Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Δίκιο είχε η «Λιμπερασιόν»: Χάος! Ο Θεός να βάλει το χέρι του.

Οι μέρες κοχλάζουν. Αγωνία, οργή, αμφιβολίες, βλαστήμιες, απορίες, ψηφοφορίες, παραιτήσεις, αποδοκιμασίες – όλα ανάκατα. 
Ένας τόπος, μια χώρα που ποτέ δεν ησυχάζει. Όλο και κάτι βρίσκεται για να της σηκώνει τις τρίχες της κεφαλής και να την αναστατώνει. 
Χιλιάδες τα ερωτήματα. 
Και όχι μόνο στην Ελλάδα. 
Μα και στην Ευρώπη. Και στην Αμερική.
Αναρωτιόμουνα: Γιατί το 


έκανε ο Παπανδρέου; 
Γιατί μίλησε και ξαναμίλησε για δημοψήφισμα, τη στιγμή που όλα έδειχναν ότι και την έκτη δόση (8 δισεκατομμύρια) θα παίρναμε και η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου θα άρχιζε να περπατάει; 
Τι είχε στον νου του; Μίλησε για συνασπισμένα συμφέροντα. Ποια είναι αυτά; Και πώς αναδείχθηκαν τώρα που φαίνεται πως μπαίνουμε σ’ έναν δρόμο χωρίς να ‘χουμε μπροστά μας ανυπέρβλητα εμπόδια;

Από την άλλη: ηλίθιος είναι ο Παπανδρέου, ώστε να δίνει μια κλωτσιά στην καρδάρα με το γάλα και να το χύνει; Ή μήπως δεν είναι πατριώτης και αδιαφορεί για το μέλλον της χώρας; Και τότε γιατί τα συνεχή ταξίδια του στο εξωτερικό, οι απανωτές συναντήσεις με τον Ομπάμα, τον Σαρκοζί, τη Μέρκελ, τον Γιούνκερ κ.λπ. και οι εναγώνιες και πολύμηνες προσπάθειές του για τη «σωτηρία της πατρίδας»;

Ηταν ανεξήγητη η απόφαση του Πρωθυπουργού. Ανεξήγητη με την κοινή λογική και την κοινή όσφρηση. Αρα, μήπως συμβαίνει κάτι άλλο που εμείς οι κοινοί θνητοί, της αγοράς, των εφημερίδων, της βιοπάλης, δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι; 
Πονηρεμένοι άνθρωποι είμαστε, ύστερα από τόσα και τόσα που έχουμε τραβήξει. Πονηρεμένοι και καχύποπτοι. Δεν ζούμε στην Ελβετία. Στην Ελλάδα ζούμε. Των δικτατοριών, των Εμφυλίων, των πτωχεύσεων, των πολιτικών παρασκηνίων, της εξάρτησης, των συγκρούσεων, των βιαιοτήτων, της ανεργίας και της φτώχειας. Αυτό, κυρίως, ας μην το ξεχνάμε.

Είπε ότι το δημοψήφισμα ήταν η μοναδική λύση, εφόσον δεν υπήρχε συναίνεση από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και ένα τμήμα του λαού ήταν σε αναβρασμό. «Θα ματώνουμε για να σώσουμε τη χώρα» σημείωσε «και θα μας ρίχνουν από πάνω και πέτρες;» ήταν περίπου τα λόγια του.

Το δημοψήφισμα όμως που αποφάσισε ερήμην των συνεργατών του, αλλά και εν αγνοία των Γερμανών και των Γάλλων, αποδείχθηκε ότι ήταν μια βόμβα που έσκασε στα χέρια του. 
Του επιτέθηκαν Μέρκελ και Σαρκοζί, απείλησαν την Ελλάδα για έξοδο από το ευρώ, τόνισαν ότι δεν θα πάρουμε την 6η δόση και πως δεν ισχύουν οι συμφωνίες για το νέο δάνειο. Φοβερά πράγματα!

Πέμπτη τις γράφω αυτές τις γραμμές. Ακόμη, δεν έχει ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στη χώρα μας. Ο Σαμαράς, οργισμένος, πρότεινε μεταβατική κυβέρνηση τεχνοκρατών, ο Παπανδρέου ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης και ο λαός που «πληρώνει και ποτέ δεν ξεχρεώνει» παρακολουθεί τρομοκρατημένος όσα συμβαίνουν, γνωρίζοντας ότι τα λεφτά που έχουμε – δανεικά πάντοτε – τελειώνουν σε λίγες εβδομάδες.

Ο Θεός να βάλει το χέρι του.


Ναι, χάος! / / ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ / / στα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :