Είναι καιρός να μπει ταφόπλακα στις άγονες
κομματικές αντιπαραθέσεις για τη διεκδίκηση
της «σφραγίδας» και της καρέκλας.
|
Του Σωτήρη Χατζηγάκη*
Με τη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου, το πολιτικό μας σύστημα, περνάει σ’ ένα νέο για τα ελληνικά δεδομένα -σε εμβρυακή, βέβαια, φάσηστάδιο. Τα ...
κόμματα (κυρίως τα δύο μεγάλα) συνειδητοποιούν -έστω και εξ ανάγκηςότι οφείλουν σήμερα να συνασπίζονται μεταξύ τους, ώστε να προκύπτει το καλύτερο δυνατό εθνικό αποτέλεσμα. Ισως στο σημείο αυτό θα έπρεπε να βρισκόμασταν πριν από 15 χρόνια.
Αλλωστε, στην εποχή μας, δεν υπάρχουν οι «μεγάλες αφηγήσεις» (φιλελευθερισμός, σοσιαλισμός, κομμουνισμός κ.λπ.) που κάτω από τις ιδεολογικές τους «ομπρέλες» στοιχίζονταν στο παρελθόν μεγάλα κόμματα - με ποικίλες πολιτικές τάσεις.
Σήμερα, λοιπόν, τα προβλήματα λύνονται με διάλογο και συναίνεση. Τα κόμματα, λοιπόν, θα πρέπει να συνεργαστούν για το καλό του τόπου. Σε αντίθετη περίπτωση, οι τυχόν αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, μέχρι την επίτευξη της πολυπόθητης αυτοδυναμίας, θα είναι καταστροφική για τη χώρα και τους πολίτες της.
Ειδικότερα, η ανάγκη συγκρότησης συμμαχικών κυβερνήσεων στη χώρα μας, προκύπτει και από ορισμένους ρεαλιστικούς και πραγματιστικούς λόγους, όπως:
Πρώτον. Μόνον συμμαχικές κυβερνήσεις μπορούν να επιβάλλουν ένα συναινετικό κλίμα, ώστε να απαλλαγεί ο τόπος από άγονες δημόσιες αντιπαραθέσεις και από τυχόν επικρατούσες ψευτο-ιδεολογικές ρήξεις και ανώφελες κοινωνικές εντάσεις.
Σ’ ένα τέτοιο πλαίσιο συναίνεσης, μπορούν να προωθηθούν πρακτικά και αποτελεσματικά μέτρα πολιτικής, και να εμπεδωθεί η κοινωνική ειρήνη. Να βοηθηθεί η προώθηση σοβαρών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στη Δικαιοσύνη, στο κράτος, καθώς και να πραγματοποιηθεί μια ουσιαστική και σύγχρονη Συνταγματική αναθεώρηση.
Και δεύτερον. Για ν’ αποκατασταθεί η κλονισμένη εμπιστοσύνη της Ελλάδας στο εξωτερικό, ιδιαίτερα απέναντι στους Ευρωπαίους φίλους και δανειστές μας, οι οποίοι ζητούν συναίνεση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις εξουσίας της χώρας μας.
Τα κόμματα, συνεπώς, οφείλουν ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους εις ολόκληρον, να πουν την αλήθεια στον λαό και να μην λαϊκίζουν σε βάρος των συμφερόντων και της νοημοσύνης του.
Την ανάγκη συμμαχικών κυβερνήσεων στη χώρα μας, φαίνεται να υπονομεύουν οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων. Με το πρόσχημα ότι η κυβέρνηση αυτή είναι μεταβατική, κάνουν τα πάντα ώστε ν’ αποτύχει, είτε με τις συνεχείς και έντονες αντιπαραθέσεις των υπουργών του ΠΑΣΟΚ είτε με διάφορα προσχήματα και διαφωνίες.
Ετσι, όμως, η χώρα βαδίζει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το εγχείρημα διάσωσής της.
Σε μια εποχή, λοιπόν, όπου διακυβεύεται το μέλλον της χώρας μας και η κοινωνία αγωνιά, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να συρθούμε στην καταστροφή, μία πρέπει να είναι η πολιτική μας επιλογή: συμμαχικές κυβερνήσεις.
Ο στόχος των συμμαχικών κυβερνήσεων, όμως, επιτυγχάνεται με μια ριζική αλλαγή του εκλογικού συστήματος, ώστε να είναι πιο δίκαιο, πιο αντιπροσωπευτικό και πιο αναλογικό. Ενα τέτοιο εκλογικό σύστημα, άλλωστε, θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής μας.
Εδώ και χρόνια υποστηρίζω την αλλαγή του εκλογικού νόμου προς ένα περισσότερο αναλογικό σύστημα, βασισμένο στο γερμανικό μοντέλο. Με το σύστημα αυτό -που λειτουργεί και αναλογικά- οι εκάστοτε αρχηγοί, έστω και έμμεσα, θα εξωθούνται στην αξιοκρατική επιλογή υποψηφίων.
Γιατί στις μεν μονοεδρικές περιφέρειες αναγκαστικά θα προτείνονται πολίτες με αυτόνομη πολιτική οντότητα, οι οποίοι αναγκαστικά θα πρέπει να έχουν άμεση επαφή και αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες.
Παράλληλα, σε μεγάλο βαθμό, δεν θα υποκύπτουν στα πελατειακά αιτήματα (αφού δεν θα υπάρχει ο σταυρός που γεννά τέτοιους εσωκομματικούς ανταγωνισμούς), ενώ θα μπορούν να αποφύγουν και την επίδραση κάθε διαπλοκής από διάφορα οικονομικά κέντρα. Είναι καιρός να μπει ταφόπλακα στις άγονες κομματικές αντιπαραθέσεις για τη διεκδίκηση της «σφραγίδας» και της καρέκλας. Θα τολμήσουμε;
*Ο κ. Σωτήρης Χατζηγάκης είναι πρώην υπουργός - ανεξάρτητος βουλευτής.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου