Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Οριστική αποxώρηση της Βουλγαρίας από το σχέδιο του αγωγού Μπουργκάς. Νίκησε ο South Stream.

Την οριστική της αποχώρηση από το σχέδιο της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη ανακοίνωσε σήμερα (7-12-2011) η κεντροδεξιά βουλγαρική κυβέρνηση, με το επιχείρημα ότι το σχέδιο δεν είναι οικονομικά και χρηματοδοτικά βιώσιμο.
Η Σόφια προτείνει στη Ρωσία και την Ελλάδα την


διάλυση με αμοιβαία συγκατάθεση της τριμερούς συμφωνίας που υπογράφηκε στις 15 Μαρτίου 2007 για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού, ο οποίος προβλέπετο να έχει μήκος 300 χλμ. και δυνατότητα μεταφοράς έως 50 εκατ. τόνους αργού ετησίως από το λιμάνι Μπουργκάς στην Αλεξανδρούπολη.
Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το θέμα, η Βουλγαρία, η φτωχότερη χώρα της ΕΕ, θα αποσυρθεί από το έργο μονομερώς μετά τη λήξη 12μηνης προθεσμίας.
Εξηγώντας τη λήψη της απόφασης επισήμανε ότι «σύμφωνα με τις αναλύσεις για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, το έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί υπό τους όρους που συμφωνήθηκαν το 2007».
Στην Βουλγαρια προβλέπουν ότι η Μόσχα δεν θα αντιδράσει έντονα στην απόφαση. Η Ρωσία ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο να αρχίσει να κατασκευάζει ένα καινούργιο πυρηνικό εργοστάσιο στην Βουλγαρία και να εξασφαλίσει στήριξη για τον αγωγό (φυσικού αερίου) South Stream. Η Βουλγαρία προμηθεύεται σχεδόν όλο το φυσικό της αέριο από την ρωσική Gazprom. Το μόνο διυλιστήριο που λειτουργεί στη χώρα ελέγχεται από την ρωσική LUKOIL, ενώ το πυρηνικό εργοστάσιο που παράγει το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας είναι χτισμένο από τη Ρωσία.

Την περασμένη μάλιστα εβδομάδα, η βουλγαρική κυβέρνηση ανακήρυξε τον αγωγό South Stream σε «έργο εθνικής σημασίας», παρέχοντας τις ανάλογες διευκολύνσεις. Ο αγωγός αναμένεται να μεταφέρει έως 63 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από την Μαύρη Θάλασσα στη Βουλγαρία και μετά στην κεντρική Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :