Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Το ika.gr απαντά στο «πότε θα πάρω σύνταξη;»

Φρένο στα κυκλώµατα που εκµεταλλεύονται τους ασφαλισµένους για να εκδώσουν συνταξιοδοτικές αποφάσεις βάζει το ΙΚΑ, ο µεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας, καθιερώνοντας την .....................
.......................
ηλεκτρονική ενηµέρωση θεµελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώµατος.
Τοσύστηµαλειτουργείµε τον εξής απλό τρόπο:Στην επίσηµη ιστοσελίδα του ΙΚΑ (www. ika.gr)έχει αναρτηθείο οδηγός θεµελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώµατος. Ο ασφαλισµένος συµπληρώνει τα στοιχεία του (ηµεροµηνία γέννησης, ηµέρες ασφάλισης κ.ά.) και αυτοµάτως ενηµερώνεται για το πότε έχει τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθεί από το ΙΚΑ. Στο σύστηµα έχει ενσωµατωθεί όλη η νέα ασφαλιστική νοµοθεσία καθώς καιόλες οι ρυθµίσειςγια τα ειδικά συνταξιοδοτικά καθεστώτα (οικοδόµοι, ηθοποιοί κ.ά.).
Η οικονοµική επιβάρυνση που υφίσταται ο εργαζόµενος όταν απευθύνεται σειδιωτικά γραφεία – για να έχειενηµέρωση ή καιγια ανάθεση της υπόθεσης έκδοσης της συνταξιοδοτικής απόφασης– µόνον αµελητέα δεν είναι.

Το κόστος
Σύµφωνα µετον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουµάνη, το κόστος αυτών των υπηρεσιών για τον πολίτη κυµαίνεται από50 µέχρι 250 ευρώ για απλή ερώτηση και από µία έως δύο συντάξεις, δηλαδή από 500 ευρώ µέχρι και 3.000 ευρώ για ανάθεση της υπόθεσης έκδοσης της συνταξιοδοτικήςαπόφασης. Παράλληλα, ηκαθυστέρηση στην έκδοση σύνταξης φθάνει µέχρι και 2½ χρόνια εφόσον είναι ασφαλισµένος σε δύο ή περισσότερα Ταµεία. Σε 35 καταστήµατατουΙΚΑ ήδηλειτουργεί το Πρόγραµµα ΠληροφόρησηςΣυνταξιοδοτικών ∆ιατάξεων,ένα ηλεκτρονικό σύστηµα µεειδικά τερµατικά µέσω των οποίωνεκπαιδευµένοιυπάλληλοι παρέχουν αναλυτικές πληροφορίες γιατο πότε µπορούν να συνταξιοδοτηθούν οι ασφαλισµένοι µεβάση καιτον νέοασφαλιστικό νόµο.
/ / ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης / / ΣΤΑ ΝΕΑ / /

Δεν υπάρχουν σχόλια :