Ενώ ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα χαρακτηρίζει τις κινητοποιήσεις 'πραξικόπημα' απειλώντας την αντιπολίτευση με παραδειγματική τιμωρία, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Έντι Ράμα καλεί σε νέα, μεγάλη διαδήλωση. Δραματική κατάληξη είχαν οι ...........
................αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της Παρασκευής στα Τίρανα.
Τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες ήταν ο τραγικός απολογισμός. Θα πρέπει να ανησυχεί η Δύση για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της βίας στη χώρα, ρωτήθηκε ο Φραντς-Λόταρ Άλτμαν, πρώην επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας "Δυτικά Βαλκάνια" του Ινστιτούτου Επιστήμη και Πολιτική του Βερολίνου;
"Πιστεύω ότι και η ίδια η Αλβανία ξαφνιάστηκε από την κατάληξη που είχαν αυτές οι διαδηλώσεις. Ελπίζω να αντλήσουν διδάγματα από το περιστατικό και να πέσουν οι τόνοι. Γι΄ αυτό ελπίζω ότι δεν θα πρέπει να αναμένουμε κλιμάκωση της βίας".
Ιδιαίτερα τεταμένο είναι το πολιτικό κυρίως κλίμα με τα δυο στρατόπεδα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, να ανταλλάσσουν συνεχώς κατηγορίες, ακόμη και απειλές.
"Η πολιτική πρέπει να αλλάξει πορεία", λέει κατηγορηματικά ο ειδικός. "Πιστεύω όμως ότι και η ΕΕ θα πρέπει να πει με σαφήνεια: εσείς εκεί στην Αλβανία, οι πολιτικοί στην Αλβανία, επιθυμείτε να συνεχίσετε στο δρόμο προς την Ένωση. Τέτοιες δηλώσεις και πολιτικοί τόνοι δίνουν όμως μια εξαιρετικά αρνητική εντύπωση".
Αφορμή των βίαιων διαδηλώσεων αποτέλεσαν τα πρόσφατα σκάνδαλα διαφθοράς που οδήγησαν σε παραίτηση του υπουργού Ενέργειας και κυβερνητικού εταίρου του Μπερίσα, Ίλιρ Μέτα. Η αντιπολίτευση που βάλλει εδώ και καιρό εναντίον της κυβέρνησης με αφορμή τα πολλαπλασιαζόμενα κρούσματα διαφθοράς στη χώρα, ζητά τώρα την παραίτηση του Μπερίσα και της κυβέρνησής του. Θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να ενδώσει στο αίτημα αυτό της αντιπολίτευσης;
"Όχι, δεν θα το έλεγα. Όταν κάποιος επιδεικνύει λάθος συμπεριφορά - και αυτό δεν έχει επαληθευτεί ακόμη - τότε το πρόσωπο αυτό πρέπει να επωμιστεί τις συνέπειες. Όπερ και εγένετο. Είναι όμως σύνηθες σε τέτοιες περιπτώσεις η αντιπολίτευση να εκμεταλλεύεται την κατάσταση προσπαθώντας να συμπαρασύρει το σύνολο της κυβέρνησης λέγοντας: δείτε τι κυβέρνηση έχουμε!
Θα έλεγα όμως ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει οπωσδήποτε να οδηγεί σε παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης.
Όλα αυτά σχετίζονται φυσικά με τις εντεινόμενες διαμαρτυρίες για τις εκλογές, τις οποίες αμφισβητεί η αντιπολίτευση αλλά και την αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία κάλεσε την εκλογική επιτροπή να κάψει τα ψηφοδέλτια. Αυτός όμως δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να αντιμετωπίζεις τον άλλο και αυτό ισχύει και για τις δυο πλευρές".
Ο Σαλί Μπερίσα χαρακτήρισε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις "μηχανισμό απόπειρας πραξικοπήματος από την αντιπολίτευση", ενώ κατηγορεί τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Έντι Ράμα ότι προσπάθησε να καταλάβει δια της βίας την εξουσία. Ο τελευταίος από την πλευρά του κατηγορεί τον πρωθυπουργό για την κλιμάκωση της κατάστασης. Κατά πόσον είναι εφικτό να επιτευχθεί μέσα σε αυτό το κλίμα ένας συμβιβασμός ανάμεσα στις δυο πλευρές, ρωτήθηκε ο Φραντς-Λόταρ Άλτμαν;
"Οι πρέσβεις των χωρών της Δύσης θα πρέπει να προσπαθήσουν τώρα να φέρουν τους δυο πολιτικούς αντιπάλους, τον Μπερίσα και τον Ράμα, στο τραπέζι του διαλόγου και να τους πείσουν για την αναγκαιότητα μιας κοινής διακήρυξης προς τους πολίτες που θα λέει:
Αυτός δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιπαράθεσης, θα προσπαθήσουμε να επιφέρουμε και πάλι ηρεμία στη χώρα. Αμφότεροι θα πρέπει να επιδείξουν τώρα αποφασιστικότητα: αφενός ο Μπερίσα, ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά να ασχοληθεί με τις κατηγορίες της καλπονοθείας και αφετέρου ο Έντι Ράμα, ο οποίος προσφεύγει εν μέρει σε αντιδημοκρατικές, θα μπορούσε να πει κανείς, διαδηλώσεις, όπως ο αποκλεισμός του κοινοβουλίου. Πρόκειται για μεθόδους που δεν ενδείκνυνται".
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου