Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Ντόρα Μπακογιάννη: "Για την κυβέρνησή τους αποφασίζουν μόνο οι Έλληνες"

Με τίτλο «Οι Έλληνες νοιώθουν ταπεινωμένοι» οι μεγάλες γερμανικές εφημερίδες Frankfurter Rundschau και Berliner Zeitung δημοσιεύουν συνέντευξη της προέδρου της Δημοκρατικής ...


Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη με την οποία ζητά από την Γερμανία περισσότερο σεβασμό προς την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Αναλυτικά η συνέντευξη της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας στις γερμανικές εφημερίδες:

Κυρία Μπακογιάννη, προσέβαλε τους Έλληνες ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών;

Κατανοούμε πως η Ελλάδα έχει δουλειά να κάνει. Αυτό είναι θεμιτή ανησυχία από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων μας. Κατανοούμε την κριτική πως η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έκανε καμιά μεταρρύθμιση. Στο μεσοδιάστημα όμως οι Έλληνες έκαναν ό,τι τους ζητήθηκε. Δεν μπορεί κανείς να κατηγορεί ως αναξιόπιστο έναν ολόκληρο λαό.

Η γερμανική κυβέρνηση σας επιπλήττει συνεχώς, εμμένοντας στο δεσμευτικό χαρακτήρα των δηλώσεων, πριν δοθούν τα χρήματα. Δεν είναι δίκαιο αυτό;

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο εν τω μεταξύ έχει ψηφίσει το ιδιαιτέρως αυστηρό πακέτο διάσωσης, και μάλιστα δυο φορές. Οι αρχηγοί των δύο κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση υπέγραψαν τις δηλώσεις που απαίτησαν οι εταίροι μας. Τα 325 εκ. ευρώ, που πρέπει να εξοικονομηθούν, βρέθηκαν. Οταν μετά από όλα αυτά ο λαός ακούει ότι χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση, τότε καταλαβαίνετε ότι θα πούμε φτάνει! Για την κυβέρνησή τους αποφασίζουν μόνο οι Έλληνες και κανείς άλλος στην Ευρώπη.

Ο Schäuble προτείνει στους Έλληνες αναβολή των εκλογών, γιατί μια νέα κυβέρνηση θα μπορούσε νη μην δεσμευτεί από τις υποχρεώσεις της προηγούμενης.

Ένας ξένος πολιτικός δεν επιτρέπεται να υπαγορεύει στο λαό και στα κόμματα μιας άλλης χώρας πότε θα γίνουν οι εκλογές. Εμείς είμαστε μια δημοκρατική χώρα, η οποία μόνη της θα αποφασίσει πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές. Ίσως ο ίδιος να είχε καλή πρόθεση, τέτοιες δηλώσεις όμως εκλαμβάνονται από τους Έλληνες ως υποτιμητικές.

Μιλούμε όμως για πολλά χρήματα και για υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν. Δεν είναι δικαιολογημένη η έλλειψη εμπιστοσύνης;

Τις ανησυχίες των Γερμανών μπορώ να τις καταλάβω. Και εγώ η ίδια κατακρίνω το γεγονός ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν τήρησε τις υποσχέσεις της. Από την άλλη όμως, η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει υποχρεώσεις που είναι πολύ πιο αυστηρές σε σχέση με ό,τι ζητήθηκε από οποιαδήποτε άλλη χώρα μετά τον Πόλεμο. Η οικονομία βρίσκεται για πέμπτη χρονιά σε ύφεση. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι άνεργοι. Το εισόδημα πολλών Ελλήνων μειώθηκε στο μισό. Μειώσαμε τον κατώτερο μισθό στα 480 ευρώ. Δεν είναι δυνατόν σε μια τόσο δύσκολη περίοδο να αρνείστε το σεβασμό σε ένα ολόκληρο λαό.

Οι Γερμανοί φοβούνται πως ρίχνουν λεφτά σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Θα μπορέσει ποτέ η ελληνική οικονομία να σταθεί στα πόδια της;

Η Ελλάδα έχει δυναμικό. Η ναυτιλία μας είναι ισχυρή. Έχουμε μεγάλες δυνατότητες στον τομέα του τουρισμού, στη φαρμακοβιομηχανία και σε πολλούς άλλους τομείς. Πέραν του προγράμματος διάσωσης χρειαζόμαστε όμως και ένα μικρό σχέδιο Μάρσαλ, ώστε με τη βοήθεια των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων να ενισχύσουμε την ανάπτυξη.

Ακούμε συχνά από την Ελλάδα πως αυξάνεται η εχθρότητα προς τη Γερμανία. Πώς θα περιγράφατε τις διαθέσεις στη χώρα σας;

Η χώρα μας έχει στενούς δεσμούς με τη Γερμανία. Πολλοί από όσους μετανάστευσαν τη δεκαετία του ΄60 στη Γερμανία ζουν και πάλι εδώ. Είναι όμως δύσκολο να ανεχθούμε και τα όσα ακούμε εμείς από τη Γερμανία και από τα μέσα ενημέρωσης. Πολλοί Έλληνες πολιτικοί έκαναν πολύ αυστηρή αυτοκριτική και πλήρωσαν υψηλό πολιτικό κόστος για την επιλογή τους να στηρίξουν το πρόγραμμα διάσωσης. Περιμένουν λοιπόν υποστήριξη από την Ευρώπη και όχι προσβολές.

Η κριτική όμως απ΄ ότι φαίνεται επικεντρώνεται στη Γερμανία. Γιατί;

Η Γερμανία κυριαρχεί στα τεκταινόμενα στην Ευρώπη. Ίσως και οι ίδιοι οι Γερμανοί να μην έχουν συνειδητοποιήσει απόλυτα πόσο μεγάλη πολιτική ευθύνη έχουν. Κριτική ακούστηκε και από άλλες χώρες, η πιο έντονη και αυστηρή κριτική όμως ήταν κυρίως από τη Γερμανία. Η δική μου αίσθηση είναι πως αυτό δεν είναι αντιπροσωπευτικό του γερμανικού λαού. Υπάρχουν όμως πολιτικοί κύκλοι που θέλουν να κερδίσουν με αυτές τις δηλώσεις στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο.

Τι ρόλο παίζει το παρελθόν της Γερμανίας στην οργή που διαφαίνεται στην Ελλάδα;

Κοιτάξτε: Ο πατέρας μου ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδος. Πενήντα χρόνια μετά τη Μάχη της Κρήτης, ο τότε καγκελάριος Χέλμουτ Κoλ ήθελε να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων. Αυτό δεν το είχαν δεχτεί πολλές χώρες. Ο πατέρας μου όμως, τον οποίο οι Γερμανοί καταδίκασαν δις εις θάνατο, προσκάλεσε τον Κoλ. Και οι Κρητικοί τον επευφημούσαν. Η Ευρώπη ενώνει τους λαούς, εάν κάνουμε τη δουλειά μας σωστά.

Μέχρι το 2009 ήσασταν Υπουργός Εξωτερικών. Τί ρόλο έπαιξε το θέμα του χρέους στις συζητήσεις σας στο Βερολίνο;

Δεν ήταν ποτέ θέμα συζήτησης. Το γνωρίζει αυτό και η καγκελάριος Μέρκελ και άλλοι γερμανοί πολιτικοί. Κανένας συνομιλητής μου, είτε στο Βερολίνο, είτε στις Βρυξέλλες, δεν μου είπε ποτέ, τα δημοσιονομικά σας δεν πάνε καλά.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :