Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Κόκκινη γραμμή η σωτηρία της χώρας

«Η συμφωνία για τη μείωση του δημόσιου χρέους σε ένα μέγεθος που προσεγγίζει τα 100 δισ. ευρώ, μια σύνθετη διαδικασία από μόνη της, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και να εφαρμοστεί χωρίς να κλείσει η διαπραγμάτευση για το νέο οικονομικό πρόγραμμα με τους εταίρους και ...


τους διεθνείς οργανισμούς που μας χρηματοδοτούν» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, όπου δεν παρέλειψε να τονίσει εκ νέου την κρισιμότητα των επόμενων τριών μηνών και δη των αμέσως επόμενων εβδομάδων για την πορεία της χώρας.

Ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε στην έναρξη διαπραγματεύσεων με την τρόικα, στα μέσα Ιανουαρίου, για τη διαμόρφωση «ενός αξιόπιστου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την τριετία 2012-15», επισημαίνοντας ότι «από την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αυτών και την ψήφιση της νέας δανειακής συμφωνίας εξαρτάται πλήρως η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας, η στήριξη της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Σε ό,τι αφορά το PSI ο κ. Παπαδήμος είπε ότι αν ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαβουλεύσεις για την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους «ένα σημαντικό βάρος θα φύγει από τις πλάτες της χώρας, ενώ από τη μεγάλη μείωση του χρέους και του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησής του θα εξοικονομηθούν πόροι για την οικονομία μας, προς όφελος των Ελλήνων πολιτών και των επόμενων γενεών, πόροι που μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη αλλά και την προστασία των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μεθοδική προετοιμασία της κυβέρνησης ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, υπογραμμίζοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επωφελή για τα ελληνικά συμφέροντα ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων «είναι η κυβέρνησή μας να έχει κλείσει όλα τα εκκρεμή κεφάλαια των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει απέναντι στους εταίρους και τους διεθνείς οργανισμούς που μας χρηματοδοτούν».

«Αν οι διαδικασίες που σας ανέφερα ολοκληρωθούν θετικά, θα έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Αν φέρουμε σε πέρας την αποστολή αυτή, θα μπορούμε να πούμε ότι η χώρα αρχίζει να πατάει σε στέρεο έδαφος» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος κατέληξε λέγοντας ότι «για μένα «κόκκινη γραμμή» είναι η σωτηρία της χώρας και η διασφάλιση ενός ασφαλούς μέλλοντος για τους πολίτες της. Αυτή είναι η αποστολή αυτής της κυβέρνησης και αυτήν πρέπει να υπηρετήσουμε, με κάθε δύναμη που διαθέτουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια :