, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι πρωθυπουργός. Εγώ δεν είμαι εμπαθής άνθρωπος και ευθέως σας λέω ότι σ' αυτό έχει δίκιο ο κ. Σαμαράς. Αν πάλι τα δύο κόμματα είναι «τσίμα-τσίμα» ας βρουν έναν πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.
Δημοσιογράφος: Ο Λουκάς Παπαδήμος μπορεί να είναι ξανά πρωθυπουργός; Ήταν επιτυχείς η θητεία του;
Ντόρα Μπακογιάννη: Μπορεί να είναι και ο κ. Παπαδήμος-αλλά υπάρχουν και όρια στο τι θέλουν ή μπορούν να κάνουν οι τεχνοκράτες. Μην φτάσουμε τώρα να καταργήσουμε και τελείως την πολιτική. Πάντως, ο κ Παπαδήμος διεκπεραίωσε αρκετά καλά την βασική αποστολή που του ανέθεσαν τα τρία κόμματα, όσο τον άφησαν τα ίδια, με τα μικροπολιτικά τους παιχνίδια, να την εκτελέσει.
Δημοσιογράφος: Γιατί δεν αποδεχτήκατε την πρόσκληση συνεργασίας που σας απηύθυνε ο κ Σαμαράς;
Ντόρα Μπακογιάννη: Η Δημοκρατική Συμμαχία είναι ένα φιλελεύθερο, έντονα μεταρρυθμιστικό, κόμμα. Το 90% των στελεχών μας μπαίνει τώρα για πρώτη φορά στην πολιτική, με όρεξη και πάθος να κάνουμε κάτι καινούργιο, να συμβάλλουμε σε μια μεγάλη αλλαγή που θα ξαναπάει μπροστά τον τόπο. Η ΝΔ έχει καταντήσει ένα λαϊκιστικό, παλαιοσυντηρητικό κόμμα. Απ' την αμφίπλευρη διεύρυνση που επεδίωκαν όλοι σχεδόν οι παλαιότεροι ηγέτες της, έχει οδηγηθεί σε τεράστιο αμφίπλευρο ακρωτηριασμό, από ασυγχώρητα λάθη της τωρινής της ηγεσίας. Συνεργασία λοιπόν μπορεί να υπάρξει μόνον μετά τις εκλογές και στη βάση αυστηρής προγραμματικής συμφωνίας. Τα στελέχη μας, όπως και όλος ο ελληνικός λαός, θέλουν μεταρρυθμίσεις-όχι άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Και αυτό μόνον αν είμαστε ως δική μας ομάδα στη Βουλή μπορούμε να το επιβάλλουμε στα δύο μεγάλα κόμματα.
Δημοσιογράφος: Πόσο σοφό είναι να κατεβαίνουν δυο κόμματα με φιλελεύθερο πρόγραμμα στις εκλογές;
Ντόρα Μπακογιάννη: Όχι μόνον δεν είναι σοφό, είναι άφρον. Γι αυτό και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν καλά ότι κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια, στη βάση της ισότητας και αυτονομίας κάθε μεταρρυθμιστικού φορέα, να συμπράξουμε και να δημιουργήσουμε μια ισχυρότερη οντότητα. Δεν θα ήθελα, διότι τους σέβομαι και τους αγαπώ όλους, να επεκταθώ στο γιατί δεν επετεύχθη αυτό. Πάντως οφείλω να υπενθυμίσω ότι, αν οι φιλελεύθερες-μεταρρυθμιστικές δυνάμεις θέλουν να κάνουν την διαφορά, η μόνη ρεαλιστική προοπτική είναι η Δημοκρατική Συμμαχία, που ήδη συσπειρώνει το μέγιστο μέρος αυτών των δυνάμεων. Η πόρτα της ισότιμης συμμετοχής όλων, από μας τουλάχιστον, θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την τελευταία στιγμή. Αλλιώς, όλες οι ψήφοι που δεν θα συγκεντρώσουν το περίφημο 3% θα πάνε σ' εκείνους που όλοι μας ευχόμαστε να μην ξανα-επικρατήσουν.....
Δημοσιογράφος: Σας εξέπληξε το αίτημα του εισαγγελέα για την άρση της ασυλίας σας;
Ντόρα Μπακογιάννη: Είναι συνέχεια της στημένης υπόθεσης που αφορά τη δήλωση του «πόθεν έσχες» του συζύγου μου. Καθένας καταλαβαίνει την σκοπιμότητα να υπάρξει αυτή η εξέλιξη την επόμενη ημέρα της διάλυσης της Βουλής. Όπως επίσης ότι έγινε την ημέρα που η Δημοκρατική Συμμαχία έστειλε εξώδικα, γιατί τα κόμματα παίρνουν 30 εκατ. ευρώ που δεν δικαιούνται. Χρήση της ασυλίας δεν πρόκειται να κάνω, όπως δεν κάνει κανένας βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :