Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Οι ΗΠΑ στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα


Την ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες της κυβέρνησης Παπαδήμου να εφαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται αναμένεται να εκφράσει ο Τζο Μπάιντεν στην Αθήνα. 
Ο αμερικανός αντιπρόεδρος καταφθάνει στην 
Αθήνα στις 5 Δεκεμβρίου, προερχόμενος από την Τουρκία όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, ενώ θα συμμετάσχει και σε μεγάλο επιχειρηματικό συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του κ. Μπάιντεν, ο Αντονι Μπλίνκεν, και ο αναπληρωτής σύμβουλος με αρμοδιότητα τις Διεθνείς Οικονομικές Υποθέσεις Μάικλ Φρόμαν επέμειναν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάσκεψης (conference call) το βράδυ της Δευτέρας με δημοσιογράφους, ότι ο υποστηρικτικός ρόλος της Ουάσιγκτον προς την Ελλάδα παραμένει ενεργός, κυρίως μέσω του ρόλου που διαδραματίζουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Ωστόσο, δεν προέβησαν σε ανακοινώσεις περί κάποις πιο πρτακτικής συνδρομής, σημειώνοντας ότι η βοήυεια εντάσσεται στο τρέχον πακέτο οικονομικής βοήθειας.

Οπως έγραψε το «Βήμα» ήδη από το περασμένο Σάββατο και επιβεβαίωσε ο κ. Μπλίνκεν, ο αμερικανός αντιπρόεδρος θα έχει συναντήσεις στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Καρ. Παπούλια, τον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο και τους προέδρους του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου και της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, δεν είπε όμως τίποτα για συνάντηση με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη, η συμμετοχή του οποίου στην κυβέρνηση έχει προκαλέσει την ενόχληση σημαντικών αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων.

Στις συναντήσεις του και στις δύο χώρες, ο κ. Μπάιντεν θα συζητήσει και το Κυπριακό με τις Ηνωμένες Πολιτείες να υποστηρίζουν την προσπάθεια ώστε να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις πριν από την επόμενη τριμερή των κκ. Δ. Χριστόφια και Ντερβίς Ερογλου υπό τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τον Ιανουάριο.

Από την τηλεφωνική συνδιάσκεψη κατέστη πάντως σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν, παρά τις κατά καιρούς διαφωνίες τους, μία διευρυμένη ατζέντα με την Τουρκία. Ο κ. Μπαίντεν θα συναντήσει στην Αγκυρα τον Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τους οποίοςυ θα συζητήσει σειρά θεμάτων, από την αντιμετώπιση του ΡΚΚ και τις επενδύσεις ως και όλο το φάσμα των εξελίξεων στον αραβικό κόσμο με έμφαση στη Συρία.

Στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα βρεθεί για μεγάλο επιχειρηματικό συνέδριο με σκοπό την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, ο κ. Μπάιντεν θα συναντηθεί και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Θα επαναλάβει επίσης το αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :