Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Πόλεμος δηλώσεων για το ευρώ

Συνεχίζεται ο πόλεμος δηλώσεων μέσω του Τύπου για την προστασία του ευρώ. Μιλώντας στην εφημερίδα Ντι Βελτ, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι πρέπει να .................

.....................
ενισχυθεί άμεσα ο μηχανισμός στήριξης του ευρώ και ότι χρειάζονται νέα μέτρα που θα κατευνάσουν τις αγορές.
Όλα αυτά ενώ αύριο αναμένεται στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μπαρόζο, για συνομιλίες με την καγκελάριο Μέρκελ.
Η υποδοχή του κ. Μπαρόζο στο Βερολίνο δεν θα είναι ιδιαιτέρα θερμή. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Βεστερβέλε, έχει ήδη περάσει στην αντεπίθεση. Το κλίμα στις σχέσεις Μπαρόζο με τη γερμανική κυβέρνηση δεν είναι το καλύτερο, μετά την κόντρα, μετά τις εκατέρωθεν σκληρές δηλώσεις, για την ενίσχυση του ταμείου στήριξης του ευρώ. Δηλώσεις που συνεχίζονται και σήμερα στην εφημερίδα Χάντελσμπλατ.

Ο αρχηγός των Φιλελευθέρων και υπουργός Εξωτερικών, λέει εκ νέου όχι στην αύξηση των πόρων του ταμείου σταθερότητας, κάτι που προτείνει ως γνωστόν και ο κ. Μπαρόζο. Εάν η οικονομία είναι ψυχολογία όπως είπε κάποτε ο Λ. Γκέρχαρντ, τότε τέτοιου είδους δηλώσεις δεν μας βοηθούν, λέει ο κ. Βεστερβέλε.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών απαντά στην κριτική που άσκησε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, ο οποίος κατηγόρησε τους συμμάχους της κ. Μέρκελ, για λαϊκισμό στο ζήτημα της διαχείρισης της ευρωκρίσης.
Ο κ. Βεστερβέλε του απαντά ότι ανησυχεί όταν διαπιστώνει πως υπάρχουν πολιτικοί που βλέπουν λύση του προβλήματος στη δημιουργία νέων χρεών.
Το κύριο βάρος της ευθύνης και των διαπραγματεύσεων φέρει ο υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τάγκεσπίλε χθες, λέει ότι δρομολογείται ένα συνολικό σχέδιο για τη σταθεροποίηση του ευρώ και την πρόληψη μελλοντικών κρίσεων.

Το επιτελείο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών εργάζεται στην κατεύθυνση αυτή, προκειμένου να υπάρχουν οριστικές απαντήσεις στα προβλήματα και να μην δίδεται η εντύπωση στον κόσμο ότι οι πολιτικοί παραπατούν πέφτοντας από τη μία κρίση στην άλλη. Απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από την κρίση χωρίς ξένη βοήθεια, ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει στη συνέντευξη ότι η Ελλάδα έλαβε τους τελευταίους μήνες περισσότερα μέτρα εξυγίανσης από ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς.
Δεν ήταν βέβαια αρκετά για να πειστούν οι χρηματαγορές, όμως οι Έλληνες εργάζονται σκληρά και πιστεύω ότι αξίζουν το σεβασμό μας, λέει ο κ. Σόιμπλε.

DEUTSCHE WELLE

Δεν υπάρχουν σχόλια :