Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Λονδινισμός:Πρώτο και με διαφορά το Λονδίνο στην αστική ανάπλαση

Οι δήμαρχοι του Λονδίνου χαρακτηρίζουν ως «λονδινισμό» το τεράστιο έργο που έχουν να επιδείξουν για την αστική ανάπλαση της πόλης.
Θυμάστε τα ντόκλαντς στην ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, «Full Metal Jacket» ; Δεν ήταν από λιμάνι του Βιετνάμ αλλά από τα περίφημα ντόκλαντς του Λονδίνου, που είχαν παρακμάσει και ................
...........................
αποτελούσαν τέλειο σκηνικό για την ταινία.
Σήμερα έχουν αναμορφωθεί και δεν θυμίζουν σε τίποτα την ταινία καταστροφής του Κιούμπρικ. Οι ουρανοξύστες των ντόκλαντς –στις παλιές αποβάθρες του λιμανιού του Λονδίνου– αποτελούν δείγμα επιτυχημένης προσέλκυσης ιδιωτικών επιχειρήσεων σε υπό αναβάθμιση αστική ζώνη.
Οι «κύριες γραμμές» του «κινήματος» είναι συντηρητικές(ασπάζεται τις πολυεθνικές επιχειρήσεις και τράπεζες, ακόμη και εν μέσω κρίσης). Πολλές εκφάνσεις του όμως, είναι σαφώς αριστερές (κρατικές δαπάνες για ενίσχυση έργων υποδομής και χαλαρή μεταναστευτική πολιτική, η οποία και έχει προκαλέσει πολλές τριβές).
Το Λονδρέζικο Μανχάταν «Κανάρι Ουόρφ» φιλοξενεί τράπεζες απ’ όλο τον κόσμο, ενώ το αεροδρόμιο «Σίτι», που εγκαινιάσθηκε το 1987, είναι ο αγαπημένος προορισμός ιδιωτικών τζετ, ενώ η επέκταση του μετρό συνέδεσε άρρηκτα την περιοχή με το κέντρο της πρωτεύουσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :