Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Πολλά κοινοτικά κονδύλια πάνε χαμένα

Στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του ελληνικού Δημοσίου και την καθυστέρηση στη χωροθέτηση νέων κέντρων κράτησης μεταναστών αποδίδεται η δυσκολία απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων για τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης. 

Το πρόβλημα είναι εντονότερο για τα κονδύλια των 


Ταμείων Προσφύγων και Ενταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών, των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών αντίστοιχα. 
Ενδεικτικά, πέρυσι το υπ. Υγείας απέτυχε να απορροφήσει κονδύλι 10 εκατ. ευρώ που είχε διατεθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος για τη φιλοξενία παράνομων μεταναστών.
Καλύτερες, αντίθετα, είναι οι επιδόσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που διαχειρίζεται κονδύλια των ταμείων Εξωτερικών Συνόρων και Επιστροφών. 
Και εδώ, ωστόσο, καταγράφονται παράδοξα, όπως ότι χρήματα για την κατασκευή κέντρων κράτησης δεσμεύτηκαν για πρώτη φορά από το πρόγραμμα του 2011 παρότι το θέμα παραμένει για χρόνια υπ’ αριθμόν ένα εκκρεμότητα! 
Επίσης, η προχειρότητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση του υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας είχαν ως συνέπεια το Λιμενικό να μείνει δίχως τμήμα προμηθειών, με αποτέλεσμα οι επιδόσεις του Σώματος στην απορρόφηση κονδυλίων να είναι κακές.
Ταυτόχρονα, όμως, και η Κομισιόν ενέκρινε με μεγάλη καθυστέρηση, μόλις στις 25/11, τις χρηματοδοτήσεις για το πρόγραμμα του 2011 μέσω των Ταμείων Εξωτερικών Συνόρων και Επιστροφών. 
Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, η καθυστέρηση συνδέεται ευθέως με τις διαπραγματεύσεις για την κατασκευή φράχτη στον Εβρο. Ελληνας αξιωματούχος δήλωσε χθες στην «Κ» ότι «η καθυστέρηση ήταν σκόπιμη, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να υποχρεωθεί να χρηματοδοτήσει με εθνικούς και όχι ευρωπαϊκούς πόρους την κατασκευή του». 
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Κ», το ετήσιο πρόγραμμα του 2011 προβλέπει πιστώσεις 54 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων και 33 εκατ. από το Ταμείο Επιστροφών (απελάσεις, επαναπροωθήσεις).
Η απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων το 2007 (αφορά δράσεις έως και το 2009) ανήλθε στο ποσοστό ρεκόρ 99%, το 2008 σε 73% και το 2009 σε 70%. 
Χειρότερες είναι οι επιδόσεις σε ό, τι αφορά τα κεφάλαια του Ταμείου Επιστροφών (50%). Η διαφορά αποδίδεται από στελέχη του υπουργείου στην αδυναμία εφαρμογής του προγράμματος εθελουσίων και υποχρεωτικών επαναπατρισμών παράνομων μεταναστών.
Σχετικά με το περίφημο σχέδιο δράσης για τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, έχουν ήδη εξασφαλιστεί για το διάστημα 2007-2013, 250 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων και 120 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Επιστροφών. 
Τα κέντρα κράτησης προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από τα κονδύλια των 250 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τα πρώτα κεφάλαια δεσμεύθηκαν κατόπιν πιέσεων της Κομισιόν μόλις από το πρόγραμμα του 2011!

του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ // στην Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια :