Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Τα ιδανικά της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποτελούν διαχρονικές αξίες

«Τα ιδανικά της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η ελευθερία και η δημοκρατία, αποτελούν διαχρονικές αξίες που εμπνέουν όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά και ολόκληρη την πολιτισμένη ανθρωπότητα. 
Το Πολυτεχνείο ήταν και θα είναι πάντα ένα ζωντανό κάλεσμα για την δημοκρατία και την ελευθερία. 
Αξίες που παραμένουν πάντοτε, όπως και 


τώρα, επίκαιρες όσο ποτέ. 
Αξίες που μπορούν και πρέπει να αποτελούν πυξίδα για το εθνικό μας μέλλον.

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι μεγάλο μέρος της γενιάς του Πολυτεχνείου φέρει μεγάλη ευθύνη για την παρούσα κατάσταση της χώρας. Ευθύνη μέρους της γενιάς του Πολυτεχνείου είναι η συντριβή των ιδεολογιών και των ιδανικών, μέσα από την αρχή της ελάσσονος προσπάθειας και του «βολέματος». 
Τα μέλη της γενιάς αυτής, συμμέτοχοι στις κυβερνήσεις του παρελθόντος, επέτρεψαν τη δημιουργία των όρων της κατάρρευσης κάθε έννοιας ιεραρχίας και αξιοκρατίας, της διόγκωσης του κομματισμού και της προσοδοθηρίας. 
Γιατί η πολιτική τάξη που διαχειρίστηκε την εξουσία τα τελευταία 35 χρόνια δεν τίμησε ως όφειλε τα ιδανικά του Πολυτεχνείου.

Η παρούσα γενιά στέκει μπροστά στην πρωτοφανή πρόκληση να πετύχει την υπέρβαση. Η σημερινή γενιά της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης καλείται να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί τα συσσωρευμένα λάθη του παρελθόντος, να διορθώσει τις λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις δεκαετιών. 
Η υπέρβαση είναι μεγάλη. Γιατί τώρα πρέπει να πετύχουμε τη στροφή προς τη λογική και το ρεαλιστικά εφικτό, μακριά από κομματικές σειρήνες και εύκολες, ουτοπικές «λύσεις». Από την υπέρβαση της παρούσας γενιάς της οικονομικής κρίσης εξαρτάται εν πολλοίς η σωτηρία και μελλοντική ευημερία της χώρας μας.»

Μήνυμα του Λευτέρη Αυγενάκη
για την επέτειο εορτασμού του Πολυτεχνείου

Δεν υπάρχουν σχόλια :