Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

«Λουκέτο» στην ασφαλιστική Ευρωπαϊκή Πρόνοια, ενώ «ξυπνούν» σενάρια της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη για την προστασία των 154.000 ασφαλισμένων της εταιρείας
Έντονη είναι η ανησυχία στην ασφαλιστική αγορά για το οριστικό κλείσιμο της ασφαλιστικής «Ευρωπαϊκή Πρόνοια», ενώ –καθώς αναβιώνουν τα προβλήματα της ΑΣΠΙΣ- πληθαίνουν οι φήμες και για άλλες εταιρείες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό, ο 

Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, κατέθεσε κοινοβουλευτική παρέμβαση στον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ζητώντας την προστασία των 154.000 ασφαλισμένων. 

Ειδικότερα, ο Βουλευτής σημειώνει ότι «στις 31 Μαρτίου η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος αποφάσισε την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας Ευρωπαϊκή Πρόνοια ΑΕΓΑ, που δραστηριοποιείται στον κλάδο των ζημιών στην Ελλάδα από το 1995 και κυρίως στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου και διέθετε, σύμφωνα με πληροφορίες, χαρτοφυλάκιο 154.000 συμβολαίων αστικής ευθύνης αυτοκίνητων, αριθμός που αντιπροσωπεύει περίπου το 2% της συνολικής αγοράς».

Προσθέτει δε ότι «η αρμόδια υπηρεσία της Τράπεζας της Ελλάδος διενήργησε ελέγχους στα οικονομικά της εταιρείας, η οποία από τον Φεβρουάριο του 2011 τελούσε υπό καθεστώς δέσμευσης του συνόλου των περιουσιακών της στοιχείων. 
Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, η εταιρεία δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει τα αναγκαία κεφάλαια με αποτέλεσμα να μην εγκριθεί το σχέδιο ανασυγκρότησής της και να αποφασιστεί η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της. 
Μετά την εξέλιξη αυτή οι κάτοχοι ασφαλιστηρίων συμβολαίων αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία οχημάτων έχουν κάλυψη για 30 ημέρες από το Επικουρικό Κεφάλαιο, ενώ μετά την παρέλευση του διαστήματος αυτού οφείλουν να ασφαλιστούν σε κάποια άλλη ασφαλιστική εταιρεία».

Στο πλαίσιο αυτό, και επισημαίνοντας ότι «στην εταιρία είναι ασφαλισμένοι σήμερα 154.000 συμπολίτες μας», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό εάν «έχουν ενεργοποιηθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου για τη διαχείριση της κατάστασης και με ποιους ακριβώς τρόπους θα προστατευτούν οι ασφαλισμένοι της εταιρίας». 
Επιπλέον, ρωτά εάν θα αναλάβει άλλη ασφαλιστική εταιρεία το χαρτοφυλάκιο της «Ευρωπαϊκής Πρόνοιας» και ζητά ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία εκκαθάρισης που θα ακολουθηθεί.

Τέλος, ερωτά «ποιες είναι οι ασφαλιστικές εταιρίες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα» και «με ποια συγκεκριμένα μέσα προτίθεται η κυβέρνηση να τις στηρίξει προκειμένου να μην βρεθούν ακάλυπτοι και άλλοι ασφαλισμένοι και επαναληφθούν τα θλιβερά φαινόμενα της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια».

Δεν υπάρχουν σχόλια :