Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Θύελλα στην Ε.Ε. κατά του Ούγγρου ... Σαμαρά και της περίεργης "εθνικής" του επανάστασης!

Η έκτακτη δανειοδότηση από το ΔΝΤ σκοντάφτει στο
ζήτημα της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας της χώρας
και στην οικονομική πολιτική Ορμπάν
Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν βρίσκεται στο στόχαστρο σκληρών επικρίσεων για τη λεγόμενη «εθνική επανάσταση» που ...


εφαρμόζει και η οποία περιλαμβάνει πολιτικές που, σύμφωνα με πολλούς, θωρακίζουν τις υπερεξουσίες της κυβέρνησης και στραγγαλίζουν την αντιπολίτευση.

Ο Ούγγρος ηγέτης προχώρησε την Πέμπτη στην ασυνήθιστη κίνηση να μεταβεί στο Στρασβούργο και να υπερασπιστεί το νέο Σύνταγμα που εφαρμόζεται στη χώρα από το βήμα της Ευρωβουλής. Οπως υποστήριξε στην ομιλία του, έχει τεθεί επικεφαλής μιας «πολύ συναρπαστικής προσπάθειας για την αναγέννηση της Ουγγαρίας». 
Σε μια απόπειρα να κατευνάσει τη θύελλα αντιδράσεων για τις πολιτικές του, οι οποίες -σύμφωνα με τους επικριτές του- διαλύουν την ουγγρική Δημοκρατία εις τα εξ ων συνετέθη, ο Ορμπαν υπερασπίστηκε με πάθος τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του την ίδια στιγμή που προχώρησε σε τακτική υποχώρηση, υποσχόμενος ότι θα εξετάσει τα παράπονα που έχουν διατυπωθεί.

Την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε τρεις νομικές προσφυγές εναντίον της Ουγγαρίας, με το αιτιολογικό ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης Ορμπαν αντίκεινται στο ευρωπαϊκό δίκαιο. 
Η Κομισιόν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως η υπονόμευση της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας της Ουγγαρίας, η παρέμβαση στα εσωτερικά της Δικαιοσύνης με τον εξαναγκασμό σε πρόωρη συνταξιοδότηση δικαστών που είχαν αναλάβει τους θώκους τους πριν από την εκλογή της κυβέρνησης Ορμπαν και η αμφιλεγόμενη νομοθεσία που ψηφίστηκε για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Καμπανάκι Μπαρόζο

Ο επικεφαλής της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα την Τετάρτη, λέγοντας στην Ευρωβουλή ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου χρόνου ο Ορμπαν αγνοεί συστηματικά τις προειδοποιήσεις των Βρυξελλών και ότι το θέμα έχει πλέον υπερβεί το επίπεδο των νομικίστικων λεπτομερειών. «Πλέον, εγείρονται ανησυχίες για την ποιότητα της δημοκρατίας στην Ουγγαρία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πολλές ξένες Αρχές και κυβερνήσεις, από το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέχρι τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, έχουν εκφράσει τις έντονες επιφυλάξεις τους για την κατεύθυνση της Ουγγαρίας υπό την ηγεσία του Ορμπαν. 
Στο μεταξύ, η Βουδαπέστη έχει στη διάθεσή της ένα μήνα για να απαντήσει στις αιτιάσεις της Κομισιόν, προτού η τελευταία προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Την ίδια στιγμή, η Νίλι Κρόες, Ευρωπαία επίτροπος για την Ψηφιακή Ατζέντα, έστειλε την Τετάρτη επιστολή στον Ορμπαν διαμαρτυρόμενη για την εκστρατεία του εναντίον των ΜΜΕ στην Ουγγαρία.

Τους τελευταίους 18 μήνες, από τότε που κέρδισε πλειοψηφία 2/3 στο Κοινοβούλιο, ο Ορμπαν έχει περάσει με συνοπτικές διαδικασίες εκατοντάδες νόμους, έθεσε σε εφαρμογή ένα νέο Σύνταγμα, ενώ επιβλέπει μια οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης. 
Οι Ούγγροι προσπαθούν απελπισμένα να αποφύγουν την οικονομική καταστροφή, ξεκινώντας διαπραγματεύσεις για έκτακτη δανειοδότηση από το ΔΝΤ και την Ε.Ε., αλλά η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι η συζήτηση αναβάλλεται μέχρι να λυθεί το ζήτημα της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας της χώρας και να αλλάξουν οι οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζονται.

Ηγετικές φυσιογνωμίες της Ευρωβουλής κατηγόρησαν την Τετάρτη την Κομισιόν ότι είναι πολύ επιεικής με τον Ορμπαν. 
Οι επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Γκι Φέρχοφσταντ, και των Πρασίνων, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ζήτησαν να διερευνηθεί κατά πόσον το νέο Σύνταγμα του Ορμπαν παραβιάζει τη Συνθήκη της Λισσαβώνας, περίπτωση κατά την οποία επιβάλλεται η ποινή της αφαίρεσης του δικαιώματος ψήφου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 
Ο Κον Μπεντίτ κατηγόρησε τον Ορμπαν ότι θέλει να παίξει τον ρόλο του Ευρωπαίου Ούγκο Τσάβες. 
Ο Ορμπαν, ο οποίος έχει τη φήμη του παραστατικού και οργισμένου ομιλητή, μίλησε στο Ευρωκοινοβούλιο με ήπιο τόνο, λέγοντας ότι έσωσε τη χώρα του από το χείλος της καταστροφής, υποσχόμενος παράλληλα ότι θα λάβει μέτρα για να διορθώσει τα κακώς κείμενα στη νομοθεσία.

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

Το κατεξοχίν υπόδηγμα ηγέτη για τους λαικοδεξιούς. Να τον χαίρονται.