Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Τελευταία ευκαιρία για την Ευρώπη

Σε πολύ βαρύ κλίμα, η αυριανή Σύνοδος Κορυφής καλείται να λάβει αποφάσεις
Με κομμένη την ανάσα περιμένουν οι πολίτες της Ευρώπης, οι αξιωματούχοι και οι αγορές την αυριανή Σύνοδο Κορυφής, στην οποία οι ισχυροί της ΕΕ, έπειτα από καθυστερήσεις, διαφωνίες, εγωισμούς και πισωγυρίσματα σχεδόν δύο ετών, καλούνται τώρα που ο κόμπος έφθασε στο χτένι να πάρουν μια γενναία απόφαση για



τη σωτηρία της ευρωζώνης.

Η συνεδρίαση γίνεται μέσα σε πολύ βαρύ κλίμα, με τους οίκους αξιολόγησης να απειλούν ότι θα υποβαθμίσουν ολόκληρη την ευρωζώνη αλλά ακόμη και το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας EFSF.

Οι πιέσεις των οίκων αξιολόγησης δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, λένε οι ειδικοί, αντίθετα είναι η κορύφωση ενός κλίματος και αποτελούν ίσως την τελευταία προειδοποίηση για αποφασιστικές πρωτοβουλίες, καθώς τα χρέη συσσωρεύονται στις χώρες της ευρωζώνης, τα επιτόκια ανεβαίνουν και καθιστούν απαγορευτική την εξυπηρέτησή τους, ενώ η ανάπτυξη ίσως είναι και αρνητική προς το τέλος του 2012. Επίσης, δεν έχουν πειστεί οι αγορές ότι δεν θα υπάρξει μετά την Ελλάδα κούρεμα των ομολόγων και άλλων χωρών, όπως δεσμεύθηκαν η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί. Η πίεση πάντως έχει ονοματεπώνυμο. Οι αγορές ζητούν το αυτονόητο: την έκδοση ευρωομολόγου καθώς όλα τα άλλα τα θεωρούν ημίμετρα.

Η Ελλάδα πάντως, ακόμη και εάν οι εταίροι μας βρουν τον δρόμο τους, εξακολουθεί να παραμένει στο ευρώ με ερωτηματικά και αστερίσκους. Ο επικεφαλής της Κομισιόν έσπευσε μάλιστα να το καταστήσει σαφές. «Μοναδική περίπτωση στην ευρωζώνη» χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt». Στην ίδια συνέντευξη ανέφερε ως πιθανή την αποχώρηση της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ, εάν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο επώδυνος για τους Ελληνες, ωστόσο, προϋπολογισμός ψηφίστηκε χθες με ευρεία πλειοψηφία. Η Βουλή των Ελλήνων έστειλε ένα θετικό μήνυμα στις Βρυξέλλες, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να εφαρμοστεί. Η ανησυχία είναι διάχυτη καθώς τα έσοδα μειώνονται, με αποτέλεσμα η επίτευξη του στόχου να γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Το βαρύ κλίμα όσον αφορά τη χώρα μας, ότι ενδεχομένως δεν θα τα καταφέρει, έρχεται να επιβεβαιώσει η εφιαλτική αποκάλυψη του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη ότι τα ασφαλιστικά ταμεία μέσα στο 2012 θα πιεστούν πολύ. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι, εάν η ύφεση και η ανεργία συνεχιστούν, η καταβολή συντάξεων δεν είναι δεδομένη.

Για μία ακόμη φορά έκαναν τον γύρο του κόσμου εικόνες με την Πλατεία Συντάγματος να φλέγεται. Οι συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών έγιναν λίγο μετά τις 7.30 μπροστά στη Βουλή, στην απογευματινή συγκέντρωση για τα τρία χρόνια από τη δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από ειδικό φρουρό στα Εξάρχεια. Ομάδα νεαρών επιτέθηκε με πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ κατά δυνάμεων της Αστυνομίας, οι οποίες απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών.

Η ένταση κορυφώθηκε με μολότοφ στα «λουλουδάδικα» έξω από τη Βουλή στη Βασιλίσσης Σοφίας. Η Αστυνομία απάντησε με εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης για να απωθήσει τους διαδηλωτές στο κάτω μέρος της πλατείας και την Πανεπιστημίου. Οι διαδηλωτές προξένησαν (πάλι) φθορές σε μάρμαρα στις εισόδους ξενοδοχείων στην Πλατεία Συντάγματος. Στην πορεία στο Κέντρο της Αθήνας συμμετείχαν αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές, ενώ πολυπληθείς ήταν οι πορείες και σε άλλες πόλεις, όπως στη Θεσσαλονίκη και στον Βόλο.

Κατά τα άλλα, ο «άγιος» Εφραίμ θα απασχολήσει, όπως δείχνουν τα πράγματα, για πολύ ακόμη την κοινή γνώμη και τη Δικαιοσύνη. Ο εισαγγελέας πρότεινε στο δικαστικό συμβούλιο ο ηγούμενος να παραμείνει ελεύθερος με περιοριστικούς όρους (εγγύηση 200.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα). Τη διαφωνία μεταξύ του εισαγγελέα και της ανακρίτριας, η οποία είχε ταχθεί υπέρ της προσωρινής κράτησης του κατηγορουμένου, θα λύσει το συμβούλιο.

Την ίδια ώρα, με μεγάλη καθυστέρηση απελευθερώνεται η αγορά του γάλακτος για βρέφη έως έξι μηνών, καθώς από το νέο έτος δεν θα πωλείται αποκλειστικά από τα φαρμακεία, αλλά θα είναι διαθέσιμο και από τα σούπερ μάρκετ. Μάλιστα, ύστερα από διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ και γενικότερα καταστημάτων λιανικής πώλησης, αποφασίστηκε μείωση του κόστους του πρώτου βρεφικού γάλακτος κατά 20%. Αμεσες ήταν οι αντιδράσεις των φαρμακοποιών, οι οποίοι κάνουν λόγο για κυβερνητικό «δωράκι» στους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :