Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Τα έξι νέα μέτρα που ζητεί η τρόικα

  1.  Καταργήσεις και συγχωνεύσεις 100 κρατικών φορέων. Πρόκειται για μία πάγια απαίτηση της ...τρόικας που αυτή τη φορά, όμως, φαίνεται πως δεν θα κάνει πίσω. Κι αυτό γιατί μέσα από τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις 100 τουλάχιστον δημόσιων φορέων θα περάσει το θέμα των απολύσεων από τον δημόσιο τομέα περίπου 8.000 - 10.000 υπαλλήλων. Δεδομένης της αποτυχίας της εργασιακής εφεδρείας, η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι το «κλείσιμο» των φορέων του Δημοσίου θα πρέπει να είναι «μαζικό» από εδώ και στο εξής.
  2. Κατάργηση ωριμάνσεων. Η τρόικα έχει ζητήσει περιορισμό του μισθολογικού κόστους και στο πλαίσιο αυτό τίθεται η συγκεκριμένη απαίτηση. Στην παρούσα φάση, η τρόικα φαίνεται πως δεν κάνει πίσω στο ζήτημα του παγώματος των αυξήσεων και της κατάργησης των ωριμάνσεων. 
  3. Το θέμα της περικοπής ή της παροχής εν είδει «μπόνους» του 13ου και 14ου μισθού υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων. Παράλληλα, υπάρχει και το ζήτημα της μείωσης του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα αυτά μπορεί να μη βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή, αλλά είναι δεδομένο ότι έχουν «ανοίξει». Επίσης, η τρόικα επιμένει στην ευκολότερη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων για επιχειρήσεις που είναι ζημιογόνες και έχουν υπαλλήλους που υπάγονται σε κλαδικές συμβάσεις.
  4. Μείωση μισθολογικού κόστους στις εισηγμένες και υπό αποκρατικοποίηση ΔΕΚΟ, αλλά και στις τράπεζες. Η άρση της μονιμότητας σε αυτές τις επιχειρήσεις φαίνεται να είναι το μείζον θέμα. Το πώς ακριβώς θα γίνει είναι υπό συζήτηση, αλλά ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος είναι αυτός της αλλαγής των κανονισμών των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση ήδη έχει νομοθετήσει για τις εν λόγω ΔΕΚΟ τη μείωση του μισθολογικού κόστους, ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει σαφή εντολή να ακολουθηθεί ο κανόνας της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις, όπως ισχύει και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Επιπλέον, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επανεξετάζονται και οι πρόσθετες παροχές των εργαζομένων στις παραπάνω επιχειρήσεις. Στόχος είναι να εξυγιανθούν οικονομικά οι ΔΕΚΟ και οι κρατικές τράπεζες, ώστε να προχωρήσει ταχύτερα και με καλύτερους όρους η αποκρατικοποίησή τους. Δεν ήταν τυχαία, άλλωστε, η αναφορά στο θέμα των αμοιβών των εργαζομένων στις εισηγμένες ΔΕΚΟ από τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο κλιμάκιο της τρόικας, κ. Π. Τόμσεν πριν από περίπου ένα μήνα. 
  5. Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Η τρόικα θεωρεί πως το ζήτημα αυτό θα πρέπει με οποιονδήποτε τρόπο να διευθετηθεί από την παρούσα Βουλή. Η μείωση των επικουρικών αναμένεται να ξεκινάει από το 15% και μπορεί να φθάσει έως και το 40%. 
  6. Πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Πρόκειται για πάγιο αίτημα της τρόικας, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Ενδεικτικό είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών προώθησε στο πολυνομοσχέδιο ρύθμιση με την οποία ανοίγει πλήρως και πάλι 136 κλειστά επαγγέλματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :