Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Ελλάδα – Ιταλία: una fazza una razza και στις χωματερές

Η Ιταλία βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο του Ευρωκοινοβουλίου - όχι για τα ανδραγαθήματα του Μπερλουσκόνι, αλλά για τη μη εφαρμογή οδηγιών σχετικά με τη διαχείριση και την ανακύκλωση απορριμμάτων. Ευρωβουλευτές από ..............
...............
τέσσερις διαφορετικές πολιτικές ομάδες κατέθεσαν σχετικές ερωτήσεις προς την Κομισιόν με επίκαιρη αφορμή τα βουνά των σκουπιδιών στη Νάπολη και με υπονοούμενα σχετικά με τη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων. Η αυστριακή ευρωβουλευτής των Πρασίνων Εύα Λίχτενμπεργκερ εξηγεί:
«Η Κομισιόν έχει προσφύγει κατά της Ιταλίας για την απροθυμία της να εφαρμόσει το ευρωπαϊκό δίκαιο στην ανακύκλωση των απορριμμάτων, στην ασφαλή οριοθέτηση χώρων ταφής ή στα ανώτατα όρια εκπομπών για την καύση τους. Αρχικά η ιταλική κυβέρνηση δεν απάντησε καν, αλλά μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντέδρασε. Για να μας πει τί; Ότι όλα είναι εντάξει και δεν υπάρχει πρόβλημα...»

Ελλείψει απορριμματοφόρων, στη Νάπολη επενέβη ο στρατός για να κατατροπώσει τα ...εχθρικά σκουπίδια. Όλα αυτά εντάσσονται σε μία καλά σχεδιασμένη στρατηγική, υποστηρίζει η Αυστριακή ευρωβουλευτής:

Η Ελλάδα είναι ήδη «πρωταθλητής Ευρώπης» στα πρόστιμα για τη λειτουργία παράνομων χωματερών «Αυτό που κάνουν στην Ιταλία είναι ότι καθυστερούν μέχρι να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο και μετά πάνε να περάσουν έκτακτους νόμους, επικαλούμενοι το απροχώρητο της κατάστασης. Με αποτέλεσμα βέβαια να παρακάμπτεται ο νόμος περί μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Και κάποιοι επιτήδειοι θησαυρίζουν από αυτήν την ιστορία. Είναι μία πρακτική που πρέπει να σταματήσει» λέει η ευρωβουλευτής των Πρασίνων.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης επισημαίνει ότι πίσω από το χάος με τα σκουπίδια στη νότια Ιταλία κρύβεται το οργανωμένο έγκλημα:
«Στην Ιταλία η ιδιομορφία έχει να κάνει κυρίως με το Νότο της Ιταλίας. Κι εδώ βεβαίως αναζητήστε τον ένοχο στην ιδιόμορφη λειτουργία της μaφίας, της ντραγκέτα, του υποκόσμου. Κι επειδή τα συμφέροντα είναι μεγάλα στη διαχείριση των απορριμμάτων, αυτό το αξιοποιεί όχι μόνο ως εργαλείο αποκόμισης κερδών, αλλά και ως εργαλείο ισχύος για τον εκβιασμό της πολιτείας σε σχέση με διάφορα άλλα αιτήματά της σε ζητήματα κορυφαία για εκείνη, όπως είναι η οικοδομή ή θέματα του παράνομου εμπορίου και της παράνομης λειτουργίας της».

Αν όμως η Ιταλία απλώς δέχεται επικρίσεις, η Ελλάδα είναι ήδη «πρωταθλητής Ευρώπης» στα πρόστιμα για τη λειτουργία παράνομων χωματερών.
«Μας έχει επιβληθεί πρόστιμο 32.000 ευρώ ημερησίως για κάθε τέτοια παράνομη χωματερή που συνεχίζει να λειτουργεί» δηλώνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής. «Φανταστείτε επίσης ότι αυτά τα ποσά θα πρέπει να καταβληθούν από τους δήμους, οι οποίοι έχουν το πρόβλημα, άρα από τους δημότες της κάθε περιοχής. Το ελπιδοφόρο και παρήγορο είναι ότι κατάφεραν οι υπουργοί Εσωτερικών και Περιβάλλοντος να πείσουν τα ευρωπαϊκά όργανα να δώσουν μία περίοδο χάριτος μέχρι τον έκτο μήνα του 2011».

Ο εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων χρονολογείται από το 1995, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί. Μήπως η κεντρική εξουσία έχει «χαϊδέψει» την τοπική αυτοδιοίκηση περισσότερο από όσο θα έπρεπε; ρωτάμε τον ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Θόδωρο Σκυλακάκη:
«Νομίζω ότι αλλού τη χάιδεψε και αλλού τη βασάνισε, δεν είναι σαφές τί έχει συμβεί σε κάθε περίπτωση. Είναι βέβαιο όμως ότι οι επιλογές που έκανε η κεντρική κυβέρνηση στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ήταν καταστροφικές για την πορεία στη συνέχεια. Δηλαδή έκανε την επιλογή να μην υπάρχουν σοβαρά εργοστάσια επεξεργασίας, να μην παράγεται ενέργεια από τα απορρίμματα και απλώς να τα θάβουμε».

Και αυτό παρότι οι ευρωπαϊκές οδηγίες επιβάλλουν την αποκαλούμενη «ιεραρχία των μεθοδολογιών διαχείρισης», δηλαδή πρώτη προτεραιότητα είναι να μειωθεί η παραγωγή απορριμμάτων, δεύτερη μέριμνα είναι η ανακύκλωση, τρίτη επιλογή η επαναχρησιμοποίηση, τέταρτη η ανάκτηση και τελευταία η καύση ή η ταφή των υπολειμμάτων - κατά προτίμηση στην «αυλή του γείτονα», όπως επισημαίνει σκωπτικά ο Έλληνας ευρωβουλευτής:
«Κατ΄αρχήν υπάρχει μη εφαρμογή της νομοθεσίας στην Ελλάδα. Υπάρχουν λάθη στρατηγικού σχεδιασμού. Επί πάρα πολύ καιρό οι κυβερνήσεις επέμειναν στη λογική των λεγόμενων χώρων υγειονομικής ταφής, δηλαδή χωματερές, οι οποίες είναι τελείως λάθος τρόπος, δεν έπρεπε ποτέ να έχουν υιοθετηθεί. Και βάλτε σε όλα αυτά και το 'όχι στη δική μου αυλή', το οποίο στην Ελλάδα για λόγους κουλτούρας είναι πάρα πολύ ισχυρό...»

DEUTSCHE WELLE

Δεν υπάρχουν σχόλια :