Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Η ώρα των Αμερικάνων για το ελληνικό πακέτο

Του Γιάννη Αγγέλη
Με τον κ. Παπαδήμο στις Βρυξέλλες... και τον κ. Γκάιτνερ στο τηλέφωνο, συγκαλείται σήμερα το συμβούλιο υπουργών οικονομικών που θα κρίνει την μετάλλαξη του ελληνικού χρέους σε "βιώσιμο" ή όχι.
Η παρέμβαση ήδη του κ. ...



Γκάιτνερ με δηλώσεις από την Ουάσιγκτον για την "ωριμότητα" της λύσης που συζητείται στην Ευρώπη αξιολογείται από αναλυτές ότι σηματοδοτεί την ανησυχία της Ουάσιγκτον για το ενδεχόμενο να σπρωχθεί η Αθήνα σε οποιουδήποτε είδους χρεοστάσιο, του οποίου οι συνέπειες θα ήταν μη ελεγχόμενες, παρά την παρέμβαση της ΕΚΤ και της FED.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν από τις Βρυξέλλες ότι η μετάβαση του Έλληνα Πρωθυπουργού εκεί πριν από το Eurogroup έγινε μετά από συνεννοήσεις τόσο με τον κ. Γιουνκέρ και την κα Μέρκελ όσο και με την αμερικανική κυβέρνηση ο παρεμβατικός ρόλος της οποίας έγινε ιδιαίτερα αισθητός το τελευταίο 48ωρο!

Όπως είχε αποκαλύψει την περασμένη Δευτέρα το Capital.gr η τελική Έκθεση του ΔΝΤ οριστικοποιεί ότι το χρέος με την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου μένει στο 129% του ΑΕΠ και όχι στο 120% που θεωρείται ως όριο βιωσιμότητας και επιπλέον απαιτεί αύξηση του δανειακού πακέτου στα 136 δισ. από τα προβλεπόμενα 130.

Παρ΄ όλα αυτά -και παρά τις πολλαπλές επαφές που είχε αναλάβει ο πρόεδρος του Eurpogroup κ. Γιουνκέρ από την Παρασκευή με ομολόγους του- η σημερινή συνάντηση δεν είναι δεδομένο ότι θα καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις καθώς φαινομενικά οι δύο χώρες Φιλανδία/Ολανδία και ουσιαστικά η "τάση" Σόιμπλε επιμένουν να βρεθούν λύσεις οι οποίες δεν θα φορτώσουν τα επιπλέον 6 δισ. ευρώ και την μείωση από το 129% στο 120% μόνο στιις ευρωκυβερνήσεις και κυρίως στις οικονομίες με ΑΑΑ αξιολογήσεις.

Η συμμετοχή της ΕΚΤ και των Κεντρικών τραπεζών αναμένεται να γίνει αλλά μόνο με την μορφή της επιστροφής κερδών στις εθνικές κυβερνήσεις από τα ομόλογα που έχουν αγοράσει "φθηνότερα" και την διάθεση στην συνέχεια των κερδών αυτών από τις κυβερνήσεις και όχι από τις κεντρικές τράπεζες.

Ο λόγος αυτής της επιμονής έχει να κάνει με την διατήρηση έστω και "επί της αρχής" της θέσης πάνω στην οποία έχει οικοδομηθεί το ευρώ και η νομισματική πολιτική ότι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες η φερεγγυότητα του κρατικού χρέους για την ΕΚΤ είναι αδιαμφισβήτητη (κάτι που έχει υπονομευθεί όμως με την συμφωνία της Ντοβίλ).

Παράλληλα φαίνεται να ετοιμάζεται η ανατροπή του σχήματος της τρόικα με το οποίο έχει γίνει η παρέμβαση στην Ελλάδα και η αντικατάστασή της από ένα σχήμα εποπτικών οργάνων τα οποία εφόσον η συμφωνία ολοκληρωθεί και ενεργοποιηθεί θα αναλάβει την εφαρμογή του με τους "Επόπτες" και το "Ειδικό Ταμείο" διαχείρισης του χρέους.

Πληροφορίες του Capital.gr από διπλωματικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι η ξαφνική μετάβαση Παπαδήμου στις Βρυξέλλες σηματοδοτεί την παρέμβαση των ηγετών της Ε.Ε. στο Eurogroup ανεξαρτήτως του αν αυτός θα παραστεί στην συνάντηση σήμερα ή όχι και αυτό γιατί εξ αρχής είχε διαπιστωθεί μία "σκλήρυνση" της στάσης των υπουργών οικονομικών έναντι μιας περισσότερο πολιτικής προσέγγισης στην αντιμετώπιση του θέματος που ζητούσαν Μέρκελ και Σαρκοζί.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :