Τα περιθώρια στενεύουν για το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, καθώς οι Ευρωπαίοι δεν αστειεύονται και μεθοδεύουν το πως θα κάνουν πράξη την πιθανή εκδίωξη της Ελλάδας από το ευρώ και την ΕΕ στην περίπτωση που οι Έλληνες πολιτικοί αποδειχθούν κατώτεροι των περιστάσεων.
Μπαρόζο, Βαν Ρόμπεη, Μέρκελ και Σαρκοζί ζητούν
κυβέρνηση εθνικής ενότητας εδώ και τώρα, για να αποδείξει η Ελληνική δημοκρατία πως μπορεί να συναλλάσσεται με αξιοπρεπείς όρους με τους υπόλοιπους 16 του ευρώ. Οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι υπόλοιποι μεγάλοι «καθαροί πληρωτές» των ελληνικών εθνικών λογαριασμών ζητούν μια τέτοια κυβέρνηση, για να βεβαιωθούν ότι και τα δάνεια από το 2010 και μετά θα αποπληρωθούν και οι αποφάσεις της ευρωζώνης θα επικυρωθούν και ο συστημικός κίνδυνος θα αποτραπεί.
Όλα τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους οι Ευρωπαίοι πιστωτές δείχνουν ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή ενέχει συστημικό κίνδυνο για το ευρώ και την ανάπτυξη στις χώρες του πυρήνα του. Όλα τα δεδομένα που έχουν παραγγείλει οι επιτελείς της Κομισιόν και της Καγκελαρίας δείχνουν ότι οι λύσεις είναι δύο:
• το καλό σενάριο λέει ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και σε πνεύμα εθνικής ομοψυχίας θα ολοκληρώσει το οικονομικό πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για τη χώρα, επιστρέφοντας κάποια μέρα στην ανάπτυξη,
• και το κακό σενάριο λέει ότι οι Ευρωπαίοι, μη έχοντας άλλη επιλογή, θα στρέψουν τα κεφάλαιά τους για να απορροφήσουν την έκρηξη από την αποχώρηση της πρώτης χώρας από καταβολής ΕΕ και ευρώ.
Και τα δύο σενάρια έχουν ακριβώς το ίδιο κόστος. Το ζήτημα, όπως λένε στην Κομισιόν, είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής. Αν όμως η Ελλάδα ξηλώσει το πουλόβερ του ευρώ, τότε οι επιλογές τελειώνουν: «Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθεί μια πτώχευση της Ελλάδας, προς το συμφέρον της ζώνης του ευρώ», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός κ. Μάρκ Ρούτε σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη, «αλλά τελικά, το ευρώ είναι πιο σημαντικό από την Ελλάδα και από τη συμμετοχή της στη ζώνη του ευρώ». Η δήλωση αυτή περιγράφει την ομόφωνη θέση των 16 της ευρωζώνης για την περίπτωση που η Ελλάδα αποδειχθεί κατώτερη των περιστάσεων.
Τα χρονικά περιθώρια απλά δεν υπάρχουν. Μια εβδομάδα είναι υπερβολική παραχώρηση από πλευρά δανειστών ώστε το πολιτικό σκέλος των αλλαγών να έχει τελειώσει. Όμως κυβέρνηση εθνικής ενότητας χωρίς την αξιωματική αντιπολίτευση δε νοείται.
Η ΝΔ, βρέθηκε στην αναφορά του κ. Μπαρόζο στις Κάννες και ήταν η αυτονόητη μετάφραση όλων των αναφορών των Ευρωπαίων ηγετών σε συνεργασία. Η ΝΔ για τις Βρυξέλλες, πρέπει να είναι μέρος της λύσης, όπως καθιστούν σαφές οι τεχνοκράτες, «ακριβώς γιατί ήταν και μέρος του προβλήματος. Το σύστημα στην Ελλάδα είναι διπολικό, λένε: «Αυτό σημαίνει ότι η ενότητα μεταφράζεται καταρχήν στην συμφωνία των δύο», αναφέρει πηγή που τα ξημερώματα ενημέρωσε το Real.gr.
Ο κ.Παπανδρέου, ο κ.Παπακωνσταντίνου και εσχέτως ο κ.Βενιζέλος, έχουν αναφερθεί στη ΝΔ και στον κ.Σαμαρά, «ως τμήμα του συστήματος που ελέγχει μέρος του κράτους και χωρίς τη συναίνεσή του δεν προχώρησαν οι μεταρρυθμίσεις», λέει το ίδιο στέλεχος της Κομισιόν. «Από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ζητούσαμε συναίνεση», συμπληρώνει «αν η ΝΔ δεν είναι μέρος της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για την εφαρμογή του προγράμματος. Είναι σαν να μας κοροϊδεύετε»!
Στην Κομισιόν εξηγούν ότι «ουδείς στην ΕΕ είναι διατεθειμένος να δώσει χρόνο ή άλλη μια ευκαιρία. Ή θα λύσετε το πρόβλημά σας ή φεύγετε». Σημειώνουν με νόημα πως «αν η ΝΔ δεν ήταν πρόβλημα από την αρχή, τότε κάποιος στην Ελλάδα μας κορόιδευε. Κανείς όμως δεν είναι διατεθειμένος να παίξει ξανά το ίδιο παιχνίδι».
Από αύριο θα ακολουθήσουν και πιο εύγλωττες δημόσιες δηλώσεις επί του θέματος, καθώς οι φίλοι της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ιδέας θα πιέσουν όσο μπορούν το ελληνικό πολιτικό σύστημα να σοβαρευτεί. Αλλιώς, από δω παν κι άλλοι.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Του Θάνου Αθανασίου / / real.fr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου