Νικητής και πάλι η Τουρκία, της οποίας ο ρόλος αναβαθμίζεται διαρκώς και περισσότερο.
Το Ιράν και η Τουρκία «οικειοποιούνται» τις διαδηλώσεις στην Αίγυπτο από τη δική της σκοπιά η κάθε χώρα.
O πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ θεωρεί ότι πρόκειται για .................
...........................ισλαμική εξέγερση ανάλογη της ιρανικής επανάστασης του 1979. Πιστεύει ότι η Αιγυπτιακή «εξέγερση» αποτελεί μεγάλη ήττα για τους Αμερικανούς. Χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, «προδότη» και κάλεσε το στράτευμα της πολυπληθέστερης χώρας του αραβικού κόσμου να έχει στραμμένη την προσοχή του «όχι στους διαδηλωτές, αλλά στους σιωνιστές». [Σημείωση: η συντριπτική πλειονότητα των Αιγυπτίων είναι σουνίτες μουσουλμάνοι που θεωρούν το σιϊτικό Ιράν παραδοσιακό τους αντίπαλο και μεγαλύτερό τους εχθρό]
Από την πλευρά της Τουρκίας, ο Ερντογάν που έχει κάθε λόγο να «χαίρεται» από τις εξελίξεις, ζήτησε «δημοκρατική μετάβαση στην Αίγυπτο το ταχύτερο δυνατόν και εννοούσε στα πρότυπα της Τουρκίας. Το αυτό επιθυμούν και στην Αμερική.
Το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας γίνεται ολοένα και πιο ελκυστικό, ενώ η θέση της αναβαθμίζεται ως η «δημοκρατικότερη» μουσουλμανική χώρα. Ενδέχεται να καλείται κάθε φορά που χρειάζεται να δίνει και πολιτική τεχνογνωσία στους εκάστοτε «Αδελφούς Μουσουλμάνους»!
Οι παρεμβάσεις του Ερντογάν δεν είναι τυχαίες. Ξέρει πως θεωρούν τη «δημοκρατία» του πρότυπο και οδηγό για τις όλες τις χώρες του μουσουλμανικού κόσμου και το εκμεταλλεύεται στο έπακρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου