Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Και μετά την 6η δόση;

Την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές δεν είναι γνωστή η απόφαση του Eurogroup για την 6η δόση του δανείου στη χώρα μας. 
Ολα, βέβαια, δείχνουν ότι θα εγκριθεί. Αν όμως, αφού πάρουμε τη δόση μας, αποχαυνωθούμε πάλι όπως οι ναρκομανείς μετά τη δόση τους και αποδυθούμε στο ροκάνισμα του δανείου χωρίς 


τις επίπονες απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, τότε είναι σίγουρο πως δεν θα υπάρξει 7η δόση. 
Η Ε.Ε. έχει θωρακιστεί πλέον απέναντι σε μας και έχει σοβαρότερα προβλήματα να λύσει.

Η ιστορία των δόσεων είναι άκρως ελληνική. Παίρνοντας τις δόσεις μας, κατηγορήσαμε το Μνημόνιο ότι είναι λάθος, αντιαναπτυξιακό, υπαίτιο για την όλο και βαθύτερη ύφεση. Ομως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία μπήκαν στον δρόμο της ανάκαμψης ακολουθώντας ένα παρόμοιο Μνημόνιο. 
Αντίθετα, σε μας, ήδη από τη δεύτερη κιόλας δόση, άρχισαν οι επιφυλάξεις της τρόικας για το κατά πόσον ακολουθούμε τις υποχρεώσεις μας. Δόση με τη δόση, η αξιοπιστία μας μειωνόταν όλο και περισσότερο. 
Απαυδισμένοι οι εταίροι μας, ζήτησαν έγγραφη δέσμευση από τον κ. Σαμαρά. Επειτα από εθνικολαϊκίστικες τσιριμόνιες την έλαβαν και έκαναν πως δεν κατάλαβαν την κουτοπονηριά του να μην κατονομάσει την απόφαση του συμβουλίου κορυφής που εκαλείτο να στηρίξει.

Η απόκτηση λοιπόν της 6ης δόσης δεν οφείλεται στην επιστολή Σαμαρά. Οφείλεται στην ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Παπαδήμο. 
Εναν άνθρωπο, τον οποίο οι πολιτικοί κάλεσαν για να μας ξελασπώσει και στη συνέχεια τον υπονόμευσαν και τον υπονομεύουν ακόμη. Του φόρτωσαν μια κυβέρνηση 50 ατόμων, από τους οποίους μόνο ο κ. Γιαννίτσης είναι δικός του. 
Από τους λοιπούς, οι περισσότεροι είναι εχθροί της Ευρώπης και οπαδοί της καθ’ ημάς Ανατολής, ενώ κάποιοι υλοποιούν με συγκεκριμένα μέτρα αυτή τους την προτίμηση. Και αφού ο κ. Παπαδήμος μας ξελασπώσει, θα τον ξηλώσουν και θα μας ζητήσουν να ψηφίσουμε πάλι αυτούς τους ίδιους για κυβέρνηση. Για να ξανακάνουν τα ίδια και να ξανακαλέσουν πάλι τον κ. Παπαδήμο να μας ξαναξελασπώσει.

Αυτό προσβάλλει τη λογική που αποδείχτηκε ότι υπερισχύει των πελατειακών σχέσεων όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι: ο μεν κ. Παπαδήμος κρίθηκε δημοσκοπικά ο πιο κατάλληλος, οι δε αγανακτισμένοι λούφαξαν. Δεν χρειάζεται λοιπόν να υποστούμε ξανά την ατολμία του κ. Παπανδρέου, τις κωλοτούμπες του κ. Βενιζέλου, τις παιδικότητες του κ. Σαμαρά. Χρειάζονται νέα πρόσωπα με νέα κουλτούρα. 
Ο Θάνος Βερέμης έκανε την περασμένη Πέμπτη μια συγκεκριμένη πρόταση: «Να τεθεί επικεφαλής μιας πανστρατιάς σοβαρών και άφθαρτων ατόμων ο ίδιος ο Λουκάς Παπαδήμος. 
Αφού πραγματοποιήσει την αποστολή που του ανατέθηκε τη 10η Νοεμβρίου, να παραιτηθεί και να ηγηθεί σχηματισμού με κύριο σύνθημα την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και στην Ευρώπη. 
Ο Στέφανος Μάνος, ο Αλέκος Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Φλωρίδης, ενδεχομένως, θα συστρατευθούν». Είναι αλήθεια ότι αυτό ακούγεται σαν να δίνει κανείς carte blanche σε άτομο που την επίδοσή του στην πολιτική ακόμα δεν την έχουμε δοκιμάσει. Τούτην όμως την ύστερη ώρα δεν έχουμε τέτοιες πολυτέλειες. Οι καιροί ου μενετοί.
/ / Και μετά την 6η δόση; / / Tου Διονυση Γουσετη / diongus@otenet.gr / / Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια :