Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Ανακοίνωση ΣΥΝ για τα αιματηρά γεγονότα στην Αλγερία και την Τυνήσια

Τα πολυήμερα αιματηρά γεγονότα στις δύο όμορες χώρες του Μάγρεμπ, και η ένταση που λαμβάνουν οι ένοπλες συρράξεις στην Τυνησία μας ανησυχούν ιδιαίτερα.
Ο αυτοπυρπολισμός του νεαρού τυνήσιου πλανόδιου μικροπωλητή, μετά την κατάσχεση του εμπορεύματος του από την αστυνομία, δείχνει χαρακτηριστικά το αδιέξοδο στο οποίο έφερε πλατιά λαϊκά στρώματα ο αυταρχισμός της άκρα νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μπεν Αλί. Και η Ελλάδα βίωσε την εμπειρία του πώς ένα απομονωμένο τραγικό γεγονός πυροδοτεί κοινωνικές εκρήξεις.
Η έλλειψη βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ο ..................
.......................
πολύχρονος μονοκομματισμός άφησαν βαθιές πληγές και στέρησαν από τους πολίτες την δυνατότητα συμμετοχής στα κοινά. Η οργή των καταπιεσμένων φτωχότερων στρωμάτων και η προλεταριοποίηση, τα τελευταία χρόνια, της μεσαίας τάξης δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα. Από αυτό μπορούν να επωφεληθούν φονταμενταλιστικά ισλαμιστικά κινήματα ή συντηρητικές δυνάμεις που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες επιλογές.
Η έλλειψη κοινωνικής συνοχής, δημοκρατικών ελευθεριών και κοινωνικών παροχών, που χαρακτηρίζει τις δύο χώρες -με ιδιαίτερη έμφαση στην Τυνησία- είναι το αποτέλεσμα πολύχρονων ταξικών επιλογών με τις ευλογίες του ΔΝΤ και της ΕΕ. Διαπιστώνουμε ότι η ΕΕ συνεχίζει να ενδιαφέρεται μόνο για διμερείς εμπορικές σχέσεις και ζώνες ελεύθερης διακίνησης με τους νότιους γείτονές μας, παραγνωρίζοντας την ανάγκη δημιουργίας πολύπλευρων οικονομικών, αναπτυξιακών, και κοινωνικών σχέσεων αμοιβαία επωφελών.
Το Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ εκφράζει την συμπαράστασή του στις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις των κοινωνιών των δύο χωρών. Είναι αλληλέγγυο με τα αιτήματα για εργασία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη που ζητούν ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Επιβεβαιώνουμε την θέληση μας να εργαστούμε για την σύσφιξη των σχέσεων φιλίας και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς, στα προοδευτικά κινήματα, στις πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς και στις δύο όχθες της Μεσογείου. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε από κοινού ένα σύστημα συνασφάλειας και ειρήνης στην πολύπαθη λεκάνη της Μεσογείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :