Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

«Εκδημοκρατισμό» ζητάνε τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Δεν μας έχουν εκδημοκρατίσει όσο έπρεπε;

Με συνέντευξη τύπου, τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο Αθανάσιος Οικονόμου, Οδυσσέας Βουδούρης και Φραγκίσκος Παρασύρης, κατέθεσαν τις προτάσεις τους, για τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος, την αναδιαμόρφωση του κράτους και την υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. 
Υποτίθεται όμως ότι όλα αυτά τα είχε εφαρμόσει ήδη με επιτυχία, ο Ανδρέας Παπανδρέου και δεν θα 


έπρεπε να υπάρχουν παράπονα ή κενά. Και όμως. Οι τρείς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μας υπενθύμισαν ότι τελικά δεν τα πήγε στον περίφημο τομέα του εκδημοκρατισμού και του εκσοσιαλισμού, τόσο καλά ο Παπανδρέου! Ήταν όλα δανεικά!

Τι προτείνουν οι τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ:
• την κατάργηση του σταυρού προτίμησης και την ανάδειξη των υποψηφίων με ανοικτές προκαταρκτικές εκλογές στη βάση μονοεδρικών ή ολιγοεδρικών περιφερειών,
• τη θέσπιση ασυμβίβαστου ανάμεσα στο λειτούργημα του βουλευτή και του υπουργού,
• χρονικό όριο στις συνεχιζόμενες θητείες των βουλευτών και εξορθολογισμό των προνομίων τους.
• τάχθηκαν υπέρ της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό(πρότασ) χωρίς αλλαγή των συνταγματικών αρμοδιοτήτων του.
• προτείνουνν να υπάρχει ελάχιστο εισόδημα για κάθε πολίτη που κινδυνεύει από ανέχεια αλλά και μέγιστο εισόδημα για όλους τους ανώτατους δημόσιους υπαλλήλους, τους πολιτικούς, τους προέδρους των κρατικών επιχειρήσεων, ακόμη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
• να διορίζονται οι γενικοί γραμματείς με επικύρωση από το κοινοβούλιο με αυξημένη πλειοψηφία
• πρέπει να υπάρξει ένας σταθερός φορολογικός νόμος και ένας αποτελεσματικός και αδιάφθορος φοροεισπρακτικός μηχανισμός.
• πρέπει να διευρυνθούν οι δυνατότητες δημιουργίας κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας
• τάχθηκαν υπέρ της ηλικιακής ανανέωσης στο ΠαΣοΚ

Οι τρεις πολιτικοί υπερασπίστηκαν τα δύο χρόνια της θητείας του ΠαΣοΚ και το μνημόνιο λέγοντας ότι στο ερώτημα «αυτοσυντήρηση ή αυτοκαταστροφή» επιλέγουν το πρώτο. 
Ωστόσο οι εν λόγω βουλευτές παρατήρησαν ότι, παρόλο που έγιναν πολλές προσπάθειες τα προηγούμενα χρόνια, εν τέλει δεν τελεσφόρησαν. 
Επισήμαναν ότι οι εσωτερικές διαδικασίες στο ΠαΣοΚ πρέπει να ανοίξουν πριν από τις εκλογές με συντεταγμένο τρόπο:«Δεν είναι αυτοσκοπός να παραμείνει ενωμένο το κόμμα παρά μόνο αν υπάρχει κοινό πολιτικό περιεχόμενο. Αν δεν υπάρχει, είπε είναι πιο υγιές να χωρίσει με πολιτισμένο τρόπο» σημείωσε ειδικότερα ο κ. Βουδούρης.
Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στην κριτική μερίδας βουλευτών του ΠαΣοΚ, ότι η κυβέρνηση έπεσε εκ των ένδων και σε συνεργασία με τα συμφέροντα και δήλωσε σχετικά ότι «η συνεχής μετάθεση ευθυνών δεν είναι ωραίο πράγμα. Τα συμφέροντα που δεν κατονομάζονται δεν υπάρχουν». Ο κ. Παρασύρης από την πλευρά του, επισήμανε ότι «τα συμφέροντα κάνουν τη δουλειά τους και οι πολιτικοί πρέπει να κάνουν το ίδιο».

Οι προτάσεις αυτές των τριών βουλευτών έχουν αναρτηθεί στο blog re-start - όπου μπορούν να διατυπώσουν σχόλια και οι πολίτες και να απαντήσουν σε ένα σχετικό ερωτηματολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :