Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Το «όργιο» διαφθοράς στο Ελληνικό ποδόσφαιρο

Τη λήψη άμεσων μέτρων από την κυβέρνηση κατά της διαφθοράς στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο, της διακίνησης μαύρου χρήματος και της φοροδιαφυγής, ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Π. Γερουλάνο, αρμόδιο για 


θέματα Αθλητισμού, και τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ειδικότερα, ο Βουλευτής αναφέρει ότι «το φως της δημοσιότητας είδαν την τελευταία περίοδο σωρεία καταγγελιών από παράγοντες του ποδοσφαίρου για δωροδοκίες και εκβιασμούς» και υπογραμμίζει ότι «οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, που περιλαμβάνουν μάλιστα και ηχογραφημένες συνομιλίες, καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και δικαιολογούν τις υποψίες της κοινής γνώμης για την έκταση της διαφθοράς που επικρατεί στον χώρο του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου».

Τονίζει μάλιστα ότι «μετά την αποστολή λίστας από την ΟΥΕΦΑ προς την ΕΠΟ και μέσω της ΕΠΟ προς τον αθλητικό εισαγγελέα 39 υπόπτων, για στήσιμο, ελληνικών ποδοσφαιρικών παιχνιδιών, σειρά παίρνουν οι καταγγελίες για δωροδοκίες, εκβιασμούς και απειλές κατά ζωής διαιτητών». 
Ωστόσο, διευκρινίζει ότι «η Οργανωμένη Πολιτεία που επικαλείται το αυτοδιοίκητο του Ελληνικού Ποδοσφαίρου, δεν έχει λάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την πάταξη της διαφθοράς, ενώ πρόσφατα ο ΓΓ Αθλητισμού, σε ευθεία σύγκρουση με τη Σούπερ Λιγκ, θεωρώντας την «ακατάλληλη» να διοργανώσει το πρωτάθλημα, διευκρίνισε ότι θα διακόψει κάθε χρηματοδότηση προς αυτήν».

Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι «το Υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι τα  βεβαιωμένα χρέη των ΠΑΕ προς το δημόσιο ανέρχονται σε 222 εκ. ευρώ περίπου, ενώ ο αρμόδιος Υφυπουργός έχει δεσμευτεί ότι θα ξεκινήσουν εντατικότεροι έλεγχοι από το ΣΔΟΕ με στόχο την φοροδιαφυγή και την διακίνηση μαύρου χρήματος στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αυγενάκης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών εάν «έχουν ενεργοποιηθεί οι έλεγχοι από το ΣΔΟΕ στο χώρο του ποδοσφαίρου» και ζητά ενημέρωση σχετικά με το «πόσοι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τις φορολογικές αρχές το τελευταίο έτος στους παράγοντες, τους διαιτητές, τους ποδοσφαιριστές ή/και τους μάνατζερ και ποια ήταν τα αποτελέσματα των ερευνών».


Επιπλέον, ζητά από τον Υπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού να λάβει  «συγκεκριμένα μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της διακίνησης μαύρου χρήματος στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου», ενώ τέλος ερωτά εάν «σκοπεύει η κυβέρνηση να διακόψει τη χρηματοδότηση της Σούπερ Λιγκ».

Σημειώνεται τέλος ότι για το θέμα έχει ζητήσει την τοποθέτηση των δύο αρμόδιων Υπουργών στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :