Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Η υπογραφή του Σαμαρά έφερε δεύτερο ρήγμα στην ΔΗΜΑΡ του Κουβέλη

Για δεύτερη φορά αμφισβητείται ευθέως από στελέχη της ΔΗΜΑΡ η γραμμή του προέδρου της κ. Φ. Κουβέλη


Φωτιές στη Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜ.ΑΡ.) έβαλε, μετά τον Λ. Παπαδήμο, και ο Αντ.Σαμαράς
Για δεύτερη φορά αμφισβητείται ευθέως από στελέχη της ΔΗΜΑΡ η γραμμή του προέδρου της κ. Φ. Κουβέλη, ο οποίος βρίσκεται εκ νέου μπροστά σε 


έναν εσωκομματικό "πόλο" που διαφοροποιείται από επιλογές του. 



Την Τετάρτη, τρία μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ , οι κ.κ. Γερ.ΓεωργάτοςΣτ. ΛιβαδάςΧ. Χωμενίδης , την ώρα που ο κ. Κουβέλης καλούσε τον πρόεδρο της ΝΔ να μην υπογράψει την επιστολή, όπως απαιτούσαν οι αξιωματούχοι στην ΕΕ, έκαναν εκ διαμέτρου αντίθετη δήλωση - όπως και , κατά μόνας, ο βουλευτής κ. Γρ. Ψαριανός- λέγοντας ότι η μόνη υπευθυνότητα που θα μπορούσε να επιδείξει ο κ. Σαμαράς είναι να καταθέσει χωρίς υπεκφυγές την υπογραφή του για να εξασφαλισθεί η 6η δόση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στελέχη αυτά είχαν διαφοροποιηθεί από τη γραμμή της πλειοψηφίας του κόμματος, και ως προς τη στάση της ΔΗΜΑΡ απέναντι στην κυβέρνηση Παπαδήμου.


Όλα ξεκίνησαν από μια δήλωση του κ. Κουβέλη για το ζήτημα των ενυπόγραφων δεσμεύσεων που ζητούν οι αξιωματούχοι της ΕΕ από τον κ. Σαμαρά αποτέλεσε θρυαλλίδα. Όταν ρωτήθηκε, το μεσημέρι της Τετάρτης από το Βήμα FM τι θα συμβούλευε τον κ. Σαμαρά να κάνει σχετικά με τη δανειακή σύμβαση και τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων, ο κ. Κουβέλης απάντησε:«Θα του έλεγα να μην υπογράψει». Και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι καθ' υπερβολήν υπάρχει αυτή η αξίωση από την πλευρά των εταίρων σε σχέση με μια δήλωση που του ζητούν, ανεξάρτητα από τις αντιθέσεις ή τις αντίπαλες θέσεις και τις διαφορές που έχω με την πολιτική της Ν.Δ.».


Λίγες ώρες μόνο πέρασαν και ήρθε καπάκι δημόσια παρέμβαση τριών μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ - Γερ. Γεωργάτος, Στ. Λιβαδάς, Χ. Χωμενίδης -οι οποίοι σε κοινή τους δήλωση υπό τον τίτλο «Υπογράψτε επιτέλους κε Σαμαρά». Η τοποθέτησή τους ήταν σε πλήρη αντίθεση με εκείνη του κ. Κουβέλη... Λίγο νωρίτερα, και ο βουλευτής και στέλεχος της ΔΗΜΑΡ κ. Γρ. Ψαριανός διατύπωνε , από το ραδιόφωνο του "Σκάι" , διαφορετική από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ άποψη για το θέμα της υπογραφής Σαμαρά, από το ραδιόφωνο του Σκάι, ενώ ασκούσε κριτική στο χώρο του σχετικά με τις νέες προκλήσεις και τις συνθήκες που διαμορφώνονται με τη νέα κυβέρνηση τονίζοντας ότι «όταν ο δικομματισμός καταρρέει, η Αριστερά κρύβεται στην τουαλέτα».


Δεν είναι σύμπτωση όμως ότι όλοι τους είχαν ταχθεί και κατά της απόφασης της ΔΗΜΑΡ να καταψηφίσει την κυβέρνηση Παπαδήμου, επιμένοντας να δοθεί ψήφος ανοχής....Είναι αξιοσημείωτο ότι ο συγγραφέας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ κ. Χ. Χωμενίδης είχε κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος στην κεντρική επιτροπή (10.11.2011), το οποίο τελικά δεν ετέθη σε ψηφοφορία. Πρότεινε η ΔΗΜΑΡ να επιλέξει «την κατ' αρχήν ανοχή στη νέα κυβέρνηση» και να ψηφίσει στη Βουλή «παρών». Όπως σημείωνε στο κείμενο «η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμο ματαίωσε την τελευταία στιγμή τους «ευσεβείς πόθους» του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για έναν πρωθυπουργό-μαριονέτα και μια κυβέρνηση-παραβάν. Συνιστά ένα πρώτο ρήγμα στον πολιτικό κοτζαμπασισμό που επικράτησε κατά τις τελευταίες δεκαετίες και οδήγησε τη χώρα και το λαό στο χείλος της χρεοκοπίας». Και συμπλήρωνε: «Η ΔΗΜΑΡ, ως Αριστερά του 21ου αιώνα απελευθερωμένη από τα στερεότυπα και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, στέκεται κριτικά αλλά όχι κατ'αρχήν απορριπτικά απέναντι στη νέα κυβέρνηση (...)».


Νωρίτερα στην πρώτη έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής , ο κ. Γερ. Γεωργάτος σημείωνε ότι «η ΔΗΜΑΡ πρέπει να στηρίξει με ψήφο ανοχής το εγχείρημα της συνεννόησης χωρίς πολλά εφόσον, αστερίσκους και υποσημειώσεις επιδεικνύοντας θετική καταρχήν στάση. Στο ζήτημα όμως της δανειακής σύμβασης πρέπει να είμαστε ακόμα πιο ξεκάθαροι και ανεπιφύλακτα υπέρ της υπογραφής της. (…) Η συγκεκριμένη συγκυρία διαφέρει από την εποχή του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου. Σήμερα η έξοδος από την Ευρώπη και την ευρωζώνη δεν αποτελεί απλά θεωρητικό ενδεχόμενο. Δυστυχώς, το ΝΑΙ ή ΟΧΙ στη δανειακή σύμβαση, ταυτίζεται σήμερα με το ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην Ευρώπη».Επεσήμαινε επίσης ότι δεν πρέπει να συνταχθεί η ΔΗΜΑΡ με τις δυνάμεις «του αριστερού λαϊκισμού, του απροκάλυπτου ή συγκαλυμμένου αντιευρωπαϊσμού που αδιαφορούν για την τύχη της χώρας».
Η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε τότε καταψήφιση της κυβέρνησης, αποχώρησαν δυο στελέχη της από την Κεντρική Επιτροπή (Μ. Ματσαγγάνης, Σ. Κουρουζίδης) ενώ αποχώρησε όχι μόνο από την Κεντρική Επιτροπή αλλά και από το κόμμα η κυρία Βάσω Κιντή. Ο κ. Ψαριανός , ο οποίος είχε τοποθετηθεί θετικά για την επιλογή του κ. Παπαδήμου ως πρωθυπουργού, διαφοροποιήθηκε από τη γραμμή της ΔΗΜΑΡ, επιλέγοντας να απέχει από την ψηφοφορία στη Βουλή.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια :