Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

HRW: Η δύση δεν δίνει επαρκή έμφαση σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η οργάνωση Human Rights Watch ανέφερε ότι πιστεύει πως οι χώρες της δύσης, και ειδικότερα η ΕΕ, δεν ασκούν επαρκείς πιέσεις για θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην 21η ετήσια έκθεση της για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως, η ..............
..................
διεθνής οργάνωση επικρίνει επίσης τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ Μπαν Κι Μουν για «αδύναμη ηγεσία» σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 
 Στην αναφορά τονίζετε επίσης ότι ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει χάσει ευκαιρίες να λάβει ξεκάθαρη θέση σε βάρος παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο επικεφαλής της οργάνωσης, Κένεθ Ροθ, δήλωσε ότι διπλωμάτες και εθνικοί ηγέτες πολύ συχνά χρησιμοποιούν «τελετουργική υποστήριξη στο διάλογο και την συνεργασία με καταπιεστικές κυβερνήσεις» ως δικαιολογία «για να μην κάνουν τίποτα για τα ανθρώπινα δικαιώματα». 

Ο κ. Ροθ ανέφερε επίσης, στην παρουσίαση της ογκώδους έκθεσης, ότι «οι δήθεν εποικοδομητικοί διάλογοι της ΕΕ είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της παγκόσμιας αυτής συμπεριφοράς». 
 Ως συγκεκριμένο παράδειγμα φέρει την αποτυχία της ΕΕ να ασκήσει έντονη πίεση στις κυβερνήσεις του Ουζμπεκιστάν και του Τουρκμενιστάν να αλλάξουν την πολιτική τους. Για την Ελλάδα, η έκθεση της Human Rights Watch αναφέρεται σε συμπέρασμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες η οποία χαρακτηρίζει την κατάσταση με τους μετανάστες στην Ελλάδα «ανθρωπιστική κρίση». 

 Η οργάνωση παρατηρεί ότι «δεν υπήρξαν ξεκάθαρες βελτιώσεις παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις της Ελληνικής κυβέρνησης για πλήρη αναδιάρθρωση του συστήματος χορήγησης ασύλου, για αποκατάσταση του δικαιώματος έφεσης, για διασφάλιση της ανθρωπιστικής μεταχείρισης μεταναστών και την τιμωρία αστυνομικών για κακομεταχείριση μεταναστών».
 Μόνο 11 απ’ τις 30 χιλιάδες αιτήσεις ασύλου ικανοποιήθηκαν το 2009, αναφέρεται στην έκθεση της Human Rights Watch, ενώ οι ευρύτερες μεταρρυθμίσεις στο τομέα έχουν αναβληθεί για φέτος ή και αργότερα.

Επίσης η έκθεση της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνει ιδιαίτερη μνεία στις βιαιότητες που έχουν σημειωθεί το τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα από «ένοπλες αντιπολιτευόμενες οργανώσεις», όπως τις χαρακτηρίζει, στις απεργίες και τις διαδηλώσεις που οριοθετούν ένα χρόνο «αυξανόμενης οικονομικής κρίσης και μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια :