Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Υπάρχει ελληνική αγροτική στρατηγική;

Ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος της Ελλάδας τον Ιανουάριο του 2009 ήταν σε μια μεγαλειώδη αγροτική κινητοποίηση από τον Έβρο, την Μακεδονία, την Θεσσαλία, την νότια Ελλάδα μέχρι και τους επισκέπτες Κρητικούς αγρότες στον Πειραιά διαμαρτυρόμενοι για την ...


πολύ κακή καλλιεργητική χρονιά του 2008.
Το 2008 διαπιστώνεται μείωση της φυτικής και ζωικής παραγωγής, κακή ποιότητα προϊόντων μη ανταγωνιστικών στην αγορά, έντονα καιρικά φαινόμενα, ζημιογόνα αίτια με αποτέλεσμα ο οικονομικός απολογισμός του αγροτικού κόσμου να είναι αρνητικότατος.
Από τον Νοέμβριο του 2008 οι εκπρόσωποι των αγροτών απ’ όλη την Ελλάδα έστελναν μήνυμα στην κυβέρνηση να λάβει μέτρα στήριξης.
Τον Ιανουάριο του 2009 αφού το μήνυμα δεν ελήφθη, τα αγροτικά μηχανήματα κατέκλισαν τους εθνικούς δρόμους πανελλαδικά.
Αφού τα αγροτικά μηχανήματα πλέον επέβαλαν το μήνυμα για την αναγκαία στήριξη μέσω των αποζημιώσεων η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναγνώρισε και αποφάσισε την στήριξη.
Η δε τότε αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ δια στόματος του αρχηγού τους σε συγκέντρωση στις Σέρρες διατυμπάνιζε ότι τα 500 εκατομμύρια Ευρώ είναι λίγα και πρέπει να δοθεί 1 δις Ευρώ.
Άμεση αναγνώριση πλέον από όλα τα πολιτικά κόμματα για την ανάγκη στήριξης.
Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου πράττοντας σωστά αποζημιώνει άμεσα μέσω ΕΛΓΑ με
425 εκατ. Ευρώ 970.000 περίπου δικαιούχους- κατά κύριο επάγγελμα αγρότες 270.000 και 700.000 λοιποί καλλιεργητές ( δάσκαλοι, λογιστές, γιατροί, δικηγόροι, στρατιωτικοί, επιχειρηματίες, κλπ) που κάνουν δήλωση καλλιέργειας στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Είναι γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή που αποφασίστηκαν οι αποζημιώσεις προς τους αγρότες τον Ιανουάριο του 2009 το ΠΑΣΟΚ έπαιξε ένα παιχνίδι μικροκομματικών εντυπώσεων, δίνοντας επιχειρήματα στις Βρυξέλλες και ζημιώνοντας πολλαπλώς την Ελλάδα και τους Έλληνες αγρότες.
Για το ιστορικό της υπόθεσης, αναφέρω, ότι η αμφισβήτηση αν οι παροχές προς τους αγρότες των 425 εκατ. Ευρώ είναι νόμιμες αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες στην φυτική τους παραγωγή το έτος 2008 ή αν είναι κρατικές οικονομικές ενισχύσεις προκλήθηκε από τις εξής ενέργειες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ:
1. με την από 12/2/2009 αίτηση 17 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κλήθηκε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής να απαντήσει: α) αν υφίσταται έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία απαιτείται μόνον για Κρατικές οικονομικές ενισχύσεις και όχι για τις αποζημιώσεις. β) ρωτούσαν αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήρε θέση και αν δεν πήρε την προκαλούσαν να πάρει θέση σε ένα ζήτημα αποζημιώσεων που δεν είχε εκείνη κανένα λόγο, ακριβώς γιατί εκείνοι τις ονόμαζαν κρατικές οικονομικές ενισχύσεις.
2. Κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε δημοσιεύματα τους ισχυρίζονταν ότι οι παροχές των 500 εκατ. Ευρώ βαφτίζονται αποζημιώσεις από την κυβέρνηση αντίθετα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης συνδικαλιστές εργαζόμενοι στον ΕΛΓΑ εμφανίζονται δημόσια και μιλούν για κρατικές οικονομικές ενισχύσεις.
3. Σε διατεταγμένη υπηρεσία και η Υπουργός ΑΑΤ η Κα Μπατζελή σε δηλώσεις της στα ΜΜΕ τον Ιανουάριο 2010 υποστήριξε ότι για το « πακέτο Χατζηγάκη» μας επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση διπλάσιο πρόστιμο. Δήλωση παντελώς ανακριβής καθώς την εποχή εκείνη δεν υπήρχε ουδεμία απόφαση της Ε.Ε.
Σε ποιους τελικά προσέφεραν οι παραπάνω ενέργειες και ποια συμφέροντα υπηρέτησαν;
Ο χαρακτηρισμός « ΡΑΓΙΑΔΕΣ» του Νίκου Παπανδρέου προς υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην συγκεκριμένη περίπτωση ταιριάζει γάντι.

Σ.Σ.
Το βασικό μέλημα της στήριξης του αγροτικού – κτηνοτροφικού κόσμου είναι να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ποιοτικά ελληνικά προϊόντα και οι σωστοί κανόνες της αγοράς για να γίνουμε κάποτε αυτάρκεις σε αγροτικά προϊόντα και να πάψουμε να τρώμε ολλανδικά, δανέζικα, γερμανικά, γαλλικά και τρίτων χωρών προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας.
Αγροτική στρατηγική πότε επιτέλους θα εφαρμόσουμε;



ΣΙΔΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Γ.Γ. ΕΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :