Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Άτυπη στάση πληρωμών στην Ελλάδα, λόγω της καθυστέρησης της 6ης δόσης

Σε άτυπη εσωτερική στάση πληρωμών για τρέχουσες λειτουργικές δαπάνες έχει οδηγήσει το υπουργείο Οικονομικών η καθυστέρηση της καταβολής της 6ης δόσης του δανείου από το μηχανισμό στήριξης ύψους 8 δισ. ευρώ.

Οι εντολές που έχουν δοθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι η έγκριση κονδυλίων μόνο για τα 


άκρως απαραίτητα, ενώ ακόμα και αν είναι επιτυχής η έκβαση της δημοπρασίας των εξάμηνων εντόκων γραμματίων την προσεχή Τρίτη, δεν θα ενισχύσει τα ταμιακά διαθέσιμα, αφού θα αναχρηματοδοτηθεί παλαιότερη έκδοση τίτλων που λήγουν.

Η κατάσταση στα δημόσια ταμεία επιδεινώνεται και από τη μείωση που εξακολουθούν να εμφανίζουν τα δημόσια έσοδα. Τον Οκτώβριο μειώθηκαν κατά 7% και η «μαύρη τρύπα» έφτασε στο ποσό των 2,4 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον τελευταίο στόχο του ΥΠΟΙΚ λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων και κυρίως της παράτασης που χορηγήθηκε για τις πληρωμές των εισφορών.

Το ύψος των ταμιακών διαθεσίμων έχει εξανεμιστεί δεδομένου ότι η 6η δόση των 8 δισ. ευρώ έπρεπε να καταβληθεί κανονικά εντός του Σεπτεμβρίου.

Ομως μεσολάβησε η άτακτη φυγή της τρόικας τα μεσάνυχτα της 1ης Σεπτεμβρίου, μετά τις διαφωνίες με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο, καθυστέρησε η επάνοδός της και η έκδοση της έκθεσης που άναβε το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

αρ' όλα αυτά και παρά την έγκριση από το άτυπο Eurogroup, καθώς αποτελεί μέσο πίεσης από την πλευρά των δανειστών προς την κυβέρνηση, να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, ενώ εσχάτως τη χρησιμοποιούν ως μέσο πίεσης για την ψήφιση από τη Βουλή της νέας δανειακής σύμβασης, το κείμενο της οποίας ακόμα είναι άγνωστο.

Σε όλη αυτή την περίοδο, στο δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου η κάλυψη των τρεχουσών αναγκών του Δημοσίου γίνεται με τα εισπραττόμενα έσοδα, αλλά επειδή οι δαπάνες είναι υψηλότερες των εσόδων χρησιμοποιούνται με φειδώ και τα ταμιακά αποθέματα. Στο τέλος του Αυγούστου τα ταμιακά αποθέματα του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος ήταν 4,8 δισ. ευρώ, αλλά σήμερα κινούνται στο επίπεδο του 1 δισ. ευρώ.

naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια :