Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Ουγγρική προεδρία και Ρομά: Στρατηγική ή πολιτική βιτρίνας;

Διακηρυγμένη προτεραιότητα της ουγγρικής προεδρίας είναι η κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά. Στην Ουγγαρία ζουν γύρω στις 600.000 Ρομά. Πως τους αντιμετωπίζει η δεξιά εθνικιστική κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν; Οι Ρομά αποτελούν στην Ουγγαρία τη μεγαλύτερη εθνική μειονότητα.
Οι περισσότεροι Ρομά της Βουδαπέστης ζουν στο 8ο διαμέρισμα της πόλης, κοντά στην αγορά Τελέκι. Η περιοχή θυμίζει αμέσως υποβαθμισμένη συνοικία. Έχει ετοιμόρροπα σπίτια, φτωχοντυμένους κατοίκους, πολύ μπετόν και............
......................
 μυρωδιά από κάρβουνο από τις σόμπες.
Η προσφορά στη λαϊκή αγορά στην πλατεία Τελέκι είναι επίσης μικρή: φρούτα και λαχανικά, λίγα κοτόπουλα, δυο - τρεις υπαίθριες καντίνες που πουλάνε πατάτες τηγανιτές και ένα μαγαζί με «φρουτάκια» που παίζει και το ρόλο καζίνου για ολόκληρη την περιοχή.
Ένας νεαρός Ρομά, που εργάζεται στη λαϊκή αγορά ως φύλακας, λέει πως «δεν περιμένει τίποτε από την ουγγρική κυβέρνηση» και την ουγγρική προεδρία: «Οι άνθρωποι εδώ πεθαίνουν της πείνας. Όποιος έχει λίγο μυαλουδάκι το σκάει με το πρώτο αεροπλάνο, όσο γίνεται πιο μακριά». Τα ίδια λέει και μια γυναίκα που πουλάει λαχανικά: «Πρέπει να τα βγάλω πέρα με τέσσερα παιδιά και με λιγότερα από 300 ευρώ. Μπορώ να εργαστώ μόνο 4 ώρες την ημέρα λόγω των παιδιών, αλλά κανείς δεν παίρνει μια Ρομά για καθαρίστρια. Δεν πρόκειται να δούμε καλύτερες μέρες.»
Φαίνεται ότι η πεποίθηση αυτή είναι εδραιωμένη σχεδόν σε όλους τους Ρομά, διότι οι περισσότεροι, ακόμη και οι οργανωμένοι, εκτιμούν ότι ο Βίκτορ Όρμπαν κάνει πολιτική βιτρίνας.
Ο Τιβαντάρ Φάτιολ, επικεφαλής του Radio CE, του μοναδικού ραδιοφωνικού σταθμού για Ρομά, υπογραμμίζει ότι τα περισσότερα κονδύλια για τους Ρομά διοχετεύονται τώρα στις δύο μεγάλες χριστιανικές εκκλησίες «αλλά η πλειονότητα των Ρομά ανήκει σε ελεύθερες ευαγγελικές εκκλησίες, όπως π.χ. εκείνη της Πεντηκοστής. Πως θα διοχετευθούν τα χρήματα αυτά κανείς δεν ξέρει.» Η Ομοσπονδία Αυτοοργάνωσης των Ρομά υποστηρίζει επίσης, ότι η δεξιά εθνικιστική κυβέρνηση Όρμπαν απλώς υπόσχεται και στην ουσία δεν κάνει τίποτε.
Ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας Γιάνος Μπόγκνταν καταγγέλλει ότι στο τέλος του 2010 η κυβέρνηση ανάγκασε να βάλουν λουκέτο 35 ιδρύματα για τους Ρομά.
«Από το 2001 υπήρχε Δίκτυο Κατά των Διακρίσεων σε Βάρος των Ρομά. Επρόκειτο για ένα δίκτυο δωρεάν παροχής συμβουλών σε όσους δεν μπορούσαν από ένδεια να αποταθούν στις αρχές. 11.000 Ρομά σε 30 διαφορετικά γραφεία του δικτύου αναζητούσαν ετησίως συμβουλές και νομική ή ψυχολογική συμπαράσταση», τονίζει ο Μπογκντάν για να προσθέσει ότι «στο τέλος του 2010 η κυβέρνηση Όρμπαν έκλεισε το δίκτυο.» Ακόμη και το Ίδρυμα Γκάντι για τους Ρομά στο Πετς αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο. Το ίδρυμα θεωρείτο "πρότυπο" γιατί έδινε την ευκαιρία σε χιλιάδες Ρομά να τελειώσουν το γυμνάσιο και να σπουδάσουν. Η κυβέρνηση Όρμπαν το έκλεισε και αποφάσισε να αναλάβουν δημόσιες υπηρεσίες τις αρμοδιότητες του ιδρύματος. Επίσημη δικαιολογία: μόνον έτσι θα υπάρξει διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :