Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Αποφύγαμε την χρεοκοπία. Για πρώτη φορά τα κράτη-μέλη παραδέχονται την "αναγκαιότητα ευελιξίας" του Ταμείου Στήριξης.

Πήραμε ανάσα! Οι Ευρωπαίοι μας δίνουν συνεχώς "παράταση ζωής" και μάλλον θα μας δώσουν και "παράταση χρέους". Πήραμε νέο πακέτο στήριξης και προς το παρόν, η χρεοκοπία αναβάλλεται! Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όμως θέτει πολύ σκληρούς όρους και θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις, από κοντά. Τα λεφτά τους δίνουν για να μας «σώσουν», είναι λογικό να θέλουν να ..................
.......................
ξέρουν τι τα κάνουμε! 
Η λογική «δεν τα θέλουμε», "πάρτε τα πίσω", σημαίνει χρεοκοπία. 
Τους ανησυχούν οι λαϊκίστικες φωνές από Δεξιά και Αριστερά. Ξέρουν την ιστορία μας, πολύ καλύτερα από εμάς τους ίδιους. Όποτε η Ελλάδα κυριεύθηκε από τον «λαϊκισμό», η καταστροφή ήταν βεβαία. Γι΄αυτό και στο "πρόσθετο πακέτο στήριξης" της ελληνικής οικονομίας, ζητάνε τη λήψη μέτρων, τα οποία και θα έπρεπε να είχαν ληφθεί, προ δεκαετιών. 
Τους ενδιαφέρει η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα των χωρών που συμμετέχουν στο ευρώ. Γι’ αυτό και στα τέλη Μαρτίου θα αποφασίσουν οριστικά, με ποιον τρόπο θα ενισχύσουν τον ευρωπαϊκό μηχανισμό βοήθειας προκειμένου να διαθέτει περισσότερα κεφάλαια και κυρίως να αποκτήσει την «αναγκαία ευελιξία», ώστε να παρεμβαίνει ενεργότερα στις αγορές. Εκεί θα αποφασιστεί και με ποιους τρόπους θα καταστεί πιο εύκολα εξυπηρετήσιμο το χρέος της Ελλάδας και της Ιρλανδίας. Των δύο χωρών που υποφέρουν περισσότερο.

Η Γερμανία και η Γαλλία θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση για την τελική συμφωνία, την αποδοχή του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας.

Η Ευρώπη από την πλευρά της κινείται. Αποφάσισε να μεταβάλλει την στρατηγική της όσον αφορά την κρίση χρέους που πλήττει την Ένωση.

Για πρώτη φορά τα κράτη-μέλη, ειδικότερα η Γερμανία, παραδέχονται ότι το Ταμείο πρέπει να αποκτήσει την «αναγκαία ευελιξία», δηλαδή να έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στις αγορές. Έως σήμερα το Ταμείο μπορεί μόνο να δανείσει κράτη-μέλη στην «ύστατη ανάγκη», όπως έγινε με την Ελλάδα και την Ιρλανδία. 
Η στρατηγική που ακολούθησε μέχρι σήμερα η Ευρωζώνη μπορεί να απέτρεψε τη χρεοκοπία των κρατών-μελών της, ωστόσο δεν σταμάτησε την εξάπλωση της κρίσης. 
 Κλειδί για τις εξελίξεις καθίσταται η αποδοχή του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, από τους εταίρους. Από αυτό θα εξαρτηθεί και η ελάφρυνση ή επιμήκυνση, τόσο του ελληνικού όσο και του ιρλανδικού χρέους.

Τα περισσότερα από τα μέτρα του Συμφώνου είναι σκληρά και κυρίως αφορούν τομείς της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που μέχρι σήμερα ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών-μελών. Ωστόσο, μέχρι οι Ευρωπαίοι να αποδεχτούν ότι η μελλοντική Ευρωζώνη θα οικοδομηθεί σύμφωνα με το γερμανικό οικονομικό μοντέλο, το Βερολίνο δεν πρόκειται να υποστηρίξει την ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού βοήθειας (EFSF).

Οι περισσότερες από τις γερμανικές προτάσεις εφαρμόζονται ήδη στην Ελλάδα μέσω του Μνημονίου. Σε αυτό το σημείο η Ελλάδα έχει βάλει το νερό στ’ αυλάκι. Γι’ αυτό η χώρα μας, έχει ένα προβάδισμα στα σενάρια για μείωση του δημόσιου χρέους, που αφορούν αρχικά την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου από την Ευρωζώνη και παράλληλα τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια :